Paylaş
Sübhaneke ne demek
Question
Sübhâneke ne anlama gelir? Namazlarda Sübhaneke okumanın hükmü
“Sübhâneke”, “(Allah’ım!) Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim” demek olup, şu dua kısaca bu isimle anılır:
“Sübhâneke Allâhümme ve bihamdik. Ve tebârake’s-mük. Ve teâlâ ceddük. Ve lâ ilahe ğayruk”.
Duanın anlamı şudur: “Allah’ım! Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim ve sana şükranla övgüde bulunurum. Senin ismin çok mübarek ve şanın pek yücedir. Senden başka (tapılmaya layık, gerçek) ma’bud yoktur”
Namazların başlangıcında (iftitah tekbirini takiben) gizlice iftitah (açış) duası okunması fakihlerin çoğunluğuna göre sünnettir. Mâliki mezhebine göre ise doğrudan Fatiha ile başlanır, açış duası okumak mekruhtur.
Hanefî ve Hanbelî mezheplerinde açış duası olarak okunması tercih edilen, yukarıda metni ve anlamı verilen Sübhâneke duasıdır. Cenaze namazında bu dua “ve teâlâ ceddük” ten sonra “ve celle senâük” ifadesi eklenerek okunur. Bunun anlamı şudur: “En üstün övgüye layık olan da Sen’sin”.
Şafiî mezhebinde tercih edilen açış duası şöyledir:
“Veccehtü vechiye lİ’llezî fetara’s-semâvâti ve’l-arda hanîfen müslimen ve mâ ene mine’l-müşrikîn. İnne salatî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi rab-bi’l-âlemîne lâ şerîke leh. Ve bi zâlike ümirtü ve ene mine’l-müslimîn”.
Üç Kur’ân âyetinde yakın ibarelerle yer alan bu dua (el-En’âm 6/79,162-163), bu şekliyle hadis kaynaklarında zikredilmiştir.
Duanın anlamı şudur: “Hanif (tevhid İnancını benimsemiş) olarak ve (İlahî iradeye) gönülden teslimiyet içinde yüzümü gökleri ve yeri yaratana çevirdim ve ben müşriklerden değilim. Şüphesiz benim namazım, kurbanım, yaşamam ve ölümüm hep alemlerin Rabbi Allah içindir. O’nun ortağı yoktur. Bana emrolunan budur ve ben müslümanlardanım”.
“Sübhâneke”, Allah’ı her türlü noksan sıfattan tenzih etmek anlamına gelen bir duadır. Namazların başında okunması tavsiye edilen, tevhid ve takdis ifadeleri içeren bu dua, Müslümanlar için Allah’a övgü sunmanın kısa ve öz bir yoludur.
Sübhâneke Duasının Arapça Metni ve Anlamı:
Arapça Metin:
“سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالَى جَدُّكَ وَلَا إِلٰهَ غَيْرُكَ”
Anlamı:
“(Allah’ım!) Seni her türlü noksanlıktan tenzih ederim, sana hamd ile övgüde bulunurum. Senin ismin mübarek, şanın ise çok yücedir. Senden başka (ibadete layık) ilah yoktur.”
Namazlarda Sübhâneke Duasının Hükmü
Namazlarda iftitah tekbirinden sonra okunan bu dua, özellikle Hanefî ve Hanbelî mezheplerinde sünnet olarak kabul edilmiştir. Sünnet olması, namazın başlangıcında Allah’a tazim ve yüceltme amacı taşıdığı için teşvik edilmektedir. Diğer mezhepler ise bu duaya farklı şekillerde yaklaşmaktadır:
- Hanefî ve Hanbelî Mezhepleri: İftitah duası olarak özellikle Sübhâneke’nin okunmasını tercih eder.
- Mâlikî Mezhebi: Bu mezhepte namaza doğrudan Fatiha ile başlanması makbul görülür ve açılış duası okumak mekruh kabul edilir.
