Paylaş
Tasavvufta nefsin yedi mertebesi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Tasavvufun yedi mertebesi (Nefsin mertebeleri)
NEFSİN DERECELERİ
İslâm Tasavvufunda Nefsin Yedi Mertebesi Vardır:
1-Nefs-i emmâre,
2-Nefs-i levvâme,
3-Nefs-i mutmainne
4-Nefs-i mülheme,
5-Nefs-i zekiye, ;
6-Nefs-i râziye
7-Nefs-i merdiyye..
Nefsin hangi mertebede olduğunu nasıl anlarız
Ünlü veli Abdülkadir Geylânî {H. 470-561), Füyûzat-i Rabbdniyye adlı eserinde bu sıfatları ve bazı özelliklerini kısaca şöyle açıklamıştır:
Birinci Nefis :
Emmare‘dir. Bunun sıfatları: Cimrilik, hırs, bilgisizlik, şer ve kötülük; hased, kin ve öfkedir.
Bu sıfatlardan kurtulmanın yolu, (Lâ ilahe illallah) olan birinci isimle gerçekleşir. Bu ismin sayısı yetmiş bindir. Bu sayıyı tamamladığın zaman, her rekâtinde Fâtihâ-i Şerife ile arzu edilen, kolay gelen bir sûre okumak üzere iki rekât namaz kılarsın. Selâm verdikten sonra şöyle dersin : «Alla-hım! Nefs-i emmâremi senden şu yetmiş bine karşılık satın almak istiyorum..»
İkinci Nefis:
Levvâme‘dir. Bunun sıfatları: Gayr-i ahlâkî arzu ve hevesler, hile, kendini beğenmişlik, körü körüne tevekkül, başkasına üstün gelip ezme arzusu bu cümledendir. Bu sıfatlardan kurtulmanın yolu, «Allah» lâfzı olan ikinci i’simdir. Bunun sayısı, altmış bindir. Bu sayıyı tamamlayınca, yukarıda belirttiğimiz gibi, iki rekât namaz kılar ve namazdan sonra şöyle dersin : «Allahım! Ben nefs-i levvâmemi senden bu altmış bin karşılığında satın almak istiyorum.»
Üçüncü Nefis
Mutmainne‘dir. Bunun sıfatları: Cömertlik, tevekkül, tahammül, hakikat, rıza ve şükürdür. Bundan kurtulmanın, yani bu dereceyi aşmanın yolu, «hak» olan üçüncü isimdir. Bunun sayısı elli bindir. Bu sayıyı tamamladığın zaman yukarıda belirttiğimiz gibi iki rekât namaz kılar ve namazın arkasından şöyle dersin : «Allahım! Ben nefs-i mutmain-nemi senden elli bin karşılığında satın almak istiyorum.»
Dördüncü Nefis :
Mülheme‘dir. Bunun sıfatları: Kanaat, cömertlik, ilim, tevazu’, tevbe ve sabırdır; aynı zamanda ağır şeylere katlanmaktır. Bundan kurtulmanın, yani bu dereceyi aşmanın yolu, «huve» olan üçüncü isimdir. Bunun sayısı, kırk bindir. Bu sayıyı bitirince yukarıda belirttiğimiz gibi namaz kılarsın ve namazdan sonra şunu söylersin: «Allahım! Ben nefs-i mülhememi senden kırk bin karşılığı satın almak istiyorum.»
Beşinci Nefis:
Râziye‘dir. Bunun sıfatları: Kerametler, zühd, aşk ve sevgidir. Bundan kurtulmanın, yani bu dereceyi aşmanın yolu, beşinci isim olan «hay»dır. Sayısı otuz bindir. Bu sayıyı tamamladığın zaman, yukarıda olduğu gibi iki rekât namaz kılar ve şunu söylersin : «Allahım! Hakikat ben nefs-i râziyemi senden otuz bin karşılığında satın almak istiyorum.»
Altıncı Sıfat:
Marziyye‘dir. Bunun sıfatları: Güzel ahlâk, lütuf, yakınlık ve bütünüyle Resûlüllah’m (A.S.) sünnetidir. Bundan kurtulmanın, yani bu dereceyi aşmanın yolu, altıncı isim olan «kayyum» ile mümkündür. Bunun sayısı yirmi bindir. Bu sayıyı tamamlayınca, yukarıda belirtildiği gibi iki rekât namaz kılar ve şunu söylersin: «Allahım! Ben nefs-i marziyemi senden şu yirmi bine karşılık satın almak istiyorum.»
