Paylaş
Sütre ve sütrenin özellikleri
Question
Sütre özellikleri
Hanefilere göre;
1-Sütre sınırı küçük camilerde namaz kılan ile duvar arası, büyük camilerde ise secde mahalli kadardır. Peki bu büyük veya küçük cami ayrımının ölçüsü nedir? Ayrıca bu ölçüyü yaparken caminin giriş kapısı mı veya camide namaz kılınan iç kısım mı baz alınır?
2- Önümüzde cemaatten biri varsa bu bizim için sütre olabilir mi?
CEVAP:
Hanefî mezhebine göre sütre, namaz kılanın önünden geçilmesini engellemek ve namazın manevi alanını korumak için konulan bir sınırdır. Bu konuda sorularınıza detaylı cevaplar şu şekildedir:
1. Büyük ve Küçük Camilerde Sütre Mesafesi
Hanefî mezhebinde, küçük ve büyük cami ayrımıyla ilgili kesin bir metraj ölçüsü bulunmaz, bu nedenle farklı kaynaklarda bazı yorumlar yapılmıştır. Ancak genel olarak:
- Küçük cami: İçerisinde namaz kılan cemaati kapsayan ve diğerlerinden ayrılan mekân olarak kabul edilir. Küçük bir camide, cemaatin sıklıkla karşılaşabileceği durumlarda, sütre olarak duvar ya da sütun kabul edilir ve bu durumda caminin genel namaz kılınan alanının sınırları sütre olarak sayılır.
- Büyük cami: Daha geniş bir cemaat kapasitesine sahip ve namaz kılanların bir arada bulunmasının zor olduğu camiler olarak anlaşılır. Büyük camilerde, sütre sınırı namaz kılan kişinin secde mahalli (secde yeri) kadardır. Bu mesafe, yaklaşık bir metre ya da secdeye gidip kalkarken önünde herhangi bir engel olmayacak kadar bir boşluk bırakılmasını ifade eder.
Camide küçük ya da büyük alan ayrımı yapılırken, genellikle caminin bütün namaz kılınan alanı baz alınır. Camiye giriş kapısından başlayarak cemaatin namaz kıldığı ana iç kısım dikkate alınır. Dolayısıyla, sütre mesafesinin belirlenmesinde caminin iç kısmındaki genişlik göz önünde bulundurulur, ancak buradaki kesin ölçüler İslam alimleri arasında esneklik taşır. Eğer caminin genişliği nedeniyle cemaati tamamen ayıran bir sütre mümkün değilse, bu durumda secde mahalli kadar olan mesafe yeterli kabul edilir.
2. Önümüzde Cemaatten Biri Varsa Sütre Olur mu?
Hanefî mezhebinde önümüzdeki kişi namaz kılıyorsa ve geçiş yapılacak alanı kapatıyorsa, bu kişi sütre görevi görebilir. Ancak burada şu hususlara dikkat edilir:
- Önünüzdeki kişi, sizinle birlikte namaz kılan cemaatten biri ise, o kişinin varlığı sütre yerine geçebilir. Yani, o kişi önünüzde namaza durduğu sürece, sizin için sütre işlevi görür.
- Önünüzde biri olmaksızın namaz kılarken, sütre almak sünnet kabul edilir. Bu durumda, duvar veya sütun gibi nesneler sütre olarak kullanılabilir. Ancak kalabalık bir ortamda ve önünüzde bir cemaat varsa, Hanefî fıkhına göre bunun yeterli bir sütre olduğu kabul edilebilir.
Sonuç olarak:
- Camide küçük ya da büyük alan ayrımı yapılırken, genel olarak namaz kılınan iç alan dikkate alınır.
- Büyük camilerde secde mahalli kadar bir mesafe sütre sayılırken, küçük camilerde duvar veya sütun sütre olarak kabul edilir.
- Önünüzde cemaatten biri varsa ve önünüzden geçişi engelliyorsa, o kişi sütre olarak kabul edilir ve ekstra bir sütreye ihtiyaç duyulmaz.
