Paylaş
Sütre ile ilgili hükümler
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Camide ve tek başına namaz kılarken: “Sütre”
Namaz kılanın önünden geçmenin günah olduğu yer, büyük câmilerde ve açık arazilerde namaz kılanın, ayaklarından itibaren secde ettiği yere kadar olan kısımdır. Küçük camilerde namaz kılanla onun önünden geçen arasında, direk, insan gibi bir engel bulunmazsa, namaz kılanın önünden nereden geçilirse geçilsin mekruh olur.
Sorum şu neden küçük camiler büyuk camiler gibi değil ? yani secde ettigi alanin uzagindan gecsek ne olur? alan neden etkili bu kadar o zaman buyuktede gecmeyelim.?sonucta 2 3 metre oteden geciyorum namazina engel olmuyorum.
2inci sorum bizim büyuk camiden ıceri girdiginde iceri kisminda ayakkabi konulan yer var burasi dar alan ama kalabalik oldugundan namaza duruyoruz veya caminin dar olan 3 4 kisinin kilabileceği yerde var.şimdi biz sütre koymamiz lazım mi ? Simdi orasi dar alan kucuk camiler hukmunde mi sayilir yoksa büyuk cami hükmunde mi sayilir?
CEVAP:
Namaz kılan bir kişinin önünden geçmek, küçük veya büyük camilerde farklı hükümlerle ele alınır. Bu konu, namaz kılan kişinin dikkatini dağıtmamak ve ibadetini tam bir huşû içinde yerine getirebilmesini sağlamak adına düzenlenmiştir. Sorularınızı tek tek yanıtlayalım:
1. Küçük ve Büyük Cami Ayrımının Sebebi
Namaz kılanın önünden geçme konusunda büyük cami ve açık alanlarda geçiş mesafesi açısından daha esnek bir yaklaşım bulunmaktadır. Çünkü büyük camilerde veya açık alanlarda namaz kılan kişilerin çokluğu nedeniyle, belirli bir mesafeden geçmek, namaz kılanın dikkatini küçük bir camideki kadar dağıtmayacaktır. Hanefi mezhebine göre büyük camilerde ve geniş alanlarda namaz kılanın secde ettiği yere kadar olan kısım, geçiş açısından hassas kabul edilmiştir; bu mesafeden uzak olan yerlerden geçişe ise izin verilmiştir.
Küçük camilerde ise, namaz kılanın önünden geçilmesi mekruh kabul edilir, çünkü mekânın dar olması, önünden geçen kişinin namaz kılanın dikkatini daha kolay bir şekilde dağıtmasına sebep olur. Küçük bir alanda namaz kılan kişi, kendisi ile önünden geçen arasında açık bir engel olmadığı sürece, mesafe ne kadar uzak olursa olsun geçişten rahatsız olabilir. Dolayısıyla küçük camilerde mekânın darlığı ve namaz kılanın önüne kolayca engel koyabilme imkânı bulunduğu için önünden geçmek mekruh kabul edilir. Büyük camilerde ise kalabalık, geniş alan ve bazen de sütre koymanın zor olması gibi durumlar dikkate alınarak esneklik sağlanmıştır.
2. Dar Alanlar ve Sütre Kullanımı
Sorunuzun ikinci kısmına gelirsek; cami içindeki dar alanlarda (örneğin ayakkabılık gibi küçük bölümler veya 3-4 kişinin sığabileceği alanlar), bu yerler büyük caminin içerisinde bulunsa bile küçük cami hükmünde değerlendirilir. Bu tür alanlarda sütre koyulması, namazın huşû içinde kılınması ve geçişlerden etkilenmemek adına tavsiye edilir. Eğer bir kişi küçük bir alanda, caminin büyük salonundan bağımsız bir şekilde namaza duruyorsa, önünden geçenin mekruh işlemiş olmaması için sütre koyması uygun olur. Ancak büyük caminin geniş alanında, önünde belirgin bir mesafe varsa, burada sütre koymak gerekli değil, tercihe bağlıdır.
Sonuç olarak:
Büyük caminin geniş alanlarında: Namaz kılan kişinin secde yerine kadar olan alan dikkate alınır, bu alanı geçmeden geçiş yapılabilir.
Büyük caminin dar alanları, küçük bir bölümde ya da kapalı odalarında: Bu alanlar küçük cami hükmünde değerlendirilir ve sütre konulması tavsiye edilir.
Dini Siteler Listesi
BENZER KONULAR:
- Sütre ile ilgili hükümler
- Namazda Sütre nasıl olmalıdır
- Sütre
- Sütre’nin hükmü nedir?
- Sütre ile ilgili hadisler
- Tümünü görüntüle.
- Sütre nedir? Kısaca
- Sütre nedir neden namazda ön tarafa konur
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İlk paragrafta anlatmış olduğunuz şeyler biraz güncelleme istemektedir. Sütrenin uzunluğu en az bir zira’ olmalıdır. Zira’ ölçüsünü cm ye çevirdiğimiz zaman takriben 45 cm yapar. Namaz kıldığımız yer ile sütre arasındaki mesafe de üç zira’ olması gerekir. O da yaklaşık 1.5 metre yapar. Buradaki ölçü küçük cami, büyük camii ayrımı yapılmamaktadır.
İkinci sorunuza gelecek olursak burada da sütre koymanız gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Büyuk camilerin küçuk alaninda halida cizgilerin olmasi sütre gorevi görur mü Belli aralikla cizgiler var.veya kucuk camide olmasi ?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Halılardaki desenler sütre görevi görmez. Sütrenin uzunluğu en az bir zira’ olmalıdır. Zira’ ölçüsünü cm ye çevirdiğimiz zaman takriben 45 cm yapar. Namaz kıldığımız yer ile sütre arasındaki mesafe de üç zira’ olması gerekir. O da yaklaşık 1.5 metre yapar