Taha suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranda 20. sure olan Taha suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Taha suresi

Ta-ha suresi ismini ilk ayette yer alan ta-ha kavramlarından almıştır. Peygamber efendimize Mekke döneminde indirilmiştir. Toplamda 135 ayetten oluşmaktadır. Ta-ha suresinin başlıca konuları, Hz. Musa’nın firavun ile mücadelesi, israiloğulları’na verdiği nimetlere ve onların hatalı tutumları, Hz. Adem’in yaratılışı ve şeytanın onu kandırması ile cennetten attırması ve Allah’a saygıda kusur etmekten sakınılması gerektiği gibi konulara değinmiştir.


Taha Süresi

Taha suresi konusu ve içerdiği mesajlar

Kur’ân-ı Kerîm’in 20. sûresi

Adını, başındaki iki harften almıştır. Buna “el-Kelîm” sûresi de denir. Mekke devrinde nazil olmuştur. 135 âyettir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, mim vav, yâ harfleridir.

Bu sûrede, Kur’ân’ın uyulması gereken ilâhî öğüt ve uyarı kitabı olduğu, Hz. Mûsâ ve Hz. Âdem kıssaları, kıyametin mahiyeti, namaz kılmanın gereği vb. hususlar üze­rinde durulmaktadır.

Sûrede söz edilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

* Kur’ân-ı Kerîm, her şeyin yaratıcısı Yü­ce Allah tarafından, Allah’tan korkanlara bir öğüt ve uyarı olmak üzere Hz. Peygam­ber (s.a.)’e indirilmiştir (âyetler: 1-4,213-114).

* Kâinattaki her şey Allah’ındır. O, gizli açık her şeyi bilir, gizlinin gizlisini de bilir. O bir tek Tanrı’dır ve en güzel isimler de O’nundur(5-8).

* Yüce Allah, Hz. Musa’ya şunları vahyetmiştir: Allah’tan başka Tanrı yoktur. Sadece O’na kulluk etmeli ve O’nu anmak için namaz kılmalıdır. Herkesin yaptıkları­nın karşılığını bulacağı kıyamet mutlaka gelecektir. İnkarcılara uyuimamalıdır. Allah Teâlâ, Hz. Musa’ya asasının koca bir yılan olması, elinin parlaması mucizelerini ver­miştir. Hakkı tebliğ etmek üzere onu ve kardeşi Hz. Harun’u Firavun’a göndermiştir. Küçüklüğünde de onu, Firavun’un sara­yında büyütmüştü. Firavun, gerçekleri kabule yanaşmadı. Hz. Mûsâ, Firavun’un büyücülerini de mağlup etti; büyücüler gerçeği görüp, Firavun’un baskılarına rağ­men iman ettiler. Sonunda Allah Teâlâ, Fİravun’u ve ordusunu denizde boğdu, Hz. Musa’yı ve müminleri kurtardı (İşte Yüce Allah, hakkın temsilcilerine böyle yardım eder ve en kuvvetli düşmanları bile perişan eder) {9-79).

* En azılı inkarcılara bile (Hz. Musa’nın Firavun’a yaptığı gibi) önce yumuşak sözle öğüt vermelidir (43-44).

* Büyücüler sadece göz boyarlar ve onlar iflah olmazlar (69).

* İman uğrunda her sıkıntıya katlanılır (70-73)-

* Allah’ın huzuruna nankör olarak çıkana cehennem vardır. İnanıp iyi işler yapanlara da nimet dolu cennetler vardır (74-76).

* Allah’a verilen sözde durmalı, helâl rızıklardan yiyip şükretmeli, taşkınlık yap­mamalıdır; aksi halde Allah’ın gazabı gelir ve O’nun gazabına uğrayan mahvolmuş demektir (80-84).

* Toplum, irşadsız bırakılmamalıdır; aksi halde yavaş yavaş doğru yoldan sapar, maddeye tutsak olur. Özellikle toplumdaki bozgunculara asla fırsat verilmemeli, onla­rın insanları kandırıp saptırmalarına engel olunmalıdır (85-98).

* Kur’ân’dan yüz çeviren, âhirette sürekli azap görecektir. O gün suçlular, dünya hayatının bir gün kadar kısa olduğu gerçe­ğini de anlayacaklardır (99-104).

* Allah Teâlâ, kıyamet gününde dağlan dümdüz edecek, herkes Allah’ın huzurunda toplanacak, sesler kısılacak, O’nun izni olmadan kimse şefaatçi olamayacak, her­kes O’na boyun eğecektir. Kimseye haksız­lık edilmeyecek, herkes dünyada iken yap­tığının karşılığını görecektir (105-112).

