Paylaş
Takiyye kelimesinin anlamı, dini hükmü ve şartları
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Takiyye Ne Anlama Geliyor? Takiyye Kelimesinin Anlamı, Kökeni Ne?
Takiyye ne demek ne anlama gelir?
“Müminler, müminleri bırakıp da kafirleri veliler edinmesinler. Kim böyle yaparsa, Allah ile hiçbir alakası kalmaz. Ancak onlardan korunma gayesiyle sakınma(nız) başka. Allah, sizi kendisinden sakındırır. Varış Allah’adır.”
Takiyye sözlükte “korku” demektir.
Istilahta ise “zalim ve müşriklere karşı diliyle mudaratta bulunup malına, irzına ve nefsine karışmalarını engel lemektir.” Yüce Allah şöyle buyurur:
“Müminler, müminleri bırakıp da kafirleri veliler edinmesinler. Kim böyle yaparsa, Allah ile hiçbir alakası kalmaz. Ancak onlardan korunma gayesiyle sakınma(nız) başka. Allah, sizi kendisinden sakındırır. Varış Allah’adır.”
“Allah Rasulü (sallallahu aleyhi vesellem); “Mümin nefsini zelil etmemelidir” diye buyurdu. Oradakiler; “Mümin nasıl nefsini zelil kılar?” diye sordular. Rasulullah (sallallahu aleyhi vesellem); “Çekemediği belayı üstlenmesiyle” diye cevap verdi.””
Allame Serahsi, “takiyye” kavramını şöyle tanımlar:
“Kendini korumak için inanmadığı bir şeyi söylemek veya yapmaktır.”
Allame İbn-i Hacer el-Askalani ise şöyle der: “Takiyye, korkudan dolayı inandığını başkalarına söylememesidir.”
Takiyenin Şartları
1- Kaçıp gidilecek bir yerin olmaması. Yani hicret yerinin, emin ve güvenilir bir yerin bulunmaması. Allah (celle ve celaluhu) şöyle buyurur:
“Ey iman eden kullarım, şüphesiz benim arzım geniştir; artık yalnızca bana ibadet edin.
2- Zararı kendinden def edecek kadar takiyye yapılabilir. Mesela zarar iki cümleyle def edilebiliyorsa kişi iki cümleden fazla konuşma hakkına sahip değildir.
3- Takiyyeyi gerektiren korku kat’i olmalıdır. Yani kesin olmayan ve zanna dayalı olan korkular takiyyeyi gerektirmez.
4- Eğer küfür kelimesini söylerse kurtulmalıdır. Aksi takdirde takiyye geçerli değildir.
5- Tehdit edilen şeye katlanması zor olmalıdır. Mesela ölüm, yaralama, şiddetli darp ve zindana atılma gibi zorluklar… Fakat azıcık aç bırakmak ve hafifçe vurmak takiyye sayılmaz.
Şunu iyi bilelim ki, takiyye; ya ikrahla birlikte yapılır veya ikrahsız yapılır. Eğer ikrahla birlikte olursa ikrahın şartları gözetilmelidir. Ama ikrahsız olursa, yani kuru bir tehdit veya kuru bir korkutma ise böyle durumlarda küfür sözü söylemek veya küfür fiili yapmak caiz değildir. Böyle durumlarda küfür sözü söylenmez, küfür fiili yapılmaz. Aksi takdirde kişi küfre düşer; takiyye yaptım deyip kendisini kurtaramaz. Tüm mutemed İslam müçtehidleri bu konuda itti fak halindedirler.
Burada şunu da hatırlatmalıyız ki, takiyye yapmaya mecbur kalan bir Müslümanın şunlara riayet emesi gerekmektedir:
1- Takiyye yerine tevriyeyi kullanmalıdır.
2- Takiye deyip tağutlara kulluk yapmamalı, bilakis mecburiyeti kadar takiyyeyi kullanmalıdır. 3- Daima yaptığı şeyin haram olduğunu unutmamalıdır. Fakat eğer helalmiş gibi davranır ve istediğini istediği gibi yaparsa takiyye onu küfürden koruyamaz.
“Imam Ahmed b. Hanbel’e sorulmuş; “Acaba alim bir kişi takiye ile amel edebilir mi?” diye. İmam cevaben: “Alim takiyye ile amel ederse, cahil de zaten cehaleti sebebiyle susmaktadır. O halde hak ne zaman ortaya çıkacak?” buyurmuştur.”
Velhasılı, takiyye kavramı da nice İslami kavramlarda olduğu gibi tahrife uğramış, asıl manasından uzaklaştırılıp, nifak kelimesinin anlamıyla eş manada kullanılır olmuştur.
Çağımızda nice cemaatler, parti başkanları, parlamenterler her türlü şirki ve küfrü işleyip, soma da “takiyye yapıyorum” derler. Takiyyeyi kirli çamaşırlarını temizlemek için, sabun gibi kullanırlar. Böylece münafıklığı ve takiyyeyi birbiri ne karıştırırlar. Yaptıkları şirkin caiz olduğunu sanırlar. Halbuki hiçbir müçtehid İslam alimi böyle düşünmemiştir. Hatta Şia alimleri bile takiyyeyi bunlar gibi değerlendirmemişlerdir. Mesela Şia alimi Ali Kurani’nin, “Tedvinu’l-Kur’an” ki tabının 48. sayfasına bakıldığında; “Şialarda takiyyeyi Ehl-i Sünnet alimleri gibi tarif ederler” dediği görülecektir.
Fakat ne yazık ki bunlar Şiaları bile sollamış ve hak ile batılı tamamen birbirine karıştırmışlardır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Takiyye” kelimesi, İslam dininde, baskı veya zulüm altında olan bir Müslüman’ın inancını gizleyebilmesi veya koruyabilmesi için izin verilen bir davranıştır. Takiyye, zulme maruz kalan Müslümanların, can güvenliği veya diğer haklarını korumak için söyleyecekleri veya yapacakları şeyleri saklamalarına veya değiştirmelerine izin verir.
Takiyye, İslam tarihindeki zorlu dönemlerde Müslümanlara korunma sağlamıştır. Özellikle İslam’ın ilk yıllarında Mekke’de Müslümanlar ciddi bir baskı ve zulüm altında yaşamışlardır. Bu dönemde, İslam’ı açıkça savunmak can güvenliği açısından riskli olabilirdi. Bu nedenle, Müslümanlar inançlarını gizlemek ve kendilerini korumak için takiyye yapmak zorunda kalmışlardır.
Ancak, takiyyenin sınırları ve kullanımı konusunda farklı görüşler vardır. Bazıları, takiyyenin sadece hayatlarını korumak için kullanılabileceğini savunurken, bazıları, takiyyenin sadece inançlarını saklamak için değil, başkalarının haklarını korumak veya insanların barış içinde yaşamasını sağlamak için de kullanılabileceğini düşünmektedir.
Takiyye, İslam dininde tartışmalı bir konudur ve farklı yorumlara sahiptir. Ancak, genel olarak, takiyye, insanların can güvenliğini veya diğer haklarını korumak için yapılan bir davranıştır ve İslam’ın temel değerlerinden olan insan hayatının korunması ve barışın sağlanması gibi ilkelere uygun olarak kullanılmalıdır.