Paylaş
Sütre nedir neden namazda ön tarafa konur
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Sütre nedir neden namazda sütre kullanılır?
Selamün aleyküm hocam. Namaz kılarken önümüzden hiç kimsenin geçmiyeceğini bildiğimiz yerde de önümüze sütre koymalımıyız, böyle bir durumda koyarsak sünnete uymuş olur muyuz. Teşekkür ederim. Allah’a emanet olun. Saygılarımla
CEVAP:
Ve Aleyküm selam, hoş geldiniz.
Sütre, namaz kılan kişinin önüne koyduğu bir nesne veya sınır olup, namaz sırasında önünden geçilmemesi gerektiğini simgeler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinden öğrendiğimiz üzere, sütre, namaz kılan kişinin dikkatini korumak ve kendisiyle diğer insanlar arasında bir sınır oluşturmak için kullanılır. Bu sayede kişi namazında daha derin bir huşu ve odaklanma sağlarken, önünden geçmek zorunda kalan insanlar da günah işlemekten korunmuş olur.
Sütre Koymanın Hükmü ve Fazileti
Sütre kullanımı sünnettir ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bunu önemsemiş, namazda sütre koymayı tavsiye etmiştir. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurur:
“Sizden biri namaz kılarken önüne bir şey koysun (sütre koysun). Eğer bulamazsa bir çubuk koysun. Eğer çubuk da bulamazsa bir çizgi çizsin.” (Ebû Dâvûd, Salât, 90)
Bu hadis, sütre koymanın teşvik edilen bir sünnet olduğunu ve namazın adabına uygun olduğunu gösterir.
Sütre Koymanın Hikmeti ve Faydaları
- Huşu’yu Artırır: Sütre, namazda kişinin önünde bir sınır oluşturduğundan, dış etkilerden daha az etkilenmesine ve huşu içinde namazını kılmasına katkı sağlar.
- Geçiş Kolaylığı Sağlar: Namaz kılanın önünde belirgin bir sınır olduğu için, diğer insanlar namaz kılanın önünden geçmek zorunda kaldığında sütrenin önünden değil, yanlarından geçmeyi tercih ederler. Bu da, namazda olanın dikkatinin dağılmasını önler.
- Sünnete Uymak: Sütre koymak sünnete uygun bir davranış olup, bu adabı yerine getiren kişi sünnet sevabı kazanmış olur.
Sütre Kullanımı İçin Her Durumda Gereklilik Var Mı?
Namaz kılarken önünüzden kimsenin geçmeyeceğini bildiğiniz bir ortamda da sütre koymak, sünnete uygun hareket etmektir. Sütre koymanız gerekmese bile, böyle bir durumda sütre koyarak sünneti yerine getirmiş olursunuz. Çünkü sütre koymanın asıl amacı, sadece bir engel koymak değil, sünnete uygun davranmaktır. Bu nedenle, odada yalnız olsanız ve önünüzden kimse geçmeyecek olsa bile, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sünnetine uymak için sütre koyabilirsiniz.
Sütre Ne Kadar Yükseklikte Olmalıdır?
Sütre olarak kullanılacak nesnenin, kişinin dikkatini çekebilecek belirginlikte olması tavsiye edilir. Hadislerde bir devenin eğeri (yaklaşık 30-40 cm) kadar bir yüksekliğin uygun olduğu belirtilmiştir. Namaz kılan kimse, bunun gibi bir nesneyi önüne koyarak sünnete uygun bir şekilde sütreyi kullanabilir.
Allah ibadetlerinizi kabul buyursun. Namazda huşu ve konsantrasyonunuzu artırmak için bu sünneti yerine getirmenizi tavsiye ederim. Allah’a emanet olun.
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Ve aleyküm selam, hoş geldiniz.
Sütre, namaz kılan kişinin önüne koyduğu bir nesne veya sınır olup, namaz sırasında önünden geçilmemesi gerektiğini simgeler. Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in hadislerinden öğrendiğimiz üzere, sütre, namaz kılan kişinin dikkatini korumak ve kendisiyle diğer insanlar arasında bir sınır oluşturmak için kullanılır. Bu, hem namazda daha derin bir huşu (içtenlik) ve odaklanma sağlar hem de önünden geçmek zorunda olan kişilerin günaha girmesini önler.
Sütre Koymanın Hükmü ve Fazileti
Sütre koymak sünnettir ve Peygamber Efendimiz (s.a.v.) namazda sütre kullanmayı tavsiye etmiştir. Hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır:
Sütre Kullanmanın Hikmeti ve Faydaları
Her Durumda Sütre Gerekli mi?
Namaz kılarken önünüzden kimsenin geçmeyeceğini bildiğiniz bir yerde de sütre koymak, sünnete uymak anlamında değerlidir. Bu durumda sütre koyarak sünneti yerine getirmiş olursunuz.
Sütrenin Yüksekliği Nasıl Olmalıdır?
Sütre olarak kullanılacak nesnenin belirgin olması yeterlidir. Hadislerde devenin eğeri kadar (yaklaşık 30-40 cm) bir yükseklik tavsiye edilmiştir.
Allah ibadetlerinizi kabul buyursun, namazınızda huşu ve odaklanma için bu sünneti tavsiye ederim. Allah’a emanet olun.