* Şeytan, Hz. Âdem’e yaptığı gibi, insan oğlunun düşmanıdır, onun kandına telkin­lerine aldanmamalıdır. Şeytana uyan, sahip olduğu nimetleri kaybeder ve hüsrana uğrar (115-121).

* Allah’ın yoluna giren sapmaz ve sıkıntı­ya düşmez. Ondan yüz çevirenler ise, sıkın­tılı bir hayat yaşar, âhirette de kör olarak hasredilir, cehenneme atılır ve orada sü­rekli kalır (123-127).

* Geçmiş inkarcı toplumların başlarına gelenden ibret almalı, doğru yola girmeli­dir. Yüce Allah’ın şimdiki İnkarcıları helak etmemesi, O’nun vaadi ve hikmeti gereği­dir; O’nun belirlediği süre tamamlanınca ilâhî ceza gelecektir (128-129).

* Günün belirli saatlerinde Yüce Allah’ı övüp teşbih etmek (namaz kılmak), insanı huzura ve İlâhî rızaya kavuşturur (130).

* Başkalarında olan mala mülke göz dikmemelidir; Allah Teâlâ onları bununla imtihan etmektedir (131).

* Mümin, namazlarını kılmalı, aile fertle­rine de namazı emretmelidir. Dünya ve âhiret mutluluğu müttakîler içindir (132).

* İnkarcıların bahaneleri boşunadır. Allah Teâlâ insanlara Hz. Peygamberi elçi olarak göndermiştir; artık inkarcıların “Rabbimiz, bize elçi gönderseydin de azaba uğrama­dan önce âyetlerine uysaydık!” diye maze­retleri de olmayacak ve kimin dosdoğru yolda olduğu da ortaya çıkacaktır (133-135).

Benzer konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Taha Suresi, Kur’an-ı Kerim’in 20. suresidir ve 135 ayetten oluşur. İslam dini açısından önemli bir suredir ve Müslümanlar tarafından okunup anlaşılmaya çalışılan bir metindir.

    Taha Suresi, Mekke döneminde inmiştir ve adını ilk ayetinde geçen “Taha” kelimesinden almıştır. Taha, bir Arap alfabesi harfidir ve surenin başlangıcında geçtiği için bu isim verilmiştir.

    Sure, peygamber Musa’nın hayatını ve peygamberlik görevini anlatır. Musa’nın doğumu, Firavun’un sarayında büyümesi, Mısır’daki İsrailoğulları’nın zulmü, Musa’nın firavuna karşı peygamberlik görevine çağrılması, mucizeleri ve İsrailoğulları’nın kurtuluşu gibi olaylar surede yer alır.

    Taha Suresi, Musa’nın Rabbine olan yakınlığını ve Allah ile olan konuşmalarını anlatır. Musa, Allah’ın gönderdiği mucizelerle Firavun’a karşı çıkar ve İsrailoğulları’nı zulümden kurtarır. Surede ayrıca, Musa’nın kavmi tarafından sorgulandığı ve zorluklarla karşılaştığı anlatılır.

    Surede, imanın ve tevhid inancının önemi vurgulanır. Musa, imanı ve Allah’a olan bağlılığı sayesinde zorluklarla başa çıkar ve Allah’ın yardımını görür. Ayrıca, Allah’ın peygamberleri seçtiği, onlara vahiyler gönderdiği ve peygamberlerin insanlara Allah’ın mesajlarını tebliğ ettiği anlatılır.

    Taha Suresi, Allah’ın varlığını, kudretini ve hikmetini vurgular. Surede, Allah’ın yarattığı evrenin mucizeleri ve doğadaki işaretler üzerinde düşünmeye teşvik edilir. İnsanların Allah’ın varlığını ve birliğini görmeleri için çeşitli deliller sunulur.

    Surede, Allah’ın emirlerine uyma, namazı kılma ve zekâtı verme gibi ibadetlere vurgu yapılır. Ayrıca, ahlaki değerlere önem verilir ve doğru davranışların teşvik edilir.

    Taha Suresi’nin genel mesajı, imanın ve tevhid inancının gücünü vurgulamak, peygamberlerin hayatlarından dersler çıkarmak ve Allah’a olan bağlılığı artırmaktır. Müslümanlar, bu sureyi okuyarak Musa’nın hayatından dersler alır, imanlarını güçlendirir ve Allah’ın emirlerine uygun bir şekilde yaşamaya çalışırlar. Aynı zamanda, doğru davranışları benimser, ibadetlerini yerine getirir ve Allah’ın rızasını kazanmak için çaba gösterirler.

    En iyi cevap

Cevapla