Sünnet ile amel

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Önce Kuran’ı Kerim sonra Peygamberimiz in sünnetleriyle amel etmeliyiz. Resulullah her konuda insanlığa örnek bir şahsiyet ve rol modeldir. Bu konuda hemfikiriz sanırım. Ancak hadis konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

1.Sadece sahih hadisleri mi dikkate almalıyız?
2. Kutsi hadis ile sahih hadis farkı nedir?
3. Bazıları “peygamberimiz zamanında lamba da yoktu tv tlf da yoktu o zaman şimdi sizde kullanmayın madem sünnete uyacaksınız “ gibi yorumlar yaparsa nasıl bir cevap verebiliriz ?

Sunnet-i Nebeviye Önem Vermek


Hadis ilmi büyük ve geniş bir ilimdir, hadis ilmine iyice öğrenmek için yılları vermek lazım.
İnşallah nasip olursa hadis usulünü okuyun ne dediğimizi az anlarsınız.

1

Amel konusunda zayıf da olsa hadislerle amel edilir, örneğin Fazilet bildiren zayıf hadislerle amel caizdir bu ehli sünnet alimleri bu konuda ittifak halindedir sadece iman konusunu ilgilendiren hadislerde sahi değilse alınmaz amel edilmez. Zaten alimlerimiz hangi hadis derecesi nedir iman konusunu ilgilendiriyor mu yoksa ameli bir kolumu hepsini tek tek araştırıp değerlendirme işler şu anda hepsi belli. asgari ilim seviyesi için bir Müslüman’ın bir ilmihal okuyup onunla amel etmesi yeterlidir. İlmini geliştirmek isteyenler medrese eğitimi görmeli ondan sonra temel bilgileri aldıktan sonra araştırmaya başlayabilir.
Ben gençler biliyorum hiçbir ilimleri yok ben buhariyi kabul etmiyorum hadisini almam diyor. Nedir sözümü dinledi Allah rızası için istirham ediyorum buhari’nin hayatını okur musun dedim okudu kendinden utandı tövbe etti. Sonuç olarak demek istediğin gerçekten bir hadis islam anlayışımıza uymuyorsa O zaman saat derecesini bilene Danış alırız buhari’den müslüm’den benzer hadis kitaplarından araştırırız onun dışında sadece bu ilmi elde etmek için uğraşılır.

2

Kutsi hadis, Allahu Teala’nın sözü fakat Peygamberimizin dini ile söylenmiş olan sözlerdir. ya da şöyle tarif edelim mana olarak Allah’ın sözü lafız olarak Peygamberimize aittir. Kudsi hadisler azdır hüküm içeren kudsi hadis çok nadirdir belki de yoktur ok o gözle bakmadım genelde amele teşvik anlamında olan hadislerdir.

3 soru ise bu örneği verenler gerçekten din bilmeyen cahil insanlardır. Çünkü sünnete muhalefet ya da bidat olması için bir işin ibadet olması gerekiyor, yeni ortaya çıkan ve ibadet Vasfi taşımayan işlere bir daha dönmez yani sünnete muhalefet değildir. Işık yakmak minare yapmak ezanı cihazlarla okumak ve benzeri şeyler sünnete aykırı değildir.

Cevapla