Paylaş
Tahrimen mekruh oruçlar
Question
Tahrimen Mekruh/Harama Yakın Mekruh Oruçlar
Hükmü: Böyle bir mekruhu işlemekten sakınan sevap kazanır. Yapan ise günah işlemiş olur. Vâcipleri yerine getirmemek gibi.
a) Yevmü’ş-şek gününde oruç tutmak. Sıla bin Züfer (r.a.)’den rivâyetle: “Biz, Şâban’dan mı Ramazan’dan mı olduğu şüphe edilen bir günde Ammar (r.a.)’ın yanında idik. O esnada kızartılmış bir koyun getirildi. Cemâattan biri: ‘Ben oruçluyum’ diyerek geri çekildi. Ammâr (r.a.): “Kim Yevmü’ş-şek/şüpheli günde oruç tutarsa, muhakkak olarak Ebu’l-Kâsım (s.a.v.)’e isyan etmiştir” dedi.
b) Kocası yanında olduğu halde, ondan izin almaksızın kadının nâfile oruç tutması. Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “Kocası yanında iken, Ramazan orucu hariç, onun izni olmadan kadın oruç tutmasın.”
c) Ramazan bayramının birinci günü ile kurban bayramının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleri oruç tutulmaz. Bu günler, Allah’ın kullarına ikram ettiği günleridir. Oruç tutarak Allah’ın ikra- mindan kaçmak doğru değildir.
Enes (r.a.)’den rivâyetle: “Rasûlüllah (s.a.v.), sene içerisinde şu altı günde oruç tutmayı yasaklamıştır. Kurban bayramı günü (ve ondan sonraki) üç teşrik günü, Ramazan bayramı günü ve yalnız başına Cuma günü.”
Rasûlüllah (s.a.v.) buyuruyor ki: “İki günde oruç câiz olmaz. Fıtır (Ramazan bayramının birinci) günü ve Nahr (Kurban bayramının dört) günü”
Akil’in azatlısı Ebû Mürre (r.aleyh)’den rivâyetle: “Abdullah b. Amr (r.a.) beraberindekilerle birlikte Amr İbnü’l-Âs (r.a.)’ın yanına girmişlerdi. O gün kurban bayramının (birinci) gününün ertesi günü veya ertesi gününden sonraki gündü. Amr İbnü’l-Âs (r.a.) onlara bir yiyecek ikram etmişti. Abdullah (r.a.) ise: “Ben oruçluyum” demişti. Bunun üzerine Amr İbnü’l-Âs (r.a.): “Orucunu boz. Çünkü bu (günler,) Rasûlüllah (s.a.v.) bize, oruçların açılmasını emrettiği, bizi oruç tutmaktan men ettiği günlerdir.” Abdullah b. Amr (r.a.) derhal orucunu bozup yemiş, bende O’nunla birlikte yemiştim.”
Rasül-i Ekrem (s.a.v.) buyuruyor ki: “Ramazan orucunu tuttuğunuz için o (bayram) gün(ün)de iftar edin. Kurban bayramında ise (Allah için) kestiğiniz kurban etlerinden yiyebilmeniz için (iftar edin).”
BENZER KONULAR:
- Oruç çeşitleri: Farz, nafile, haram, mekruh oruçlar
- Oruçluyken tüyleri almak mekruh mudur ?
- Orucun sünnetleri, adabı ve mekruhları nelerdir?
- Oruçluya mekruh olan ve olmayan şeyler
- Pazar Günü oruç Tutmak Mekruh mu?
- Tümünü görüntüle.
- Orucun sosyal açıdan faydaları
- Oruç ibadetinin hikmet ve faydası nedir?
- Orucun Tanımı, Rükünleri, Zamanı ve Faydaları
- Orucun hikmeti ve faydaları
- Orucun Tibbi Yönden Faydaları Nelerdir?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 2 )
İslami terminolojide “tahrimen mekruh”, caydırılan veya hoş görülmeyen, ancak günah veya yasak olmayan eylemler anlamına gelir. Oruç söz konusu olduğunda, orucun tahrimen mekruh sayıldığı bazı günler veya durumlar vardır. Bu oruçları tutmak günah olmamakla birlikte, oruçlardan kaçınmak veya daha sonra telafi etmek daha iyidir. Bazı örnekler şunları içerir:
Bu oruçlar tahrimen mekruh olarak kabul edilirken, Müslümanların bu oruçları yerine getirip getirmemeyi seçme özgürlüğüne sahip olduğunu not etmek önemlidir. Bazı kişiler kişisel bağlılıklarına veya kültürel uygulamalarına bağlı olarak bu günlerde oruç tutmayı tercih ederken, diğerleri oruç tutmama tavsiyesine göre oruç tutmamayı tercih edebilir.
Belirli rehberlik için yerel dini yetkililere veya bilim adamlarına danışmanız ve toplumunuzdaki yerel gelenek ve uygulamaları göz önünde bulundurmanız her zaman tavsiye edilir. Oruç tutmak için tahrimen mekruh olarak kabul edilen belirli günler veya günler hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir ve İslami öğreti ve geleneklere dayalı rehberlik sağlayabilirler.
Tahrimen mekruh oruçlar, İslam dininde oruç tutmanın bazı hallerde haram olmasa da büyük bir şekilde mekruh olduğu, yani yapılmaması gereken davranışlardır. Bu oruçlar, genellikle Allah’ın emirlerine ve İslam’ın temel prensiplerine aykırı düşen bir durum yaratabilir. Tahrimen mekruh oruçlara örnekler şunlardır:
Ramazan ayında kasten oruç bozan bir kişinin kaza orucu tutması: Ramazan ayında orucu kasıtlı olarak bozan kişi, bu oruçları kaza ederken, tahrimen mekruh bir davranış sergileyebilir.
Sadece bir gün oruç tutmak: Bir kişinin sırf bir gün oruç tutması (örneğin bir pazartesi veya perşembe), bazı alimlere göre tahrimen mekruh sayılabilir. Çünkü oruç, sürekli bir ibadet olması gereken bir şeydir.
Kadınların, adet halindeyken oruç tutması: Adetli iken oruç tutmak, haram olduğu gibi, bazı görüşlere göre tahrimen mekruhtur.
Arefe günü orucu: Arefe günü, yani Kurban Bayramı’nın bir önceki günü tek başına oruç tutmak, bazı İslam alimlerine göre tahrimen mekruh kabul edilir, çünkü Arefe gününün orucu, Ramazan’ın son günü orucu ile birlikte tutulmalıdır.
Bir kimsenin bir başka kimseyle sevap kazanmak amacıyla oruç tutması, özel olarak o kişinin orucuyla aynı gün yapması: Oruç tutulacak günün sadece “o kimseyle aynı günde olmak için” tutulması tahrimen mekruh olabilir.
Bu tür oruçlar, kişinin niyetine ve duruma göre farklılık gösterebilir. İslam alimleri, bu tür oruçları gereksiz ve tavsiye edilmez olarak kabul edebilirler.