Sünnet namazların ve tesbihatın önemi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Farz namazlar ile birlikte kılınan sünnet namazların ve tesbihatın önemi

Sunnet namazlarin ve tesbihatin onemi

Yüce Dinimiz İslam’ın beş temel esasından birisi namazdır. Siz akşama ulaştığınızda, sabaha kavuştuğunuzda, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde (namaz kılın), göklerde ve yerde hamd O’na (Allah’a) mahsustur.”(1) ayeti kerimesiyle üzerimize namaz beş vakit olarak farz kılınmıştır.Bu nedenle Her Müslüman  günde beş vakit namaz kılmakla yükümlüdür.

Ayeti kerimede emredilen namazı eda eden kişi yükümlülüğünü yerine getirmiş olur. Biz Müslümanlar  için farz namazların yanında  birde peygamber efendimizin kıldığı ve bizlere kılmamızı tavsiye ettiği nafile namazlar vardır. Bu nedenle farz namazların yanında nafile namazlar da kılmalıyız. Nafile namazlar hem kulu Allah’a daha çok yaklaştırır; hem cennetteki derecesini yükseltir;  hem de Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘in rızasını kazandırır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) : “Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar”(2)  buyurmaktadır.

Üzerimize borç olan farz namazı eda etmek ve Peygamber efendimizin Müjdesine ulaşmak için Biz Müslümanlar günde beş vakit farz ve sünnet namazları kılarız. Namazlardan sonra da hem Allah’ı zikreder hem de dua da bulunuruz.

Bazı fakir Sahabeler bir gün Allah Resûlüne (s.a.v) gelerek şöyle dediler: “Ya Resûlallah! Mal sahipleri yüksek derecelere eriştiler. Bizimle beraber namaz kılıyorlar, oruç tutuyorlar! Bizden ayrı bir de mallarıyla haccediyorlar, umre yapıyorlar, köle âzât ediyorlar, sadaka veriyorlar!”                                   

Allah’ın Resûlü (s.a.v): “Ben size bir şey öğreteyim mi? Onun sayesinde sizi geçenlere yetişir, sizden sonrakileri de geçersiniz. Hem böylece, sizin yaptığınızı yapanların dışında hiç kimse sizden daha fazîletli olmaz!”   “Her namazın ardından otuz üçer defa Sübhânallah, Elhamdülillâh ve Allahu ekber dersiniz. Sonra da “Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-Mülkü ve lehü’l-Hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr” dersiniz; deniz köpüğü kadar bile olsa günahlarınız bağışlanır!”(3) buyurdu.

Bizlerde hem farz namazlarımızı kılarak borcumuzu ödemeliyi hem de peygamber efendimizin bizlere tavsiye ettiği  nafileleri yaparak derecemizi yükseltelim.

——————–

  1. Rum (30/17-18)
  2. Müslim, Müsâfirîn 103
  3. Müslim, Mesâcid

BENZER KONULAR:

 

Answers ( 2 )

    0
    2022-07-17T16:02:38+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    NAMAZ TESBİHATI

    Hocam hadiste sünnetleri evde kılmamızın daha evla olduğu belirtilmiş. Evinizi mezarlığa çevirmeyin denmiş mesela. İlk sünnetleri evde kılmak pek mümkün gözükmüyor sabah namazı haricinde. Ezan okunmadan ne sünnet ne de farz kılınamıyor. Ezan okunduktan sonra ilk sünneti evde kılıp camiye farzı kılmak için gitsek farza yetişemiyoruz. İlk sünneti son sünnet gibi farzdan sonra da kılamıyoruz. Sadece son sünnetleri evde kılabiliyoruz. Son sünnetleri de evde kılmak istediğimizde camiden eve gelene kadar hiçbir şekilde konuşmamak gerekiyor diye biliyorum.

    Şimdi bu durumda son sünneti evde kılmak istediğimizde,

    1-Camide vaktin farzını kılıp selam verdkten sonra tesbihat ve dualama yapmadan eve gelip son sünneti kıldıktan sonra tesbihat ve dualamayı yapmakmı daha faziletli yoksa camide vaktin farzını kıldıktan sonra tesbihat ve dualamayı yapıp son sünneti evde kıldıktan sonra da ikinci defa tesbihat ve dualama yapmak mı yapmamak mı daha faziletli hocam.

    2- camiden farzı kılıp son sünneti evde kılmak için eve dopru giderken hiç bir şekilde konuşulmamaaı gerektiği doğrumu hocam.

    Şimdiden çok teşekkür ederim hocam Allah razı olsun ? essalamü aleyküm

      0
      2022-07-18T15:58:28+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Rasulullah (sav)’in hadislerinden öğrendiğmiz kadarıyla tesbihat farz namazlardan sonra oluyor. Fakat son sünnet veya vitirden sonra da tesbihat yapılır. Camiden eve giderken de veya diğer zamanlarda da boş konuşmaktan uzak durmamız gerekmektedir.

    0
    2022-07-17T16:11:26+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    namaz tesbihatı ve sünnet namazlarının evde kılınması

    Hocam ben camide cemaatle namaz kılarken şafii oldukları için bazı zorluklar yaşıyorum. Ben hanefiyim.

    Hanefilerde son sünnet dahil tüm namazlar bitince tesbihat yapılıyor. Ama şafilerde farzdan hemen sonra tesbihat yapılıyor.

    Ben müezzinlik yapmadığım zamanlarda farzdan sonra selam verildikten sonra tesbihat yapmadan kalkıp son sünneti kılıp tesbihatı kendim yapıyorum.

    Ama müezzinlik yaptığımda hem farzdan sonra tesbihat yapıyorum hemde son sünnetten sonra tesbihat yapıyorum. Bu durumda en evla ve faziletli olan hangisi acaba.

    Müezzinlik yaptgmda hem farzdan hemde son sünnetten sonra her ikisinde de tesbihat yapmak mı. Yoksa sadece farzdan sonra yapmakmı yeterli.

    Eğer farzdan sonra yapmak yeterli ise son sünneti kıldıktan sonra direkt selam verip namaz bitiyormu yoksa dua vesaire yapılması gerekiyor mu? Ya da yapılması en evla ve faziletli olan nedir hocam. Allah a emanet olun Essalamü aleyküm

    Şimdiden çok tşk ederim hocam.

      0
      2022-07-18T15:56:09+03:00

      Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

      Bildir
      İptal

      Namazdan sonra tesbihatta bulunmak sünnettir. Rasulullah (sav)’in hadislerinde tesbihatın farz namazından sonra olduğunu biliyoruz. Fakat kişi ister farzdan sonra isterse son sünnet veya vitirden sonra da tesbihatta bulunabilir. Bir defa tesbihat yeterlidir. İkincisine gerek yoktur

Cevapla