Paylaş
Şükretmek ne demektir? Siz neler için Allah’a (c.c.) şükredersiniz?
Question
Şükretmek ne demek? Neler için Allah’a (c.c.) şükrederiz?
bize iyilikte bulunan insanlara teşekkür etmek gibi yüce Rabbim bize verdiği nimetlerden dolayı şükretmemiz bir haktır bir gerekliliktir çünkü kendisine yapılan iyiliği verilen nimete karşı şükretmeyen nankördür iyi bir insan değildir.
Bir adam namaz kılmıyordu. hoca ona dedi ki şapkan yere düşerse biri şapkanı alıp temizleyip sana verirse ne yaparsın adam elbette ona teşekkür ederim çünkü bana iyilikte bulundu der.
Hoca dedi ki şapkayı yerden alıp sana verene teşekkür ediyorsun Neden sana şapkanın altında ki kafayı verene teşekkür etmiyorsun Neden namaz kılmıyorsun dedi.
Yüce Rabbimiz bizleri yarattığı için ona şükretmeliyiz bizleri her an yaşattığı için ana şükretmeliyiz verdiği göz nimet-i akıl nimeti konuşma nimeti el ayak nimet-i için ona şükretmeliyiz bize verdiği rızık için şükretmeliyiz
—————————2—————————
Allah Teâlâ’nın üzerimizdeki nimetlerini saymakla bitemeyiz. O’nun nimetleriyle, adeta kuşa-tılmış durumdayız. Öyle durumlar vardır ki, biz en kötü belalardan biriyle karşılaştığımıza hükmedecekken, kısa bir zaman sonra bakarız o olay bile bizim için bir nimetmiş! Genellikle biz sadece canlı ve yararlı gördüklerimize nimet olarak bakarız. Hayatımızın en büyük enerji kaynağı, yiyip içtiklerimizin oluşum nedeni olan güneş, nimetlerin belki de sultanıdır. Fakat insanlar arasında nimet sayımı sapılacak olsa, güneşi de bir nimet olarak sayan çok az bulunur veya bulunmaz. Nimet denince doğan çocuk, ele geçen arazı, kazanılan ikramiyeler akla gelmektedir.
Kesinlikle yanlış ve ayıplı bir anlayıştır bu tutum. Hastalığımızı bile günahlarımızın dökülmesine vesile kılan Allah’ın kulu iken nimet sayımı yapamayız. Her yanımız nimetlerle kuşatılmıştır. Sürekli şükretmek gerekmektedir.
Hamd, Allah Teâlâ’yı övmektir. Bu övmenin içinde de nimetlerine karşılık şükür anlamı vardır. Şükür ise, elimize geçmiş ve gitmiş nimetlerle, hala değerlendirdiğimiz nimetlere karşılık minnetimizi ifade etmektir. O veya bu bir kulluk gereğidir.
Şunu da bilmemiz gerekir:
Dille şükretmek, ‘elhamdülillah’ demek veya ‘şükürler olsun’ demek nihayetinde bir şükür çeşididir. Ama en güzel şükür nimetin cinsinden yapılandır. Allah sağlık verdiyse onu Allah rızasına uygun kullanmak bir şükürdür. Sıhhatli bir bedene oruç tutturmak bir şükürdür. Mal verdiyse o maldan infakta bulunmak bir şükürdür. Evlat verdiyse, o evladı Allah yolunda yetiştirip kullanmak bir şükürdür.
BENZER KONULAR:
- Dua Tehvit Şükür sevap günah Helal ve Haram kavramları anlamını araştırınız
- Evde kedi beslemek sevap mı günah mı?
- Ahirette sevap ve günahlarımızı tartılacağı adalet terazisi
- Evcil hayvan beslemek günah mı sevap mı
- Günahlar ve sevapların sayısı
- helal haram ortaklığı
- helal haram Hadisleri Hakkında
- helal haram bilgi
- İslamda helal haram kazanç
- helal haram ne demek
Yüce Allah’a (c.c.) neden şükretmemiz gereklidir? Açıklayınız.
Answers ( 3 )
Şükretmek; kısa ve öz şekli ile Rabbimiz (cc)’a teşekkür etmek demektir. Bizler insanların bizlere yapmış olduğu bir iyilikten dolayı teşekkür ederiz. Rabbimiz (cc)’a da vermiş olduğu nimetler için, bizi Müslüman olarak yaratmış olduğu için şükrederiz. Rabbimiz vermiş olduğu nimetleri sadece maddi olarak düşünmemek gerekmektedir. Hastalıktan uzak kalmak bir nimettir ve biz bu nimete şükrederiz.
Şükretmek ne demektir siz neler için Allah’a şükredersiniz
Şükretmek nedir, neler için Allah’a şükretmeliyiz?
Şükür ile teşekkür aynı harflerden türetilmiştir. İkisinde de yapılan bir iyiliğe karşılık insanın bunu bilip inkar etmeyip güzel karşılık vermesidir. Şükretmek verilen nimetlere karşı insanın Allah’ı bilmesi ona karşı nankörlük yapmamasıdır.
Bizi yarattığı için şükrederiz, müslüman olmamızı bize nasip ettiği için, verdiği nimetler için Allah’a şükrederiz.
BENZER KONULAR:
Şükretmek, Allah’a olan minnettarlığını ifade etmek ve O’na teşekkür etmek demektir. Bu, içtenlikle yapılan bir davranış biçimi ve Allah’ın lütfunu, nimetlerini ve verdiği her şeyi takdir etmektir.
Şükretmek, sadece maddi zenginlik veya refah içinde olunduğunda değil, zorluklar, sıkıntılar ve zor zamanlar yaşandığında da yapılabilir. Çünkü her durumda hayatta bulunan iyilikleri görebilmek ve takdir edebilmek önemlidir. İnsanlar, sağlık, aile, iş, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçlarının yanı sıra güneşin doğuşu, suyun temizliği, güzel bir manzara gibi birçok şey için Allah’a şükredebilirler.
Kişisel olarak, Allah’a şükretmem gereken birçok şey olduğunu düşünüyorum. Örneğin, hayatta olmak, sevdiklerimle vakit geçirebilmek, sağlık, bilgi edinme imkânı, güzel bir doğa manzarası gibi birçok nimet için Allah’a şükrederim. Her gün yaşadığımız küçük şeylerin bile Allah’ın lütfu olduğunu hatırlamak, şükretmek için bir vesile olabilir.