Taharetin Sözlük ve Istılah Anlamı Nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Taharetin Sözlük ve Istılah Anlamı Nedir?

Taharetin Sozluk ve Istilah Anlami Nedir

Taharet sözlükte, maddi (kir, sidik, dışkı gibi) veya manevi (günah ve ayıp gibi) pisliklerden temizlenmek manasınadır.

Şer’i istılahta ise necaset-i hükmiyye olan hades-i asgar (abdestsizlik) ve hades-i ekberden (cünüplük, aybaşı ve lohusalık) yahut necaset-i hakikiyye olan habesden (maddeten temiz olmayan şey) beden, giysi, yer, kaplar, yiyecekler vb. şeylerin temiz bulunmasıdır.

İslam hem maddi temizliğe hem de manevi temizliğe çok önem verip bunu teşvik etmiştir. Kur’ân’ın birçok ayetinde temizlik konusu çeşitli yönlerden ele alınmıştır.

Medine’nin Kuba mahallesinde o dönemde yaşayan sahabiler hakkında şöyle buyrulur:

“Orada temizlenmeyi seven kimseler vardır. Allah temizlenenleri sever.” İbrahim ve İsmail’e (a. s.) Kabe’nin temiz tutulması emri verilmiştir:

“Biz, Beyt’i (Kábe’yi) insanlara (sevap için) toplantı ve güven yeri kıldık. Siz de İbrahim’in makamından bir namaz yeri edinin (orada namaz kılın). İbrahim ve İsmail’e: “Tavaf edenler, ibadete kapananlar, ruků ve secde edenler için evimi temizleyin.’ diye emretmiştik.”

Peygamberimize de elbisesinin temiz tutulması beyan edilmiştir: “Elbiseni temiz tut.”

Abdest ve gusül hakkında da şöyle denilmiştir:

“Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığımız zaman yüzlerinizi, dirsek lerinize kadar ellerinizi ve başlarınıza mesh edip topuklara kadar ayaklarınızı yıkayın. Eğer cünüp oldunuz ise boy abdesti alın. Hasta yahut yolculuk halinde

bulunursanız yahut biriniz tuvaletten gelirse yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsi birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla mesh edin. Allah size herhangi bir güçlük çıkartmak istemiyor; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan ettiği) nimetini tamamlamak istiyor, umulur ki şükredersiniz.”

Hayız halindeki kadınlarla cinsel ilişki yasaklanıp ancak hayızdan temizlendikten sonra buna müsaade edilmiş ve bu konuda temizlik esas alınmış ve Allah’ın temizlenenleri sevdiği bildirilmiştir:

“Sana, kadınların ay halini sorarlar. De ki: ‘O, bir ezadır (bir çeşit hastalık tır). Ay halinde olan kadınlardan uzak durun (onlarla cinsel ilişkide bulunmayın). Temizleninceye kadar onlara yaklaşmayın. Temizlendikleri vakit, Allah’ın size emrettiği yerden onlara yaklaşın. Şunu iyi bilin ki Allah tevbe edenleri sever, temizlenenleri de sever.”

Kur’an’a ancak temiz olanların dokunabileceği bildirilmiştir:

“Ona ancak temizlenenler dokunabilir.”

Bütün bu temizlikler için gökten su indirildiği hakkında da şöyle buyrulmaktadır:

“Allah sizi temizlemek için gökten su indirdi.”

“Biz, gökten tertemiz su indirdik.”

Bütün bu ayetler Kur’an’ın maddi temizlik, beden ve çevre temizliği üzerinde önemle durduğunu bize göstermektedir.

Hz. Meryem’in tertemiz kılınması hakkında şöyle buyurulmaktadır:

“Hani melekler demişlerdi: Ey Meryem! Allah seni seçti; seni tertemiz yarattı ve seni bütün dünya kadınlarına tercih etti (üstün kıldı).”

Müminler için âhirette tertemiz eşler olacağı hakkında da şöyle buyurulmuştur:

“Onlar için cennette tertemiz eşler vardır.”

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. komutan
    0
    2023-06-13T15:53:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Taharet kelimesi, Arapça kökenli bir terim olup İslam dininde temizlik ve arınma anlamında kullanılır. Sözlük anlamı olarak taharet, temizlenme, arınma, temizlik ve saflık anlamlarına gelir. İslam dini terminolojisinde ise taharet, abdest almak veya temizlik amacıyla su kullanarak bedenin belirli bölümlerini yıkama anlamına gelir.

    Taharet terimi, İslam dinindeki abdest, gusül abdesti ve istinja gibi temizlik ritüellerini ifade etmek için kullanılır. Abdest, müslümanların namaz kılmadan önce veya bazı diğer ibadetlerde temizlik amacıyla yapması gereken bir ritüeldir. Gusül abdesti ise cinsel ilişki, cünüp olma veya bazı durumlarda gerektiğinde tam vücut temizliğini ifade eder. İstinja ise tuvalet sonrası temizlik için yapılan özel bir taharet şeklidir.

    Taharet, İslam dininde bedenin fiziksel temizliğini ve ruhani temizliğe vesile olmayı hedefler. Bu nedenle, İslam dininde temizlik ve hijyen büyük bir öneme sahiptir ve müslümanlar ibadetlerine temiz bir şekilde başlamak için taharetin gerekliliğine inanır.

    En iyi cevap

Cevapla