Bu uygulama Hanefî mezhebine göre uygun görülmekte olup, sütreye dair farklı mezheplerde bazı nüanslar olabileceğini de göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.
Answers ( 2 )
Sütre, namaz kılacak kişinin önünden geçilmesine engel olmak için önüne koyduğu veya bu amaçla yöneldiği engeli ifade eder.
Gerek imam gerekse tek başına namaz kılan kimse için sütre edinmenin hükmü Hanefîler’e ve Mâlikîler’deki meşhur görüşe göre müstehap, Şâfiîler’e ve Hanbelîler’e göre sünnettir.
“Sizden biri namaz kılacağı zaman bir sütreye doğru kılsın, bu sütreye yakın dursun ve önünden kimsenin geçmesine imkân bırakmasın” buyrulmakla birlikte (Buhârî, “Ṣalât”, 100; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 107)
Cuma namazı kılınan büyük camilerde, namaz kılanın secde mahallinin uzağından geçmek caizdir (Kâsânî, Bedâî’, I, 217).
Namaz kılan kişinin önünde biri varsa sütre koymaya gerek yoktur.
Hanefî mezhebine göre sütre, namaz kılan kişinin önünden geçilmesini önlemek ve namazın manevi alanını korumak için belirlenen bir sınırdır. Sorularınıza yanıt olarak ayrıntılar aşağıdaki gibidir:
1. Büyük ve Küçük Camilerde Sütre Mesafesi
Hanefî mezhebinde caminin büyüklüğüne göre sütre mesafesi belirlenirken net bir ölçü yoktur. Ancak genelde şu şekilde yorumlanır:
Küçük Camiler: İçerisinde cemaati topluca barındırabilen, daha küçük ve cemaati tek bir alan içinde toplayan camilerde duvar veya sütun sütre kabul edilir. Bu durumda, caminin namaz kılınan genel iç alanı sütre olarak kabul edilir.
Büyük Camiler: Daha geniş, cemaati toplu bir şekilde barındırması zor olan camilerde sütre mesafesi namaz kılan kişinin secde mahalli kadardır. Bu da yaklaşık bir metre ya da kişinin secdeye gidip kalkarken önünde bir engel olmayacak kadar boşluk bırakması anlamına gelir.
Camide büyük ya da küçük cami ayrımı yapılırken, caminin ana namaz kılınan iç kısmı dikkate alınır; giriş kapısından itibaren cemaatin toplandığı iç bölge temel alınır. Ancak bu ölçülerde esneklik vardır. Camide cemaati tamamen ayıran bir sütre mümkün değilse, secde mahalli kadar mesafe yeterli kabul edilir.
2. Önümüzde Cemaatten Biri Varsa Bu Sütre Olabilir mi?
Hanefî mezhebinde önünüzdeki kişi namaz kılıyorsa ve geçiş alanını kapatıyorsa, bu kişi sütre işlevi görebilir. Bu durumda:
Önünüzdeki kişi sizinle birlikte cemaatten biriyse, onun varlığı sütre yerine geçebilir. Yani önünüzde namaza durduğunda, o kişi sizin için sütre işlevi görür.
Tek başınıza namaz kılarken, sütre almak sünnettir. Duvar veya sütun gibi nesneler sütre olarak kullanılabilir. Ancak, kalabalık bir ortamda önünüzde cemaat varsa bu durum Hanefî fıkhına göre yeterli bir sütre olarak kabul edilir.
Sonuç
Camilerde küçük veya büyük alan ayrımı yapılırken genellikle namaz kılınan iç alan dikkate alınır.
Büyük camilerde secde mahalli kadar mesafe sütre kabul edilirken, küçük camilerde duvar veya sütun sütre olarak kabul edilir.
Önünüzde cemaatten biri varsa ve geçişi engelliyorsa, bu kişi sütre olarak kabul edilir ve ayrıca bir sütreye ihtiyaç kalmaz.
Bu uygulamalar Hanefî mezhebine uygun olup, diğer mezheplerde sütre konusunda bazı farklı uygulamalar olabilir.