Süt kardeşliği evlenmeye engel midir?

Question

Süt kardeşler evlenebilir mi Diyanet

Sut kardesler evlenebilir mi Diyanet

İslam dini aile kurmayı hem neslin devamı hem de sevgi ve saygıya dayalı bir yuva kurmayı tavsiye etmiştir . Evlilik yapılırken uyulması gereken bazı şartlar ve yasaklar vardır. Bunlardan bazıları kadın ya da erkeğin temyiz gücünün olması evlenmeye engel teşkil olacak unsurların bulunmaması nikah Akdinin yerine gelmesi için temin edilen sıhhat şartları ve nefaz şartlarıdır.

İslam dininde evlenilmesi kesinlikle haram olan ya da evlenilmesi tavsiye edilmeyen kadınlar vardır. Nisa suresinde Müslüman bir erkeğin ehli kitap bir bayanla evlenmesinde kesin bir yasak yoksa da evlenilmesi tavsiye edilmemiştir, yine Nisa suresinin 23 ayetinde evlenilmesi kesinlikle haram olan kadınlar içerisinde” sizi emziren analarıniz ,süt bacılarınız “haram kılınan kadınlar katagorisi içerisinde sayılmaktadır.

İslam İslam hukukunda da süt kardeşliği evlenmeye engeldir görüşünü desteklemis ,ancak bunları bazı şartlarla sınırlandırmışlardır: bu şartları değerlendirirsek, malikiler şafiler ve hanbeliler ve çoğunluğa göre süt kardeşliğinin ilk iki yaş içerisinde olmasını delil göstermişlerdir bunu da Lokman ve bakara suresine ve buhârinin hadisine bağlamışlardır. Anneler çocuklarını 2 tam yıl emzirirler bakara 2/233 onu anası zahmet üstüne zahmet de taşımıştır sütten ayrılması da 2 yıl sürmüştür Lokman 31/14 süt hısımlığı ancak 2 yaş içinde emzirilen sütle oluşur el buhari .Tirmizinin hadisinde Peygamberimiz süt emmenin sütten kesilmenin süresi olan iki yıl içindeki emme ile meydana geleceğini haber vermiştir. Ebu hanife’ye göre ise süt emme süresi 30 aydır , emme bu süre içinde olursa evlenme engeli oluşturur o bu delili Ahkaf suresinin 41/46 ayetine dayandırarak çocuğun ana karnında taşınması ile sütten ayrılmasının süresi 30 aydır” ayetine bağlamakta dır.Ebu Hanife aynı zamanda buradaki 30 ayı çocuğun sütten ayrılma süresi olarak belirlemiştir. Haram kılınan sütün miktarı ile ilgili görüş ayrılıkları var ise de Hanefi ve malikelere göre emzirmenin çoğu ile azı arasında fark yoktur her türlü emmede haramlık doğar, şafilerle hanbelilerin görüşüne göre haram kılan sütün miktarı en az beş emmedir.

Yazar: Fatma ARSLAN

BENZER KONULAR:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2023-01-16T22:23:55+03:00

    Süt emme sebebiyle haram olma ebedi bir haramlıktır; bu yüce kitap tertemiz sünnet ve fıkıhçıların icma ile sabittir. Allah Teala’nın şu ayeti bulunmaktadır”size şunlarla evlenmek haram kılındı analarınız kızlarınız kız kardeşleriniz sizi emziren süt anneleriniz ve süt kardeşleriniz.

    yani aynı öz anneler ve öz kız kardeşler gibi süt anneler ve süt kız kardeşler de evlenilmesi haram olan kadınlardandır. Bu konu ile alakalı Hz peygamber (s a.v) şu şekilde hadisi vardır:”ne Sevilla haram olan süt emme ile de haram olur.

    Kur’an’da ve bazı hadislerde mutlak olarak zikredilen haramlık doğuran emmekten kasıt ise 5 kez emek olmaktadır.

    En iyi cevap
    0
    2023-04-29T15:17:47+03:00

    İslam dini, süt kardeşliği kavramına önem veren bir din olarak bilinir. Süt kardeşliği, aynı süt anasının çocukları arasında kurulan bir kardeşlik bağıdır. Bu durumda süt kardeşler, gerçek kardeşler gibi birbirlerine karşı sevgi, saygı ve yardımseverlik gösterirler.

    İslam dininde süt kardeşliği, iki çocuğun aynı süt anasından süt emmeleriyle gerçekleşir. Bu durumda, süt emen çocuklar ve süt veren kadın arasında bir akrabalık bağı oluşur ve bu bağın getirdiği sorumluluklar yerine getirilir.

    Süt kardeşliği, evlenme konusunda da bazı kısıtlamalar getirir. İslam dinine göre, süt kardeşleri birbirleriyle evlenemezler, çünkü birbirlerine kan bağıyla bağlı gibidirler. Bu kısıtlama, süt kardeşleri arasında ailevi bağların güçlendirilmesi ve evliliklerin düzenlenmesindeki doğru adımların atılması amacıyla getirilmiştir.

    Ayrıca süt kardeşliği, birbirine karşı yardımcı olmak, birbirini korumak, sevgi ve saygı duymak gibi değerleri de içerir. Bu sebeple süt kardeşleri arasında ömür boyu sürecek bir dostluk ve kardeşlik bağı oluşur.

Cevapla