Paylaş
Taziye nedir? islamda taziye adabı
Question
Taziye Ne Demektir? Kısaca
Felakete uğrayan birine üzüntüsünü hafifletici sözler söyleme, yakını ölen birini uygun sözlerle teselli etme anlamında kullanılan bir ahlâk terimi.
Sözlükte “sabırlı kılma, sabra teşvik etme” anlamına gelen taziye kelimesi terim olarak daha çok “yakınını kaybedenleri ziyaret ederek başsağlığı dileme, teselli edip acısını paylaşma” anlamında kullanılmaktadır.
Hz. Peygamber’in, müslümanların cenaze namazlarına katıldığına, çok zaman cenaze namazlarını bizzat kıldırdığına ve Ölenin yakınlarını ziyaret ederek taziye ve teselli ettiğine dair birçok rivayet vardır. Ashâb-ı kiram da bu sünneti devam ettirmişlerdir. Sonraki dönemlerde bu uygulama Önemli bir gelenek ve muaşeret kuralı olarak yaşatılmış, özellikle müslüman Türklerde taziye, komşu ve tanıdıklara karşı ihmal edilemez bir görev telakki edilmiştir.
Geleneğe göre her müslüman, yakını vefat eden akraba, tanıdık ve komşularının cenazesine katılır; defin işleminden sonra evine giderek taziyede bulunur. Taziye sırasında duruma uygun bir asri şerif (çoğunlukla Bakara sûresinin 153-İ57- âyetleri) okunduktan sonra cenazenin yakınlarına “el-hükmü lillâh” denilerek takdirin Allah’a ait olduğu, ecelin önüne geçilemeyeceği hatırlatılır; sabır ve metanet tavsiye edilir; ölene rahmet, geride kalan yakınlarına sabır ve sıhhat dileğinde bulunulur. Olay karşısında duyulan üzüntü dile getirilerek onların acısına ortak olunur. Bu suretle, İslâm kardeşliğinin bîr gereği olarak hem ölene dua edilmiş hem de geride kalanlar teselli edilmiş ve acıları paylaşılmış olur. Taziye kadın ve erkek her müslümanın uyması beklenen bir sünnettir.
İslamda İnanç ibadet ve yaşam
Answers ( 3 )
Hüzünler paylaşıldıkça azalır. Ölenin yakınlarına taziyede bulunmak, sabır ve metanet dilemek kardeşliğin bir gereğidir. Taziye geciktirilmemeli, başsağlığı dilerken ölenin yakınlarını üzecek söz ve davranışlardan kaçınılmalıdır. Rasulullah (sav) bir hadislerinde “Ölülerinizin iyiliklerini anınız, kötülüklerini zikretmekten kaçınınız” (Ebu Davud/Edeb/42) buyurmuştur. Hüzün ve kayıp yaşayan cenaze sahiplerinin, ayrıca telaşa ve zahmete girerek taziye için gelenlere yemek hazırlayıp sunması uygun değildir. Akraba ve komşuların cenaze sahiplerine ve misafirlere ikramda bulunmaları ise sünnettir.
Annemin kardeşi vefat ettı tazıyesıne gıdemedi annem kendi evinde tazıye kurup insanlara kabul edebilir mi
Allah rahmet eylesin
Yakınının Cenazesine gidemeyen birçok kişiyi tazeyiyu kendi evinde kabul eder dini hiç bir sakıncası yoktur.
İsterseniz taziyeyi evinizde isterseniz bir çadır kurup orada kabul edebilirsiniz
Hocam ben hala gille namus yüzünden küsür eniştesini öldü başın sağ olsuna gitmesen günahı nedir
Ne olursa olsun küskünlüğü uzatmak doğru değildir. Detayları bilmiyorum ama Müslüman’ın, Müslüman kardeşi ile üç günden fazla küs kalması doğru değildir.