Paylaş
Süt Kardeşlerin Evlenmesi Caizmidir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Süt Kardeşlerin Evlenme Durumları
SORU: İslâm süt kardeşlerin evlenmesini yasaklıyor. Süt kardeşiyle evlenip bir kaç sene sonra durumu öğrenen kimse ne yapmalıdır? Bu yolla meydana gelen çocukların durumu nedir?
CEVAP: Kur’an-ı Kerim kesinlikle süt kardeşler arasındaki evliliği yasaklamıştır. Peygamber’in de “Soyca haram olan sütle de haram olur” dediği rivayet edilmiştir. Fakat, fakihler haramlığın oluşması hakkında ihtilaf etmişlerdir.
Hatta bazıları ‘süt on ve ondan fazla olursa haramlık gerçekleşir’ demişlerdir. Fakat memleketimizdeki fetvaya göre, nikâhı haram kılan süt emme zamanında doyurucu, ayrı ayrı beş defa tekidli emmekle meydana gelir.
Bu durumda kişi bilmeyerek süt kardeşiyle evlenirse, sonra şahitlerin bildirmesiyle aralarında süt kardeşliğinin olduğu anlaşılırsa, koca karısından ayrılır. Bu ayrılıktan ve iddetinin bitmesinden sonra kadının başka bir eşle evlenmesi caiz olur.
Bu evlilikten meydana gelen çocuklar ise, ana ve babalarının meşru çocuklarıdır. Çünkü onlar geçmişteki süt meselesini bilmeden evlenmişlerdi. İslâm hukukunun tüm ebeveynlere yüklediği haklar, bu ana ve baba için de geçerlidir.
İnsana gereken, evlilikten önce kadını iyi araştırmasıdır. Ta ki aralarında süt kardeşliğinin meydana gelmediği anlaşılsın. Bundan ötürü Menar Tefsir’inde şu ibare mevcuttur:
İnsanları süt konusunda uyarmak lazımdır. Çocuk bir veya birkaç kadından süt emiyor, emzirenin çocuklarına ve kardeşlerine önem vermiyorlar. Kadının kocasının çocuklarına ve kardeşlerine bakmıyorlar. Baksalar, Allah’ın soy akrabalığı gibi saydığı, akrabalık hakkının tahakkuk ettiği, nikahın haram olduğu ve daha nice hak-, ların oluştuğunu anlayacaklardır. Bir çok kez adam bilmeden süt kızkardeşiyle veya süt halasıyla veya süt teyzesiyle evleniyor. Bu işi mühimsemek lazımdır. Allah daha iyi bilendir.
Benzeri konular:
Cevapla