- Şafiî Mezhebi: Sübhâneke yerine farklı bir iftitah duası (Veccehtü vechiye duası) okunmasını tercih eder. Bu dua da tevhidi ve teslimiyeti ifade eden ayetlerden alınmıştır.
Cenaze Namazında Sübhâneke
Cenaze namazında Sübhâneke duası, “ve teâlâ ceddük” ifadesinin ardından “ve celle senâük” eklenerek okunur. Bu, Allah’ın en yüce övgüye layık olduğunu vurgulayan özel bir ifadedir.
Sübhaneke duası, namazlarda Fatiha suresinden önce okunan ve Allah’ı (c.c) yücelten bir duadır. Kelime anlamı olarak “Seni tenzih ederim” anlamına gelir. Yani Allah’ı (c.c) her türlü eksiklikten, kusurdan ve noksanlıktan uzak tutarak yüceltmek anlamını taşır.
Namazlarda Sübhaneke okumanın hükmü:
- Hanefi ve Hanbeli mezheplerine göre namazların başında, iftitah tekbirinden sonra Sübhaneke duasını okumak sünnettir.
- Şafiî mezhebinde ise Sübhaneke yerine “Veccehtü…” duasının okunması tercih edilir.
- Maliki mezhebine göre ise Fatiha’dan önce herhangi bir dua okumak mekruhtur.
Sübhaneke duasının Arapça okunuşu:
سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ وَبِحَمْدِكَ وَتَبَارَكَ اسْمُكَ وَتَعَالَى جَدُّكَ وَلا إِلَهَ غَيْرُكَ
Sübhaneke duasının Türkçe okunuşu:
Sübhâneke Allâhümme ve bihamdik, ve tebârake’s-mük, ve teâlâ ceddük (ve celle senâük), ve lâ ilahe ğayruk.
Sübhaneke duasının anlamı:
Allah’ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim. Senin adın mübarektir. Varlığın her şeyden üstündür. Senden başka ilah yoktur.
Ek Bilgiler:
- Cenaze namazında Sübhaneke duasına “ve celle senâük” kısmı eklenir.
- Sübhaneke duası, namaz dışında da sıkça okunan dualardan biridir.
Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur.
BENZER KONULAR:
- Subhaneke duasının okuyunuşu ve anlamını yazınız
- Subhaneke duası
- Sübhaneke duasını ezberlememiz neden gereklidir?
- Sübhaneke duası bize Rabb’imizle (c.c.) ilgili hangi bilgileri vermektedir?
- Sübhaneke duası ve anlamı
- Tümünü görüntüle.
- Namazda Sübhaneke ve Tahiyyattan önce Besmele çekilir mi?
- Sübhanekeden önce Besmele çekmek namazı bozar mi?
- Cemaatle Namaz Kılarken Sübhaneke’yi Okuduktan Sonra Euzü Besmele Çekilir mi?
- Cemaatle Kılınan Namazda Sübhaneke Okunur mu?
- Şafi mezhebine göre namazda sübhaneke okunur mu
- Tümünü görüntüle.
Answer ( 1 )
Sübhaneke duasının anlamı kısaca
“Sübhaneke,” İslamiyet’te namaza başlarken okunan kısa bir duadır. Tam adı “Sübhaneke Duası” olup, genellikle namazın başlangıcında, niyet edildikten hemen sonra okunur. Arapça aslı şöyledir: Sübhaneke allahümme ve bihamdik, ve tebârekesmük, ve tealâ ceddük, ve la ilahe ğayrük.
Bu duanın anlamı ise şöyledir: “Allah’ım! Seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Sana hamd ederim. İsmin yücedir. Şanın yücedir. Senden başka ilah yoktur.”
Bu dua, Allah’ı öven ve yücelten bir ifade olup, O’nun büyüklüğünü ve eşsizliğini vurgulamak için namazda okunur.