Paylaş
Taksitli alışverişte vade farkı faiz midir?
Question
Alışverişte vade farkı caiz mi
Selamunaleyküm. Allah nasip ederse bayiden bir motor almak istiyoruz. Motorun ücretinin büyük bölümünü peşin olarak vereceğiz inşallah. Geriye kalan bölümü de vade farklı olarak kredi kartına 6-9 taksit olarak ödeme yapılabiliyormuş. Bu zamana kadar kredi kartıyla bir ürün almadım. Nasıl bir şeydir onu da bilmiyorum hatta yukarıdaki işlemleri de yaparsak arkadaşın kartından yapacağız. Bu taksitlendirmedeki vade farkı faize girer mi? Gününü geciktirmeden ödesem dahi kuruş faiz biner mi?
Tereddütte kaldım hocalar vade farkı caizdir diyor. Ama kredi kartıyla olsa da caiz midir bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla ise bayii bizden taksit olarak değil tamamını alıyor o borcu banka bizim yerimize ödüyor biz ise bankaya borçlanmış oluyoruz. Bu caiz midir? Allah razı olsun.
CEVAP:
Alınan eşyayı peşin fiyatından farklı vermek yani vade varkı koymak faiz değildir, bu alış veriş caizdir.
Kimse peşin satacağı malı 12 aylığına verdiğine aynı fiyata vermek istemez çünkü parasını aylarca bağlamış olur.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Faiz değil vade farkı, satıcının, alıcının borcunu taksitlendirerek ödemesine karşılığında talep ettiği bir bedeldir. Ancak bu bedel, borcun asıl değerinin üzerinde olsa bile, faiz olarak kabul edilmez.
Bu görüşe göre, taksitli alışverişte vade farkının faiz olup olmadığı, vade farkının neden talep edildiğine göre belirlenir. Vade farkı, satıcının, alıcının borcunu taksitlendirerek ödemesine karşılığında talep ettiği bir masraf veya komisyon bedeliyse, faiz olarak kabul edilmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görüşü
Diyanet İşleri Başkanlığı, taksitli alışverişte vade farkının faiz olup olmadığı konusunda şu açıklamayı yapmıştır:
“Vade farkı, satıcının, alıcının borcunu taksitlendirerek ödemesine karşılığında talep ettiği bir bedeldir. Bu bedel, borcun asıl değerinin üzerindeyse, faiz olarak kabul edilir. Ancak bu bedel, satıcının, alıcının borcunu taksitlendirerek ödemesine karşılığında talep ettiği bir masraf veya komisyon bedeliyse, faiz olarak kabul edilmez.”
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bu açıklamasına göre, taksitli alışverişte vade farkının faiz olup olmadığı, vade farkının miktarına ve neden talep edildiğine göre belirlenir.
Sonuç olarak, taksitli alışverişte vade farkının faiz olup olmadığı konusunda farklı görüşler bulunmaktadır. Bu konuda kesin bir yargıya varabilmek için, vade farkının miktarını ve neden talep edildiğini bilmek gerekir.