Paylaş
Sünnetleri de Yerine Getirilerek Gusül Nasıl Alınır?
Question
Sünnetleri de yerine getirilerek gusül şöyle yapılır:
Gusül abdesti, kişinin hem maddi, hem de manevi kirlerden kurtulduğu bir durumdur. Gusül abdesti kişiye bazı zamanlarda farzz bazı zamanlarda ise sünnet olmaktadır.
Gusül abdestinin farzları bildiğimiz gibi üç tanedir. Bu farzlar ağza dolu dolu su vermek, burna su vermek ve tüm vücudu kuru yer kalmayacak şekilde yıkamaktır. Bu farzlar yerine geldiği takdirde gusül abdesti alınmış olmaktadır. Sünnetleri de yerine getirilerek gusül abdesti nasıl alınır? sorusuna ise şu şekilde cevap verebiliriz; niyet edip besmele ile başlarız gusül abdesti almaya. Sonrasında ise; avret yerimizi veya vücudumuzda necaset olan yerleri yıkarız. Sonrasında namaz abdesti alır gibi abdest alırız. Her bir uzvu yıkarken üç defa yıkarız. Suyu kullanırken israf etmeden kullanırız. Gusül abdesti alırken konuşmak gibi eylemlerden uzak durmalıyız. En son çıkarken ayaklara tekrardan su döküp gusül abdestini tamamlamış oluruz.
Sünnetleri de Yerine Getirilen Gusül Abdesti
Gusül abdesti, kişinin hem bedenini hem de ruhunu temizleyen önemli bir ibadettir. Bazı durumlarda farz, bazı durumlarda ise sünnet olan gusül abdestinin farzları üç tanedir: ağza su vermek, burna su vermek ve tüm vücudu yıkamak. Ancak sünnetleri de yerine getirerek daha faziletli bir gusül abdesti almak mümkündür.
Sünnetleri ile Gusül Abdesti Nasıl Alınır?
Niyet ve Besmele: Gusle başlamadan önce “Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet edilir ve “Bismillahirrahmanirrahim” denir.
Necasetten Temizlenme: Vücutta herhangi bir necaset (idrar, dışkı vb.) varsa temizlenir.
Avret Yerlerinin Yıkanması: Edep yerleri yıkanır.
Namaz Abdesti: Normal bir namaz abdesti alınır gibi abdest alınır.
Üçer Defa Yıkama: Gusül esnasında her bir uzvu yıkarken üçer defa yıkamak sünnettir.
Su İsrafından Kaçınma: Suyu kullanırken israf etmemeye özen gösterilir.
Konuşmaktan Kaçınma: Gusül abdesti alınırken konuşmaktan ve gereksiz davranışlardan kaçınılmalıdır.
Ayakları Yıkama: Gusülden çıkmadan önce ayaklara tekrar su dökmek sünnettir.
Özet: Gusül abdesti, farzları yerine getirildiğinde geçerli olur. Ancak sünnetleri de yerine getirerek daha faziletli bir gusül abdesti alınabilir. Bu sünnetler arasında niyet etmek, besmele çekmek, necasetten temizlenmek, avret yerlerini yıkamak, namaz abdesti almak, her uzvu üçer defa yıkamak, su israfından kaçınmak, konuşmaktan kaçınmak ve gusülden çıkmadan önce ayakları yıkamak bulunur.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Gusül
Hocam ben abdest aldım ilk vucudmu yıkadım sonra niyet ettim besmele çektim abdest aldım başımı duyun altına tutup ovaladım omuzlarımı suya tutarak ovaladım sonra kuru kalmayacak şekilde yıkadım (ağzımda ve burnumda şu verdim ) abdestin başında ama şöyle oluyor ya ağzıma az verdiysem yada burnuma az verdiysem bi yerim kuru kaldıysa diye düşünüyorum ve oldumu diye emin olamiyorum
Siz de oluşan bu düşünce tamamen vesvesedir. Eğer yaptığınız eylemden emin iseniz aklınıza gelen bu türden düşüncelere kulak tıkamanız gerekmektedir. Başka türlü bu vesveseden kurtulmanız mümkün değildir.
Gusül
Merhaba.. Gusül abdestimi alıp banyodan çıktım 2 saat ileride olabilir sağ sol omzuma vede başıma 3 kez su döktüğümü hatırlamıyorum die kalkıp lavobada 3 er kez sağ sol omzuma başıma su döktüm gusül abdest.. Geçerlimiidr
Bu şekilde yapmış olduğunuz gusül abdesti için geçerlidir. Eğer gusül abdestinde uzuvlarına su dökmeyen kimse sonrasında kuru olan yerleri yıkayabilir.