Tebbet suresi hakkında bilgi

Question

Kuranı kerimin 111. suresi olan Tebbet (Mesed) suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Tebbet suresi Peygamber efendimize Mekke döneminde iken nazil olmuştur. Bu sure toplamda 5 adet ayetten meydana gelmiştir. Bu sureye ismini veren tebbet kelimesi kurusun, kahrolsun demektir. Bu sure peygamber efendimize fatiha suresinden sonra tekvir suresinden önce indirilmiştir. Bu surede, peygamber efendimizin amcası olup ona karşı düşmanca davranışlar sergilemekten çekinmeyen Ebu Leheb ve onun karısı eleştirilmekte, Ebu Leheb ve onun karısı gibi servet ve gücüne güvenen kişilerin acı sonu bildirilmektedir. Ayrıca Bu sure namazda okunabilecek bir zammı suredir.

Tebbet suresi hakkinda bilgi


Tebbet (Mesed) Sûresi

Tebbet suresi konusu ve içerdiği mesajlar
maddeler halinde

Kur’ân-ı Kerîm’in 111. sûresi

Adını ilk âyetinde geçen ve “helak oldu, helake götüren hüsrana düştü, yuh olsun” mânâlarına gelen kelimeden alır. Buna “Leheb”, “Ebû Leheb” ve “Mesed” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 5 âyet­tir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları be vedâl harfleridir.

Kaynaklarda nakledildiğine göre, “(Ön­ce) yakın akrabanı uyar” (eş-Şu’arâ 26/214) âyeti nazil olunca, Hz. Peygamber (s.a.), Safâ’ya çıkıp, insanlara toplanmaları İçin seslendi. “Bu da kim?”, deyip toplandılar. Onlara: “Ne dersiniz, ben size şu dağın arkasından birtakım atlılar çıkacak, diye haber versem bana inanır mısınız?” diye sordu. “Şimdiye kadar senin yalan söyledi­ğini görmedik (inanırız)” dediler. “Öyleyse ben sizi, şiddetli bir azap ile uyarıyorum”, buyurdu. Bunun üzerine Ebû Leheb: “Yuh sana, bizi bunun için mi topladın?”, deyip kalktı gitti. Bunun üzerine bu sûre nazil oldu (Buhârî, Tefsîru’l-Kur’ân, Sûretü Tebbet; et-Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 90). İslâm’ın azılı düş­manlarından olan bu adam, güzelliği sebe­biyle ateş gibi parladığı veya çabuk kızan ve kızarıveren bir kimse olduğu için babası tarafından “alev babası” anlamına Ebû Leheb denilmiş. Daha sonraları ise bu İsim “cehennemin babası” manasına darbı me­sel olmuştur. Karısı da kocası gibi bir İslâm düşmanı idi. Kocasını bu uğurda tahrik ve teşvik eder; diken toplayıp, Peygamberi­mizin geçeceği yollara atardı. Bu yüzden bu kadına da “Odun hamalı” denilmiştir. Sûrede âyet sonlarındaki bâ harflerinin

sesi, toplanıp demetlenmesi sırasında birbirine “tab tab” diye değen odun sesle­rini hissettirmektedir.

Sûrede söz edilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

* Hiçbir güç, Allah’ın takdirini değiştire­mez; bâtıl, hakka üstün gelemez (âyet: 1-5).

* Hz. Peygambere açıkça düşmanlık edip ona eziyet edenler, erkek veya kadın kim olursa olsun, azabı hak ettikleri gibi, arka­larında kötü bir isim bırakırlar (1-5).

* İyi yolda kullanılmayan mal, mülk, ma­kam, şeref, asalet gibi maddî ve manevî hiçbir güç, sahibini kötü sonuçtan kurta­ramaz (1-5).

