Kelime anlamı bakımından mescidin selamlanması, saygı gösterilmesi demektir. Dinî bir kavram olarak, camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah’a saygı ve ta’zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir. Hz. Peygamber, “Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın.” buyurmuştur (Müslim, Salatü’l-Müsâfirîn, 11).Namaz kılınması mekruh olan vakitlerin dışında mescitlere giren kimsenin, oturmadan önce tahiyyetü’l-mescid kılması menduptur. Normal vakitlerde mescide girdiği halde tahiyyetü’l-mescid kılamayan kimsenin, bunun yerine dört defa “sübhanallahi ve’l-hamdü lillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber” demesi menduptur.
Camiye herhangi bir namazı kılmak için veya farz kılmak ve imama uymak niyetiyle girmek ve oturmadan o namaza başlamak da tahiyyetü’l-mescid yerine geçer.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 2 )
Tahiyyatul mescid kelime olarak, mescidin selamlanması demektir.
Terim anlamı ile tahiyyatul mescid; bir kişinin mescide girerken Allah’ın büyüklüğünü ve yüceliğini anıp ona saygı göstermek için 2 rekat nafile namaz kılmaya denmektedir.
Camiye herhangi bir namazı kılmak için veya farz kılmak ve imama uymak niyetiyle girmek ve oturmadan o namaza başlamak da tahiyyetü’l-mescid yerine geçer.
Camiye Selam Duası olarak da bilinen Tahiyyet-i Mescid namazı, camiye girerken kılınan nafile bir namazdır. Bu, caminin kutsal alanını tanımanın ve ona saygı göstermenin bir yoludur.
“Tahiyyat al-Mescid” terimi Arapça’dan türetilmiştir, burada “Tahiyyat” selamlama anlamına gelir ve “Mescit” cami anlamına gelir. Dolayısıyla namaz, mescide selam verme fiilini ifade eder.
Tahiyyat-ı Mescid namazının amacı, camide başka herhangi bir faaliyette bulunmadan önce bereket aramak, Allah’a şükretmek ve kutsal alanla bağlantı kurmaktır. Zorunlu olmamakla birlikte camiye cemaatle veya başka amaçlarla girenlere şiddetle tavsiye edilir.
Dua tipik olarak Sünnet (gönüllü) dualara benzer şekilde iki kısa rekattan (birimlerden) oluşur. Fatiha Suresi ve Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm okunur. Namaz tamamlandıktan sonra, bireyler cemaatle namaz kılmak, Kuran okumak veya bilgi aramak gibi başka faaliyetlerde bulunabilirler.
Tahiyyet-i mescit namazı, İslam’da kutsal bir mekan olarak kabul edilen camiye saygı göstermenin ve nimetlere kavuşmanın bir aracıdır. İbadethanede ibadet etme ve Allah’a yakınlık arama fırsatını onurlandırmanın ve takdir etmenin bir yoludur.