Paylaş
Tazminat almak caiz midir
Question
Tazminat
Hocam ben belediyede sözleşmeli çalışırken , belediye idaresi benim ismimi bana sormadan yolsuzluk yapılan bir ihalede komisyon üyesi olarak yazmışlar ve imza atmamı istediler. Bende bu haksızlığa imza atmamak için Kamu İhale Kurumunun sitesine girip idareden habersiz kendimi komisyon üyeliğinden çıkarttım . Tabi ben ismimi çıkarttığım için işleri bozuldu ihaleyi iptal ettiler . Ama benim onlardan habbersiz ismimi değiştirdiğim için bana kızıp istifa etmemi istediler . Bende istifa etmem tazminatımı verin o zaman işten ayrılırım dedim . Onlarda benim çıkışımı ve tazminatımı verdiler ve işten çıkarttılar . Hocam ben kul hakkına girmemek için ismimi değiştirdim ve ihale iptal oldu . Sonuctada ben tazminatımı aldım ve işten ayrıldım. Benim beyanım üzerine beni işten çıkartıp tazminatımı verdikleri için aldığım tazminat helalmidir. Ayrıca benim sözleşmemin bitmesine 4 ay kala işten çıkartıldım . Yasalara göre 4 aylık maaşımıda almaya hakkım var . Eğerki bu 4 aylık maaşı alırsam helal olurmu ?
Cevap:
tazminat caiz mi diyanet
İslam hukukuna göre işçi ve işveren arasında sözleşme serbestisi ilkesi vardır. Dolayısıyla taraflar, hakkaniyet ve adalet başta olmak üzere dinî değerlere ve yasal mevzuata aykırı olmamak kaydıyla serbestçe bir iş sözleşmesi yapabilirler. İşçi ve işveren arasında kendi özgür iradeleriyle yapılan sözleşmeye devlet, bazı yararları hesaba katarak ilave maddeler veya çerçeve hükümler koyabilir. Sözleşmede açık bir hüküm bulunmayan hususlarda ilgili hukukî mevzuat ve genel örf esas alınır. Buna göre günümüzdeki iş sözleşmelerinde, işçinin bir kusuru olmadan işten çıkarılması ya da emeklilik hâlinde işveren tarafından yasal bir zorunluluk olarak “kıdem tazminatı” adıyla bir ödemenin yapılacağı açıkça yazılmakta veya herkesçe bilinmektedir.
Şu hâlde ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları nedeniyle değil de haksız yere işten çıkarılan işçinin, hakkaniyet sınırları içinde kıdem tazminatı alması hem sözleşmenin hem kanunun hem de hâkim örfün onayına medâr olduğu için caizdir. Emekli olan işçinin bu adla alacağı tazminat ise yukarıdaki üç gerekçeye ek olarak uzun süre çalıştığı için kendisine ödenen bir yıpranma payı olarak da değerlendirilebilir.
Benzer Konular:
Answer ( 1 )
İslam dini, haksız bir zararın karşı tarafça tazmin edilmesini destekler ve adil bir şekilde tazminat talep etmeyi caiz görür. Bir kişi, başka bir kişiden haksız bir zarar gördüğünde, İslam’a göre adaletin sağlanması amacıyla tazminat talep etme hakkına sahiptir.
Kur’an’da, adaletin önemi vurgulanır ve haksızlık karşısında mağdurların haklarının korunması teşvik edilir. Bir kimsenin, başkasının haksız eylemi sonucu zarar görmesi durumunda, İslam hukuku bu zararın tazmin edilmesini öngörür.
Ancak tazminat talebi, ahlaki ve hukuki sınırlar içinde yapılmalıdır. İslam’da haksız taleplerde bulunmak, başkalarını zarara uğratmak veya haksız kazanç elde etmek kesinlikle caiz değildir. Tazminat talebinde bulunurken adaleti gözetmek, makul ve gerçekçi taleplerde bulunmak önemlidir.
İslam dini, insanları adil ve dürüst davranmaya, zarar görenlerin haklarını korumaya teşvik eder. Tazminat talebi, adaletin sağlanması ve zarar görenin haklarının korunması amacıyla kullanılan meşru bir haktır. Ancak bu taleplerin, İslami değerlere ve hukuki ilkeleri gözeten adil bir şekilde yapılması gerekmektedir.