Paylaş
Sütre Nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sütre Ne Demek? Sütre Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “perde, örtü, ceket” gibi anlamlara gelen sütre, dinî bir kavram olarak, önünden insan veya hayvanların geçmesi muhtemel olan açık bir yerde namaz kılan kişinin, önüne değnek veya başka bir şey dikmesini ifade eder.
Namaz kılan kişinin önünden geçmek doğru değildir; ancak iki saf kadar önünden geçilebilir. Bu nedenle, önünden insan veya hayvan geçmesi muhtemel olan açık yerlerde namaz kılan kişinin önüne sütre dikmesi uygun olur. Hz. Peygamberin uygulaması ve tavsiyeleri bu yöndedir. Sütre, namaz kılanın önüne dikilmeyip, uzatılmak suretiyle de yapılabilir. Önüne koyacak bir şey bulunmadığında çizgi çekmek de sütre yerine geçer. Cemaatle kılınan namazlarda, sadece imamın sütre edinmesi yeterlidir; diğerlerinin sütre koyması gerekmez. Sütreye karşı namaz kılarken, biraz sağ veya soluna doğru namaza durmak daha uygundur. Namaz kılarken önünde sütre bulunan kişinin önünden geçmekte bir sakınca yoktur.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Namaz kılarken ön tarafta duvar yoksa sütre koymak sünnettir.
Sütre
Namaz kılan kimsenin, önünden geçilmesini önlemek amacıyla önüne koyduğu engele “sütre” denir.
Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: “Sizden biri namaz kılacağı zaman bir sütreye doğru kılsın, bu sütreye yakın dursun ve önünden bir kimsenin geçmesine imkan bırakmasın” (Buhârî, Salat, 90; Ebû Dâvud, Salat, 106, 107, 109; et-Tirmizî, Mevâkît, 133).
Rasûlullah’ın bu konudaki bazı uygulamaları dikkate alınarak hadisteki emirde vücup anlamının bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sebeple, gerek imam gerekse münferid (tek başına kılan kişi) için Hanefî mezhebine ve Malikî mezhebindeki yaygın görüşe göre, -önünden geçileceği endişesi varsa- sütre edinmek müstehap sayılmıştır. Şâfiîler, bunu herhangi bir kayıt koymaksızın sünnet olarak nitelendirmişler, Hanbelîler de önünden geçileceği endişesi bulunmasa bile sütre edinmenin sünnet olduğunu belirtmişlerdir. İmama uyan kişinin sütre edinmesi ise dört mezhebe göre de müstehap (veya sünnet) değildir.
Sütre hükmünün amacı, bir taraftan namaz kılanın bakışlarını sütrenin ötesine uzanmaktan alıkoyup dikkatini namaz üzerinde toplamak, diğer taraftan da başkalarının önünden geçmelerine (ve bu yolla günaha girmelerine) engel olmaktır.
Fakihler duvar, ağaç, direk, baston, ok, mızrak gibi dik duran ve sallanarak namaz kılanın huşuuna engel olmayan şeylerin sütre edinilebileceği hususunda fikirbirliği içindedirler. İnsan veya hayvanın sütre tutulup tutulamayacağı hususunda görüş ayrılığı vardır. Fakihlerİn çoğunluğuna göre sırtı namaz kılana dönük insan sütre olarak kabul edilebilir. Yine Hanefıler’e ve Hanbe-lîler’e göre hayvan da sütre edinilebilir.
Namaz kılan kişinin, yukarıda belirtildiği şekilde sütre olmaya elverişli dik bir şey bulamaması halinde, toprak üzerine bir çizgi çekmesi fakihlerin çoğunluğuna (Şâfiîler, Hanbelîler ve sonraki Hanefî bilginlere) göre caizdir. Hatta bu guruptaki bazı bilginler seccadenin de evleviyetle sütre görevi yapacağı kanaatindedir. Mâlikîler’e ve ilk dönem Hanefî bilginlere göre ise çizgi çekerek sütre edinilmez.
Fakihler, namaz kılan kişi İle sütresi arasından geçmenin günah olduğu, sütrenin ilerisinden geçmekte İse sakınca bulunmadığı hususunda fikirbirliği içindedirler. Yine, fakihlerin çoğunluğuna göre, sütre edinmeden namaz kılan kişinin önünden geçmek de günahtır (yakınlık sınırı genellikle secde mahalli olarak belirtilmiştir). Ancak, namaz kılanın önünden geçen kişinin ve namaz kılanın bu konuda kusurlu olup olmadığı dikkate alınarak değişik durumlara ilişkin görüşler de ortaya konmuştur. Herhalükârda namaz kılan ile sütresi arasından geçilmesi sebebiyle namazın bozulmayacağına hükmedilmiştir. Öte yandan, fakihler namaz kılan kişinin kendisi ile sütresi arasından geçmeye yeltenen insan veya hayvanı engelleyebileceği fakat bunun zorunlu olmadığı hususunda da görüşbirliği içindedirler. Hanefıler engelleme yönüne gidilmemesinin daha iyi olacağını ve bu konudaki uyarının, sadece teşbihte bulunma (“Sübhanallah” ifadesini söyleme) veya el, göz, yahut baş işareti yapma şeklinde olabileceğini belirtmişlerdir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Namaz kılan kişinin önünden kimse geçmesin diye ön tarafına sütre koyması sünnettir
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sütre; kelime manası olarak perde demektir.
İstılahtaki anlamı ise sütrenin; önünden insan veya hayvanların geçmesi muhtemel olan açık bir yerde namaz kılan kişinin, önüne değnek veya başka bir şey dikmesini ifade eder.
Namaz kılarken kişinin sütre bulundurması sünnettir.
Namaz kılan bir kişinin önünden geçmek caiz değildir. Bu sebeple namaz kılarken sütre kullanmamız uygun olmaktadır. Namaz kılarken önünde sütre bulunan kişinin önünden geçmekte bir sakınca yoktur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Sütre, namaz kılarken önünden geçilmesini engellemek için konan veya bu amaçla kendisine yönelinen engel anlamında fıkıh terimidir.
Sütre, en az bir arşın (70 cm. kadar) bir yükseklikte olmalıdır. Namaza durmuşsa, sütre kullanması sünnettir. Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir.
Sütrenin amacı, namaz kılan kişinin, önünden geçen kişinin dikkatini dağıtarak konsantrasyonunu bozmasını engellemektir. Ayrıca, sütre, namaz kılan kişinin, önünden geçen kişinin önünden geçmesini engellemek ve ona saygı göstermek için de kullanılır.
Sütre edinmek, namaz kılmanın sünnetlerinden biridir. Sütre edinmeyen kişinin namazı sahih olur, ancak sevabından bir şey eksilir.
Sütrenin bazı faydaları şunlardır:
Sütre edinmek için şu tavsiyelere uyulabilir:
Sütre edinmek, namaz kılan kişinin ibadetine daha fazla dikkat etmesine ve daha huşu içinde kılmasına yardımcı olur.