Tahıl ve Tohumu Döviz ve Altın kuru üzerinden borç vermek caiz mi?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Tahıl ve Tohumu Borç Vermek

Tahil ve Tohumu Altin kuru uzerinden borc vermek caiz mi

Bir yıl önce aldığım tohum borcu bedeli 2500 tl ve iki ay önce tohum olarak ödemek istedim tohum olarak istemem dedi bu borç olayında tohum olarak ödeme anlaşamadık tl olarak olan borcumu şuan piyasaların artışı nedeni ile be den 7000 tl olarak istiyor sizce benim ödemem gereken borcum ne olmalıdır piyasa artışları nedeni ile bu parayı ödeme imkanım yoktur

CEVAP:

Altın ve Döviz kuru üzerinden borç vermek caizdir, Fakat tl borç verince, ödeme sırasında değiştirmek caiz değildir.

İslam dininde kişi borç verdiği zaman nasıl borç vermişse o şekilde geri alır,  borç buğday veren arpa Alamaz ya da buğdayı para karşılığında satan kişi ileride borç ödendiği zaman buğday olarak alamaz Bunlar caiz değildir.

 sizin söz ettiğiniz konuda imam Ebu Yusuf’un bir fetvası vardır ki Diyanet de bu konuda fetva veriyor,  fetva Şu şekildedir:

Imam Ebu Yusuf’a göre borç verildiği zaman verilen şeyin değer kaybını almak faiz değildir.

Örnek olarak 1000 lira borç veren kişi 1 yıl sonra onu tahsil ettiği zaman Bunun değeri %10 düşmüş ise 1100 TL olarak ödemesi faiz olarak sayılmıyor bu sadece paranın değer düşmesi  olarak sayılıyor.

Bu fetva Özeldir dileyen amel edebilir Tabii ki fakat İmamı Azam imam-ı Azam’ın diğer öğrencileri İmamı Şafii imam Ahmet Bin hanbel İmam Malik ve benzeri birçok alimin fetvasına aykırıdır.

Peki bir yıllığına borç verildiği zaman ya da daha uzun bir süreye borç verildiği zaman paranın değer düşmesi ne olacak Bunu Allah’a bırakmak gerekir sevabını Allah’tan beklemek gerekir borç verdiğimiz kişiye yarar sağlamaya çalışırken eziyet etmemek gerekir onu daha zor durumda bırakmamak gerekir.

Peki bu değer kaybı meselesinde dinimizin bir tavsiyesi yok mudur Elbette vardır

Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem borç alıp daha sonra ödediğinde Borç sahibine hediye verirdi ki bu sünnettir Peygamber Efendimizin sünnetidir bu değer kaybını Bir nevi telafi etmektir Bir nevi teşekkürdür Gönül almaktır.

Sözün kısası:

Tohum satın aldığınızda Bir sene sonra ödemeye gittiğinizde elbette Türkiye şartlarında para değeri düşer, Size tavsiyemiz borcunuz ne kadar ise ödemeniz ve onunla birlikte o farkı kapatmak için ona bir hediye almanızdır sünnete uygun olan budur.

İmam Ebu Yusuf’un fetvası başımızın tacıdır fakat biz onunla amel etmiyoruz ve tavsiye etmiyoruz

BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Yaralı Melle avatarı
    1
    2023-01-23T00:17:18+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Allah’ın rızasını kazanmak için menfaatsiz Müslümanın Müslüman kardeşine borç vermesi dinimizin tavsiye ettiği sosyal ibadetlerdendir. Peygamber efendimizin bir hadisi şeriflerinde ” Borç vermek sadaka vermekten daha hayırlıdır.”  Diye buyurmuşlardır. Buna benzer başka bir hadisi şeriflerinde ise ” kim bir Müslüman kardeşinin sıkıntısını giderirse Allah’ta ahirette onun sıkıntısını giderir.”  diye buyurmuşlardır. Borç veren kişi vermiş olduğu borcu fazlasıyla asla geri alamaz. Vermiş olduğu miktar ne ise o şekilde alması gerekir.

    En iyi cevap

Cevapla