Paylaş
Talakla Yemin Yalan Çıkarsa Boşanma Durumu Olurmu?
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Talakla Çok Yemin Etmek
SORU: Bazı insanlar hak olsun batıl olsun her gün talakla yemin ediyorlar. Yemin eden yalan çıkarsa, boşanma olur mu?
CEVAP: Evlilik hayatı çekilmez duruma gelince Allah boşamayı helâl kılmıştır. Fakat kendini bilmeyen, evlilik hayatının ne olduğundan habersiz olan bazı pervasız insanlar bu kelimeyi kullanmada çok ileri gidiyorlar. Bu kelimeyi kullanmak bir müslümana yakışmaz. Çünkü Rasûlullah (s.a) şöyle buyuruyor:
Zevk için çok evlilik yapan ve talakla çok yemin edeni Allah lanetledi.
Yine Rasûlullah şöyle buyurmuştur: Allah’ın en sevmediği şey talaktır.
Şüphesiz talakla yemin eden kişinin heybeti ve kerameti gider. Çünkü bu insanla insan arasındaki alakayı hafife almak demektir.
Öyle bir alaka ki Allah onun hakkında “Ve onlar (kadınlar) sizden sağlam bir teminat aldılar” (Nisa/21) di>or, yani sağlam ve kuvvetli bir söz aldılar.
Bununla beraber, Birleşik Arab Cumhuriyetinde ahval-i şahsiye ile ilgili kanunda, şarta bağlı talak ancak yemin edenin boşama niyetiyle yemin etmesi halinde gerçekleşir. Yoksa mücerret yeminle talak vaki olmaz hükmü vardır.
Eğer koca karısına “sen evden çıkarsan boşsun” derse, bununla niyeti onu tehdit etmeK ve evden çıkmaması ise, kadın evden çıksa bile boşama gerçekleşmez. Yok eğer niyeti boşama ise, kadın evden çıkarsa boşanmış olur. Konuşmasını yeminle tekid etmek de böyledir.
Fakat Hanefî mezhebine göre şarta bağlı olan talak, şart yerine geldiği zaman başka şeye bakılmaksızın vaki olur; boşanma, gerçekleşir. Her ne suretle olursa olsun talakla yemin etmek saygıya uygun değildir ve kötü adetlerdendir. Müslümanların ondan sakınması vacibtir.
Benzeri konular:
- Erkeğin, eşinden talâk karşılığı mal alması caiz midir?
- Bakara Suresi 229. Ayetteki, “Talâk, iki defadır.” Cümlesinden maksat nedir?
- 3 Talakla boşanan tekrar evlenebilir mi?
- Üç talâkı ifade eden bir cümle ile üç talâk mı, yoksa bir talâk mi meydana gelir?
- Talâk-ı ric’inin (bir veya iki talâkın) hükmü nedir?
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 5 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Hocam hayırlı akşamlar. Eşim bugün bir yemin etti. Bir daha bu arabaya binersem seni boşarım dedi. Allah kuran gibi lafızlar geçmedi. Böyle yemin olur mu
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Eşinizin bu sözü şartlı talaktır. Eğer siz o arabaya binmeniz halinde üç talaktan birisi gitmiş olur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir kadın tanıdık namahrem bir erkeğe kocasının yanında merhaba maksatlı el sallasa kocası bu hareketi doğru bulmayıp karısına ‘Bir daha o şekilde yanında olim ya da olmim o tarz hareket yapmıyorsun
Ne günlere gelmiş toplum dönemin şartı diye kocanın yanında el sallaniyor elin adamına
Boyle çalışma ortamında barinmaktan başka çözüm yoksa çalışmicaksin ben bakarım sana’ dese yemin kefareti veya başka bir yükümlülüğü olur mu erkeğin?
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Bir kadının ister kocasının yanında ister kocası olmasın bu şekilde davranması caiz değildir. Kocasının kendi evin nafakasını karşılamaya gücü var ise eşinin çalışmasına izin vermemesi caizdir. Yemin etmiş ise ve yemininin aksine bir davranış yapmış ise; yemin keffaretini ödemesi gerekmektedir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Talak Yemini
Ben gençliğimden beri sürekli herhangi bir konuda kararsız kaldığımda yemin edip kendimi o işi yapmaya zorluyorum evlenince de bu durum talak ile yemin olarak devam ediyor yani mesela yapacağım bir işte eğer bunu yapmassam eşim boş olsun veya şu şunu yaparsa eşim boş olsun tarzı cümleler kurup sonra bozuyorum artık nu konuda Tevbe ettim ama en az 10 kez bu hatayı yapıp bozdum eşimle nikahım kalmadı mı acaba çok korkuyorum
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Talak yemini (yani, “eğer şu işi yapmazsam veya yaparsam, boş olsun” şeklinde bir yemin) İslam hukukunda hassas bir bir durumdur.
Anladığım kadarıyla, gençliğinizden beri karar verme süreçlerinizde zorluk çekiyorsunuz ve bu zorluğu aşmak için yemin etme yoluna başvuruyorsunuz. Evlendikten sonra da bu durum devam etmiş ve yeminleriniz “talak” ile ilişkilendirilmeye başlanmış. Yani, bir işi yapmamanız durumunda eşinizin boş olmasını dilediğiniz bir ifade kullanıyorsunuz. Daha sonra bu yemini bozuyor ve pişmanlık duyuyorsunuz. Bu durumu en az 10 kez tekrarladığınızı ve artık tövbe ettiğinizi belirtiyorsunuz.
Endişeniz, tekrarladığınız bu yeminlerden sonra nikahınızın geçerliliğini koruyup korumadığı yönünde.
Bu konuda size kesin bir cevap vermek benim için mümkün değil. Çünkü İslam hukukunda talak yemini konusu farklı yorumlara açık ve hassas bir konudur ve mutlaka bir müftüye bir Alime gidilmelidir.