Paylaş
Tasarruf etmenin önemi nedir? Kısaca
Question
TASARRUF VE ÖNEMİ
Tasarruf Etmenin Önemi ile İlgili bir metin
Her hususta orta yolu teşvik eden, fert ve toplumun huzur ve mutluluğunu esas alan, hayatın dengeli ve düzenli bir şekilde devamı için kurallar koyan dinimiz, kazanıp elde ettiklerimizi tasarruf ölçülerine riayet ederek yerli yerinde kullanmamızı emretmiştir.
Tasarruf: İhtiyacını karşılayıp, lükse ve israfa kaçmadan, ölçülü harcama yapmak, ihtiyaç olan şeyi ihtiyacı kadar kullanmak demektir.
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de kâmil bir Müslüman’ın sıfatlarını açıklarken ‘’Onlar harcadıklarında, ne israf ederler, ne de cimrilik yaparlar. Onların harcamaları ikisi arasında dengeli bir harcamadır.’’ (1) buyurmuştur.
Peygamber efendimiz (S.A.V.) de bu konu hakkında;
‘’ İktisat(tasarruf) eden fakir olmaz, iktisat eden yoksulluk yüzü görmez, tasarruflu olanın hesabı kolay olur.(2)
‘’Tasarruflu olmak, harcamada orta yolu takip etmek, geçimin yarısıdır.’’(3) buyurmuşlardır.
Kişi malı harcarken isteklerine göre değil, ihtiyaçlarına göre harcamalıdır.Çalışıp helalinden kazanmak nasıl ki bir ibadet ise kazandıklarımızı israf etmeden, döküp saçmadan düzenli ve dengeli harcamak da Yüce Allah’ın bir emri ilahisidir.
Tasarruflu olmak cimrilik değildir. Cimrilik; Gerektiği yerde harcama yapmamak, ihtiyacından kısmak demektir ki, bu hal insanın sağlığını bozar ve sosyal ilişkilerde de sorunlar yaşamasına sebep olur. İnsan cimri de olmamalı, savurgan da!
Bir insan hem ihtiyaçlarını karşılayıp hem de geleceği için yatırım yapıyorsa bu insan tasarruflu bir insandır. Unutulmamalıdır ki iktisat ve kanaat en değerli hazinedir.
Yüce Allah’ın bizlere bahşettiği hayat, sağlık, mal, mülk, makam ve mevki gibi nimetler bizlere emanet olarak verilmiştir. Bu nimetleri israf etmek, Allah’a karşı nankörlük ve saygısızlık, tutumlu olmak ise saygı ve şükürdür.
Hayatın dengesini bozan israf illetinden kurtulmak için, hayatımızı Kur’an ve Sünnete göre tanzim etmeli, Dünya nimetlerini, Allah ve Resulünün koyduğu ölçülere göre kullanıp, Ona daima şükretmeliyiz.
Geleceğimiz için israftan sakınıp, fert ve millet olarak tutumlu davranmak zorundayız
bir ayet meali ile bitiriyorum,
“Akrabaya, yoksula ve yolda kalmış yolcuya haklarını ver, fakat saçıp savurma. Çünkü saçıp savuranlar şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankörlük etmiştir’’ (4)
—————————-
l-Furkân .67
2-Ahmet b. Hanbel, müsned 1/447, 198
3-el-Fethul Kebir. C.1 sh. 508
4-İsrâ 26-27
Answer ( 1 )
Tasarruflu olmak israf etmemenin ön koşuludur.
Lüzumsuz kullanılan her şey israftır. İsraf ise haramdır. İslam’ın emri iktisattır. İktisat; tüketim ve harcamada ortada olmak ne cimri olmak ne de savurgan olmamaktır.