Şükretmek ibadet midir?

Question
Şükretmek ibadet sayılır mı?
Sukretmek ibadet midir
Şükretmek kesinlikle ibadettir. şu hadisi şeriften anlıyoruz .peygamberimiz;, mü’minin iki haline hayret edilir, sevinçli anında şükreder sevap kazanır, üzüntülü iken sabreder yine sevap kazanır.
Şükrün ne olduğunu ve nasıl ibadet sayılacağını açıklayalım:

Şükür; verilen herhangi bir nimetten dolayı, bu nimeti verene karşı söz, fiil veya kalb ile gösterilen saygı ve karşılık, iyiliğin kıymetini bilme ve iyilik yapana bu hissi gösterme, nimet ve iyiliği anıp sahibini övmedir.

Yüce Allah’ın verdiği nimetlerden yararlanan her insanın vicdanında, bir minnettarlık ve şükran hissinin uyanması gerekir. Bu hissin ifadesi olan hamd ve şükür, hem sözle, hem de fiilî olarak yerine getirilmelidir. Nitekim, Sevgili Peygamberimiz, “Her şeyin bir zekâtı vardır, bedenin zekâtı da oruçtur” buyurarak, her nimetin söz ve fiille yapılan bir şükrü, bir zekatı olduğuna işaret etmişlerdir. O halde, Allah’ın verdiği nimetlere şükür için sadece, “Çok şükür, hamd olsun” demek yeterli olmaz. Çünkü sözle yapılan hamd ve şükrün fiilen de yapılması gerekir.

Buna göre şükür üç şekilde eda edilir:

1- Dil ile: Nimet vereni anmak, onu övmek ve bu hususta dil ile yapılabilecek şeyi yapmakla olur. Yüce Allah Hz. Muhammed (s.a.s)’e onun vasıtasıyla bütün insanlara bu hususta şöyle seslenmiştir: وَأَمَّا بِنِعْمَةِ رَبِّكَ فَحَدِّثْ “Rabbinin nimetine (ihsanına) gelince, onu minnet ve şükranla an” Duha, 93/11.

2- Kalp ile: Kalp ile nimeti vereni tanımak ve onu tasdik etmektir.

3- Fiil ile: Bu da, vücudun bütün organlarıyla olur. Her çeşit nimeti veren Allah’ın emir ve yasakları, vücudun hangi organını ilgilendiriyorsa, o organın, Allah’ın emir ve yasaklarına uygun hareket etmesini sağlamak gerekir.

Allah Teâlâ insanı, imtihan için yaratmıştır. Allah’ın verdiği nimetlere karşı şükreden ve sıkıntılara karşı sabredenlere mükâfat vardır.  Buna karşılık nankörlük edip  küfre girenlere de ceza vardır.

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-09-16T10:29:28+03:00

    Şükretmek, bir ibadettir. Şükür; Allah’ın bizlere vermiş olduğu nimetinden dolayı hem sözlü olarak hem de fiili olarak yani ibadet ederek yerine getirilmektedir.

    Rasulullah (sav)’in şükretmenin ibadet olduğuna dair hadisleri bulunmaktadır. O hadislerden birisi şöyledir;

    Mü’minin iki haline hayret edilir, sevinçli anında şükreder sevap kazanır, üzüntülü iken sabreder yine sevap kazanır.

    Bizler bu dünyada imtihandayız. İmtihanı kazanmanın yollarından birisi de; nimete karşı nankör değil de, şükreden bir kul olmaktır.

    En iyi cevap
  1. İslam inancına göre, şükretmek ibadettir.

    Şükür, Allah’ın nimetlerine karşı duyulan minnet ve teşekkür duygusunun ifadesidir. Şükür, Allah’a olan bağlılığı ve teslimiyeti gösteren bir davranıştır.

    Kur’an-ı Kerim’de, şükretmenin önemi ve faziletleri hakkında birçok ayet yer almaktadır. Örneğin, şu ayetlerde şükretmenin önemi vurgulanmaktadır:

    “Ey iman edenler! Allah’ın nimetlerini hatırlayın. Şayet O, sizi nimetlendirmişse, başkası asla zarar veremez.” (Enfal Suresi, 29)
    “Eğer şükrederseniz, elbette size nimetimi artırırım. Şayet nankörlük ederseniz, şüphesiz azabım çok şiddetlidir.” (İbrahim Suresi, 7)
    Bu ayetlerden de anlaşılacağı gibi, şükretmek, Allah’ın nimetlerinin devam etmesine ve daha fazla nimete kavuşmaya vesile olur. Şükür, aynı zamanda, Allah’ın rızasını kazanmanın ve cennete girmenin bir yoludur.

    Şükür, hem maddi hem de manevi nimetler için yapılabilir. Maddi nimetler, sağlık, zenginlik, güzellik gibi nimetlerdir. Manevi nimetler ise, iman, ibadet, ilim gibi nimetlerdir.

    Şükür, çeşitli şekillerde yapılabilir. Örneğin, şükrün sözlü ifadesi olan hamd, şükrün en yaygın şeklidir. Hamd, Allah’ı övmek ve O’nun nimetlerini hatırlatmaktır. Şükür, aynı zamanda, Allah’a olan bağlılığı ve teslimiyeti gösteren davranışlarla da yapılabilir. Örneğin, oruç tutmak, namaz kılmak, zekat vermek gibi ibadetlerin yapılması, şükrün bir ifadesidir.

    Sonuç olarak, şükretmek, Allah’a olan bağlılığı ve teslimiyeti gösteren, Allah’ın rızasını kazanmaya ve cennete girmeye vesile olan bir ibadettir.

Cevapla