Tebbet suresi ile ilgili kısa bilgiler

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

TEBBET – MESED SÜRESİ İLE İLGİLİ KISACA BİLGİ

Mekke’de inmiştir, 5 âyettir.
Mesed sûresi Mekke’de inmiştir. Buna “Leheb” ve “Tebbet” sûresi de denir. Bu sûre, Allah ve Rasûlünün düşmanı Ebû Leheb’in helakinden bahseder. Ebû Leheb Hz. Peygamber'(s.a.v.)e aşın düşmanlık yapar; onun davetini sabote etmek ve insanların ona iman etmelerine engel olmak için işini gücünü bırakır, onun peşine düşerdi. Sûre onu, âhirette gireceği ve kızaracağı tutuşturulmuş bir ateşle tehdit eder. Eşinin de onunla beraber ateşe gireceğini anlatır ve onun şiddetli Özel bir ateşle cezalandırılacağını bildirir. Bu azap, daha şiddetli ve herkesin ibret alacağı şekilde cezalandırmak için, onun boynuna dolanan bir iptir ki, onunla cehenneme doğru çekilecektir.

tebbet suresi

Tebbet Mesed Suresi hakkında diğer koularımız:

 

Answer ( 1 )

    0
    2020-10-06T06:49:13+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Tebbet suresi konusu ve mesajları

    Kur’ân-ı Kerîm’in 111. sûresi

    Adını ilk âyetinde geçen ve “helak oldu, helake götüren hüsrana düştü, yuh olsun” mânâlarına gelen kelimeden alır. Buna “Leheb”, “Ebû Leheb” ve “Mesed” sûresi de denir. Mekke’de nazil olmuştur. 5 âyet­tir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları be vedâl harfleridir.

    Kaynaklarda nakledildiğine göre, “(Ön­ce) yakın akrabanı uyar” (eş-Şu’arâ 26/214) âyeti nazil olunca, Hz. Peygamber (s.a.), Safâ’ya çıkıp, insanlara toplanmaları İçin seslendi. “Bu da kim?”, deyip toplandılar. Onlara: “Ne dersiniz, ben size şu dağın arkasından birtakım atlılar çıkacak, diye haber versem bana inanır mısınız?” diye sordu. “Şimdiye kadar senin yalan söyledi­ğini görmedik (inanırız)” dediler. “Öyleyse ben sizi, şiddetli bir azap ile uyarıyorum”, buyurdu. Bunun üzerine Ebû Leheb: “Yuh sana, bizi bunun için mi topladın?”, deyip kalktı gitti. Bunun üzerine bu sûre nazil oldu (Buhârî, Tefsîru’l-Kur’ân, Sûretü Tebbet; et-Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân, 90). İslâm’ın azılı düş­manlarından olan bu adam, güzelliği sebe­biyle ateş gibi parladığı veya çabuk kızan ve kızarıveren bir kimse olduğu için babası tarafından “alev babası” anlamına Ebû Leheb denilmiş. Daha sonraları ise bu İsim “cehennemin babası” manasına darbı me­sel olmuştur. Karısı da kocası gibi bir İslâm düşmanı idi. Kocasını bu uğurda tahrik ve teşvik eder; diken toplayıp, Peygamberi­mizin geçeceği yollara atardı. Bu yüzden bu kadına da “Odun hamalı” denilmiştir. Sûrede âyet sonlarındaki bâ harflerinin

    sesi, toplanıp demetlenmesi sırasında birbirine “tab tab” diye değen odun sesle­rini hissettirmektedir.

    Sûrede bahsedilen konular ve bazı so­nuçlar özetle şunlardır:

    * Hiçbir güç, Allah’ın takdirini değiştire­mez; bâtıl, hakka üstün gelemez (âyet: 1-5).

    * Hz. Peygambere açıkça düşmanlık edip ona eziyet edenler, erkek veya kadın kim olursa olsun, azabı hak ettikleri gibi, arka­larında kötü bir isim bırakırlar (1-5).

    * İyi yolda kullanılmayan mal, mülk, ma­kam, şeref, asalet gibi maddî ve manevî hiçbir güç, sahibini kötü sonuçtan kurta­ramaz (1-5).

    En iyi cevap

Cevapla