Su İsrafı nedir, nasıl önlenir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

SU İSRAF

Su Israfi nedir nasil onlenir

Su israfı ile ilgili hadisler ve ayetler

Yüce Allah yeryüzündeki her şeyi, insanın hizmetine sunmuştur. Yer altı ve yerüstü kaynaklarımız, denizlerimiz, akarsularımız, hepsi; bize birer nimet olarak emanet edilmiştir. Tüm bu doğal kaynaklarımız, bilinçsiz ve dengesiz kullanıldığında insanlık ciddi tehlikelere maruz kalır. Bu tehlikelerden en ciddi boyutta olanı suyun, sorumsuzca kullanılması sonucu kuraklık ve susuz bir geleceğin kapımızda olmasıdır.

Susuz yaşam mümkün değildir. Susuz bir tarım, susuz bir sanayi, susuz bir hayvancılık düşünülemez. Rabbimizin bize verdiği her nimetten sorguya çekileceğiz. İnsan üzerinde yaşadığı dünyanın da hukukuna riayet etmelidir. Sınır tanımayan hırslarımız, gelecek nesillerin dünyalarını tüketir hale geldi. Her şeye sadece kendi menfaatimiz cihetinden bakar olduk. Suyu, faturası ödenen bir değer zihniyetiyle kullanır olduk. Gün gelip israfın faturasının ateş olabileceğini unuttuk.

Tarım alanında da suyun bilinçli kullanılması zaruridir. Şu husus unutulmamalıdır ki; Tarımda fazla sulama, fazla ürün almak değildir. Aksine fazla sulama, toprakların tuzlulaşmasına, çoraklaşmasına ve taban suyunun yükselmesine sebep olmaktadır. Ülkemiz su zengini bir ülke değildir. Gelecek nesillerimizi de düşünerek kaynaklarımızı dikkatli kullanmalıyız. Yüce Rabbimiz, yeryüzünü ve ondaki nimetleri, ihtiraslarımız için değil, ihtiyaçlarımız için bahşetmiştir. Nimetin kadrini bilmek gerekir. Ve gerçek şükür de budur. Kadri bilinmeyen nimet sahibinin elinden alınır. Ve onunla imtihan edilir.

Bizler, rabbinin ve yarattıklarının hukukuna son derece duyarlı bir peygamberin ümmetiyiz. “Bir nehir kıyısında bile olsa abdest alırken suyu ölçülü kullan. ” diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Elimizdeki nimetin bol olması onu saçıp savurmamızı meşru kılmaz. İnsanlığın yolu orta yoldur. Ayet-i kerime’de “Saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı nankörlük etmiştir. ” buyrulmaktadır.

İsraf, bir şeyi sorumsuzca, hoyratça kullanmaktır. İsrafın zararı, sadece müsrife değildir. Bir toplum, bir gelecek zarara uğratılmış olur. Müsrif, mülkün gerçek sahibini unuttuğu için, unutulmaya mahkûmdur. Müslüman, yaşamak için tüketir. Tüketmek için yaşamaz. Hadis-i Şerif’te “İktisat eden darda kalmaz. ” buyrulmuştur.

Güzel yurdumuzda, refah içinde yaşmak istiyorsak, bizden sonrakilere bolluk, bereket bırakmak istiyorsak, suyu bilinçli kullanmalıyız. Sulama konusunda çok dikkatli olmalı ve tarım teşkilatlarına danışıp onların teknik görüşlerini almalı ve alınan bilgiler de eş-dost ve komşularla paylaşılmalıdır. İhtiyacımızdan fazlasını tüketmek, bencilliktir, başkasının hakkını görememektir. İnsan iç dünyasındaki boşluğu tüketerek değil, üreterek ve başkalarına faydalı olarak doldurmalıdır. Su israfı hayat kalitemizin israfıdır.
Mülk suresi, 30. Ayet-i kerime ile bitirmek istiyorum. “Deki: Söyleyin bakalım; Suyunuz çekiliverirse, size kim temiz bir akarsu getirir.”
Tüm insanlarımız toprak gibi bereketli ve su gibi aziz olsunlar.

 ——————

[1] Tekasür, 8

[1] İbn mace,Taharat,48

[1] İsra,27

[1] Ahmed b.Hanbel,1,447

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Su israfı, suyun tükenmesine veya verimsiz kullanımına yol açan gereksiz veya aşırı kullanımını ifade eder. İslam’da, su dahil olmak üzere doğal kaynakların korunması ve sorumlu kullanımı teşvik edilmektedir. İslami öğretilere uygun olarak su israfını önlemenin bazı yolları şunlardır:

    1. Şükran ve Ölçülü Olma: İslam, suyun nimetlerine şükretmeyi teşvik eder ve müminleri ölçülü kullanmaya teşvik eder. Suyun değerini ve önemini anlamak, israfı önlemeye yardımcı olabilir.
    2. Savurganlığın Yasaklanması: İslam, su kullanımı da dahil olmak üzere hayatın her alanında savurganlığı ve israfı yasaklamıştır. Müminler aşırı tüketimden kaçınmaya ve su kullanımına dikkat etmeye teşvik edilir.
    3. Koruma ve Koruma: İslam, su dahil olmak üzere doğal kaynakların korunmasının ve korunmasının önemini vurgular. Müslümanlar, sızıntıları gidermek, su verimli cihazlar kullanmak ve mümkün olduğunda suyu yeniden kullanmak gibi su tasarrufu sağlayan uygulamaları benimsemeye teşvik edilir.
    4. Ritüel Arınma (Abdest): Namazdan önce abdest alırken (abdest) Müslümanlara suyu tasarruflu kullanmaları tavsiye edilir. Abdest için öngörülen kurallara uymak israfı önlemeye yardımcı olur ve su kullanımına dikkatli bir yaklaşımı teşvik eder.
    5. Çevresel Yönetim: İslam, inananlara Dünya’nın ve kaynaklarının sorumlu yöneticileri olmayı öğretir. Müslümanlar, bilinçli seçimler yoluyla su israfını en aza indirmeyi ve sürdürülebilir uygulamaları savunmayı içeren çevre koruma çabalarına katkıda bulunmaya teşvik edilir.
    6. Toplum Bilinci ve Eğitimi: Müslüman toplum içinde su tasarrufunun önemi hakkında farkındalığın yayılması, sorumlu su kullanımının teşvik edilmesine yardımcı olabilir. Camiler, İslami kuruluşlar ve bireyler, su tasarrufu ve bunun İslam’daki önemi hakkında farkındalık yaratmak için eğitim programları, seminerler veya kampanyalar düzenleyebilir.
    7. Su Projelerini Destekleme: Temiz suya erişim sağlayan ve su tasarrufunu teşvik eden girişimleri ve kuruluşları desteklemek, su israfının önlenmesine katkıda bulunmanın pratik bir yolu olabilir. İslami hayır kurumları ve insani yardım kuruluşları, su kıtlığını gidermek ve sürdürülebilir su uygulamalarını teşvik etmek için genellikle bu tür projelerde yer alır.

    Bireyler, bu ilke ve uygulamaları uygulayarak, eylemlerini İslami öğretilerle uyumlu hale getirebilir ve su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunabilir. İslam, müminleri tüketim alışkanlıklarının bilincinde olmaya, sorumlu su kullanma alışkanlıkları edinmeye ve bu değerli kaynağın şimdiki ve gelecek nesiller için korunmasında aktif rol oynamaya teşvik eder.

    En iyi cevap

Cevapla