CEVAP:

Dini Sitelerimiz

BENZER KONULAR:

Tebbet suresi ile ilgili kısa bilgiler

1000 tebbet suresi

Tebbet Suresi Tefsiri

Yasin suresi hakkında bilgi

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

  1. Tebbet Suresi (veya diğer adıyla Mesed Suresi), Kuran’ın 111. suresidir ve 5 ayetten oluşur. Medine’de inen kısa bir sure olup, özellikle Ebû Leheb ve onun eşine karşı sert bir uyarı içerir. Sure, Ebû Leheb’in iman etmeyen ve Peygamber Efendimiz’e (s.a.v) düşmanlık eden tutumunu ve onunla birlikte eşi için de kötü bir kaderin bildirildiği bir sure olarak dikkat çeker.

    İşte Tebbet Suresi’nin kısa bir açıklaması:

    Tebbet Suresi’nin Özeti:
    Ebû Leheb’in laneti: Sure, Ebû Leheb’in dünya ve ahiret açısından kötü bir sona doğru gittiğini bildiren bir ayetle başlar. Ebû Leheb, Peygamber Efendimiz’in amcasıydı ve İslam’a karşı olan düşmanlığıyla ünlüdür.

    Ebû Leheb’in zenginliği ve eşi: Surede, Ebû Leheb’in, tüm mal varlığı ve zenginliği ile birlikte, Allah’ın ayetlerini inkar etmesi ve İslam’a karşı çıkması ona fayda sağlamayacağı belirtilir. Ayrıca eşi de kınanır; o da kocasının düşmanlığına ortak olmuş, Peygamber Efendimiz’e kötülük yapmıştır.

    İntikam ve ceza: Sure, bu kişilerin ceza bulacaklarını ve cehenneme gideceklerini haber verir. Ebû Leheb’in ve eşinin sonunun çok kötü olacağı açıklanır.

    Tebbet Suresi’nin Teması:
    Ebû Leheb’in lanetlenmesi: Sure, özellikle Ebû Leheb ve onun eşinin kötü akıbetine dikkat çeker.
    İman etmeyenlerin cezası: Ebû Leheb ve eşinin, sahip oldukları mal ve güçlerinin Allah’ın kudreti karşısında hiçbir anlam taşımayacağı vurgulanır. Onların inkarcı tavırları ve düşmanlıkları yüzünden, Allah’ın gazabına uğrayacakları belirtilir.
    Tebbet Suresi’nin Anlamı:
    Tebbet kelimesi, “helak olmak, yok olmak” anlamına gelir. Sure, Ebû Leheb ve eşinin bu anlamda bir yok oluşa, helaka uğrayacaklarını haber verir.
    Suredeki Ayetler:
    Tebbet Yeda Ebî Lehebin ve Teb
    (Ebû Leheb’in elleri kurusun ve kurusun!)

    Bu ayet, Ebû Leheb’in mal ve gücüne karşılık onun kötülüğünü ve inkarcılığını açıkça kınar.
    Ma Eghna Anhu Mâluhu ve Mâ Keseb
    (Onun malı ve kazancı kendisine hiçbir fayda sağlamaz.)

    Zenginliğinin ve kazancının, inkarcı bir kişinin ahiretteki durumunu değiştiremeyeceği vurgulanır.
    Seyesle Nârâten Dâten lehebin
    (O, ateşe atılacak bir kadının işte bu ceza ile cezalandırılacaktır.)

    Ebû Leheb’in ve eşinin cezası, cehennemde bir ateşe atılmaktır.
    Hümme İzâgâhâ ve Nâkhasûha

    Eşinin de aynı şekilde lanetleneceği, kötü bir akıbete uğrayacağı bildirilir.
    Mesajı:
    Tebbet Suresi, her türlü inkâr ve düşmanlık karşısında, kişisel güç, mal ve mülk gibi dünyevi unsurların hiçbir şekilde kişiyi Allah’ın gazabından ve ahiret azabından koruyamayacağını hatırlatır. Bu sure, iman edenlerin, sabredenlerin ve doğru yolda olanların yanında Allah’ın koruması ve yardımının olduğunu ifade eder.

    En iyi cevap

Cevapla