Tarık suresi hakkında bilgi

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kuranda 86. sure olan Tarık suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Tarık suresi peygamber efendimize Mekke şehrinde iken nazil olmuştur. Toplam da ise 17 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sure ismini ilk ayetteki “ et-tarık “ kelimesinden almaktadır. Burada sözü edilen tarık kelimesi şiddetli çarpan, vuran, gece gelen şey gibi manaları bulunmaktadır. Tarık suresi beled suresinden sonra peygamberimize indirilmiştir. Bu surede insanların yaratılışı hakkında bilgiler, insanların tüm yaptıklarının kaydedildiği, ölümden sonra tekrar dirilme ve tuzakların er ve geç bozulacağı gibi konular yer almıştır.


Târik Sûresi

tarik suresi arapca ve anlami

Tarık suresi konusu ve içerdiği mesajlar

Kur’ân-ı Kerîrn’in 86. sûresi

Adını, ilk iki âyetinde geçen ve “parlayan yıldız, sabah yıldızı” anlamına gelen keli­meden alır. Mekke’de indirilmiştir. 17 âyet­tir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları elif, be, râ, zı, ayn, kaf ve lâm harfleridir.

Bu sûrede, insanın daima kontrol altında tutulduğu, Yüce Allah’ın kudreti, öldükten sonra dirilmenin gerçekliği, herkesin hesaba çekileceği, Kur’ân’ın gerçek Allah kelâ­mı olduğu ve inkarcıların hüsrana uğraya­cakları anlatılmaktadır.

Tarık Süresinde söz edilen konular ve bazı sonuçlar özetle şunlardır:

* Her canın üzerinde bir koruyucu, yap­tıklarını tespit eden bir denetleyici vardır {âyet: 1-4).

* İnsanı bir damla sudan yaratan Allah, elbette onu öldükten sonra da diriltecektir (5-8).

* Her şeyin ortaya döküleceği hesap gü­nünde, insanın ne bir gücü vardır ne de bir yardımcısı {9-10).

* Kur’ân, hak ile bâtılı ayıran gerçek Al­lah kelâmıdır, o boş bir söz ve şaka değildir (11-14)-

* Yüce Allah, kâfirlerin tuzaklarını boşa Çıkarır (15-17).

Tarık yıldızı hikmeti nedir?

Benzeri konular:

Answer ( 1 )

  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    TÂRIK SÛRESİ

    Sûrenin tamamı Mekke’de inmiştir.

    Birinci ve ikinci âyetinde «Târik» adlı yıldızdan söz edildiğinden bu aynı zamanda sûrenin de ismi olmuştur.

    Âyet sayısı: 17

    Kelime sayısı: 72.

    Harf sayısı: 291.[2]

    Sûrenin Kapsadığı Başlıca Konular:

    1- Her canlı üzerinde mutlaka bir koruyucunun bulunduğu konu edi­liyor. Böylece insanları koruyup gözeten vazifeli meleklere işaretle insa­nın başı boş bırakılmadığı dolaylı şekilde anlatılıyor.

    2- İnsanın biyolojik olarak nasıl yaratılıp kademe kademe geliştiril­diğine değinilerek, insan türünde hiçbir değişiklik, türden türe geçiş ol­maksızın tekâmül ettirilerek baba sulbundan ana rahmine intikal ettiril­diği ve öylece basamak basamak gelişip ahsen-i takvîm düzeyine geti­rildiği ana fikir mahiyetinde bildiriliyor.

    3- Böylece insanı yaratıp öldüren O yüce Kudret sahibi Allah’ın, onu diriltip ikinci hayata kaldıracağına inanmanın lüzumu öğütleniyor.

    4- Kur’ân’ın hakkı bâtıldan kesin şekilde ayırıp belirleyen bir kitap olduğuna parmak basılarak bu kitap hakkında ciddi araştırma ve ince­leme yapmamız ilham ediliyor.

    5- Kâfirlerin İslâm aleyhine kurmaya çalıştıkları tuzağın ve çevir­dikleri entrikaların* ilâhî plân ve program karşısında söneceği, tesirsiz kalacağı ve sonunda ilahî azap hükmünün ineceği hatırlatılarak müşrik­ler uyarılıyor, mü’minler de teselli ediliyor.

    En iyi cevap

Cevapla