Paylaş
Sütün yağını ve kaymağını alıp satmak caiz midir?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Helal Midir Yoksa Kul Hakkına Girmek Mi?
Benim anne ve babam çiftçiler inekleri var süt satip o şekilde para kazanıyorlar. Sütçü sütun kaymağını almalarını istemiyor sadece haftada bir gün izin veriyor almak için, ama annemler kaymağın bir çoğunu alıp onunla bizim yöremize ait bir kahvaltı çeşidini yapıp satıyorlar ve oldukça da iyi bir para ama çok uğraştırici bir iş saatlerce yemeğin başında karıştırmak falan gerekli. Neyse bizde annemden alip yiyoruz ama ben namaza başladım başlayalı içimde bir şüphe var sonuçta buda gizli gizli alınan birşey ama içimden de diyorum ki süt parasını da öyle ahım şahım bir para değil hani haklarını vermiyor sütleri alanlar. Ama yine de günah mıdır kul hakkina girmek midir o kaymağı gizli gizli alip adama bak almadik getirirken süt sallandi içine karıştı denmesi.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da sütün yağını veya kaymağını alıp satmak konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda İslam hukukçuları arasında ihtilaflar vardır ve farklı mezheplere göre farklı yorumlar yapılmıştır.
Birçok İslam alimi ve mezhep, süt ürünlerinin alınıp satılmasının caiz olduğunu belirtir. Onlara göre süt ve süt ürünleri ticari bir mal olarak kabul edilir ve serbestçe alınıp satılabilir. Bu görüşe göre, sütün yağı veya kaymağı, sahibi tarafından serbest iradesiyle alınıp satılabilir.
Ancak bazı İslam alimleri ve mezhepler, sütün yağını veya kaymağını alıp satmanın caiz olmadığını savunur. Onlara göre, süt ve süt ürünleri doğal bir nimettir ve hediye olarak verilmesi veya hayır niyetiyle kullanılması gerekmektedir. Ticari bir mal olarak değerlendirilmemelidir. Bu görüşe göre, sütün yağı veya kaymağı, sahibi tarafından ticari amaçla alınıp satılmamalıdır.
Sonuç olarak, sütün yağını veya kaymağını alıp satmak konusunda İslam’da ihtilaflar bulunmaktadır. Bu konuda farklı mezhepler ve alimler farklı görüşlere sahiptir. Böyle bir durumda, yerel bir din bilginine veya İslamî otoritelere danışmanız ve onların tavsiyelerine uymak en doğrusudur.