Yedinci Nefis:
Samîme ve Sâfiye‘dir. Bunun sıfatları: Halktan çekilip (bazan) yalnızlığı tercih etmek, susmak, doğruluk, yardım, vefa ve İlâhî emirlere sıkı sıkıya bağlı kalmaktır. Bundan kurtulmanın, yani bu dereceyi aşmanın yolu: Yedinci isim olan «kahhar» ile mümkündür. Sayısı on bindir. Bu sayıyı tamamlayınca, yukarıda belirtildiği gibi iki rek’at namaz kılar ve arkasından şunu söylersin .- «Allahım! Ben nefs-i samîmemi ve sâfiyemi senden şu on bine karşılık satın almak İstiyorum.
İşte bu yedi mertebeyi aşacak olursan, artık kemâl mertebesine yükselen has kullardan olursun.
BENZER KONULAR:
- İslamda Nefis nedir Kısaca
- Nefis terbiyesi Nefis Muhasebesi
- Nefis terbiyesi nedir kısaca
- Şafi mezhebine göre kefalet (nefis kefaleti)
- Nefis nasıl yenilir hangi dua okunmalı
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Rabbim bu yolda yükselmeye çalışan kullardan eylesin
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tasavvuf içerisinde nefsin yedi mertebesi, yedi seviyesi bulunmaktadır. Nefsin yedi mertebesi ise şunlardır;
1-Nefs-i emmâre,
2-Nefs-i levvâme,
3-Nefs-i mutmainne
4-Nefs-i mülheme,
5-Nefs-i zekiye,
6-Nefs-i râziye
7-Nefs-i merdiyye..
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’ın mistik bir kolu olan tasavvufta “nefsin yedi mertebesi” kavramı sıklıkla tartışılır. Bu seviyelerin, ruhsal gelişimin ve Allah’a yakınlığın farklı aşamalarını temsil ettiğine inanılır. Kesin anlayış ve terminoloji farklı tarikatlar ve alimler arasında farklılık gösterse de, genel kavram aşağıdaki seviyeleri içerir:
Nefs-i Amare (Emreden Nefs): Bu, bencil arzular, temel içgüdüler ve dünyevi zevklere bağlılık ile karakterize edilen ruhun en alt seviyesidir. Bu seviyedeki ruh, ahlaki veya manevi ilkeleri dikkate almadan arzularını yerine getirmeye eğilimlidir.
Nefs-i Levvame (Kendini Suçlayan Nefs): Bu aşamada ruh kendi kusurlarını, zaaflarını ve günahlarını tanımaya başlar. Hatalarının farkına varır ve eylemlerinden pişmanlık ve suçluluk duyar. Bu seviye, öz farkındalığın başlangıcını ve kendini düzeltmeye yönelik eğilimi ifade eder.
Nefsü’l-Mülhime (İlham Edilen Benlik): Bu seviyedeki ruh, ilahi ilhamları ve rehberliği almaya başlar. Manevi öğretilere daha açık hale gelir, salih amellere meyleder ve Allah’a yakınlık arar. Ruh, ibadet ve salih amellerle meşgul olmak için ilham alır.
Nefs-i Mutma’inna (Kendinden Memnuniyet): Bu aşamada ruh, bir memnuniyet ve sükunet durumuna ulaşır. Allah’ın hükmüne razı olur, imtihan ve musibetlerde imanda sebat eder. Ruh iç huzuru yaşar ve Allah’ın iradesine teslim olur.
Nefs-i Radiyye (Râzı Nefs): Bu mertebedeki ruh, Allah’tan tam bir hoşnutluk ve hoşnutlukla karakterize edilir. Allah’ın verdiği nimetlere ve nimetlere hem dünyada hem de ahirette razı olur. Nefs, Allah’a kulluk ve itaatte sevinç ve doyum bulur.
Nefs-i Mardiyye (Kabul Edici Nefs): Bu mertebede ruh tamamen Allah’ın iradesine teslim olmuştur. Allah’tan gelen lehte de olsa, zorlayıcı da olsa, tam bir güven ve teslimiyetle kabul eder. Nefs, Allah’ın takdirine razı olur ve sadece O’nun rızasını arar.
Nefs-i Safiyye (Arınmış Nefs): Nefsin en üst mertebesi olup, dünyevî tutku ve arzulardan arınır. Ruh, her türlü kirlilikten ve nefsî eğilimlerden arınmış, tamamen Allah’a adanmıştır. Allah’a yakınlık halindedir ve İlahi Olan’la derin bir bağlantı yaşar.
Tasavvufta nefsin yedi mertebesi kavramı, insanların Allah’a yakınlık arayışında geçirebilecekleri manevi yolculuğu ve içsel dönüşüm aşamalarını vurgular. Ruhun ruhsal aydınlanmaya ve arınmaya doğru ilerlemesini anlamak için bir çerçeve görevi görür. Bu seviyelerin sabit veya doğrusal olmadığını ve bireylerin ruhsal yollarında dalgalanmalar ve varyasyonlar yaşayabileceğini not etmek öne