Paylaş
Şura Ne Demektir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Dini Kavram Olarak “Şura” Ne Demek
Şura, Arapça bir kelimedir. Şura kelimesinin lügatta bulunan anlamı; ‘danışma, görüş alışverişinde bulunma’ gibi anlamlarına gelmektedir. Şura kelimesinin dini ıstılahtaki anlamını açıklayacak olursak; yöneticilerin ve özellikle devlet başkanının görev alanlarına giren işler hakkında ilgililere danışıp onların eğilimlerini göz önünde bulundurmasını ifade eder. Bununla beraber Kur’an-ı Kerim’de başlı başına Şura Suresi bulunmaktadır. Bu sure, Kur’an-ı Kerim’in kırk ikinci suresini oluşturmaktadır.
Şura kavramı İslami olarak ele alındığı zaman önemli bir kavramdır. Müslüman; yapacağı her işte danışarak, fikir alarak yapmalıdır. Tek başına karar vermek yerine, istişare ederek karar vermelidir. Rasulullah (sav) Müslümanlara şurayı emretmiştir. Kendisi de (sav) genel ve özel işlerde ashabı ile istişare içerisinde olmuştur sürekli.
Rabbimiz (cc) Şura’nın önemini bildiren bir ayeti kerime de şöyle buyuruyor;
“Onlar Rablerinin çağrısına uyarlar ve namazı dosdoğru kılarlar. Aralarındaki işlerini istişâre ederek yürütürler. Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da Allah yolunda harcarlar.” (Şura Suresi/38)
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
ŞÛRÂ
Şûrâ kelimesi, şe-ve-ra ( ر-و- ش ) kökünden türemiş bir mastardır. Bu kök ise ―çıkmak, çıkarmak anlamına gelir; araplar ―hayvanı satışa arz ettim, götürdüm, getirdim ya da ― balı kovanından süzüp çıkardım derken bu kelimeyi kullanırlar .
Aynı zamanda bu kökten türeyen kelimelerde güzellik ve güzel görünme anlamı da vardır. Tüm bu anlamlar düşünüldüğünde kelimenin temel anlamlarının şunlar olduğu söylenebilir:
Çıkartmak, ortaya koymak, seçmek, tercihte bulunmak. Teşâvür, müşâvere, meşveret, şivâr, meşvûra, meşûra kelimeleri aynı kökten türemiş danışıp, işâret almak, rey almak anlamlarına gelen kelimelerdir. Teşâvür kelimesi, şâ-ve-ra kelimesinin masdarıdır ve meşveret talep etme hâli-durumu anlamına gelir. Meşveret ise ―işâret kelimesinden türemedir ve bu kelimeyle şöyle bir ilgisi vardır:
İstişâre eden her bir kimse faydalı gördüğü bir bölüme işaret eder. Müşâvere ise, görüşü-fikri ortaya çıkarmak anlamına gelir. İstişâre ise şûrâ talebinde bulunmak, fikir almak anlamına gelir.
Şûrâ ise bir konuda görüşlerin ortaya çıkarılması amacıyla biraraya gelip danışma işinde bulunmaya verilen isimdir. Aynı zamanda şûrâ, ―rey almak, bir mesele hakkında görüşünü sormak‖ anlamına da gelir.767 babilli ise şûrâyı şöyle tanımlar: “herhangi bir konuda karar alınmadan önce yetkili kişilerin görüşünü öğrenmektedir.
Meselelerin etraflı bir şekilde araştırılması, fikir alışverişi, daha sonra da alınan kararın uygulama veya tadil edilmesinin gerekliliğidir.” Nizâmül-mülk siyâsetnâmesinde şu nasihatte bulunur: “bir hükümdârın vazifesi, en akıllı, en tecrübeli ve en salâhiyetli olanlarla dâimâ istişârede bulunmaktır”.
Cevâd Ali bazı Sâmî diilerinde; kral, padişah anlamına gelen melik kelimesinin “rey, meşveret, nasihat” anlamlarına geldiğini, bu kelimenin İbranicedeki mukâbili olan melîh, meleh kelimesinin de rey, hikmet ve meşveret sunan anlamına geldiğini belirtir.