Teberrüc ne demek

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kur’an terimi olarak “Teberrüc” nedir ne anlama gelir?

Teberruc ne demek

Kadının, toplum içinde güzelliği, elbisele­ri ve mücevherleriyle dikkatleri kendisine çekmeye çalışması anlamında kullanılan ahlâkla ilgili bir terimdir.

Arapçada kale, yıldızlara özgü yer, ayın menzillerinden her biri, büyük ve parlak yıldız gibi anlamlara gelen “burç” kelime­sinden türetilmiş olan teberrüc kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de kadının açılıp saçılması, kadınlık cazibesi ve güzelliği yanında elbise ve takılarını da araç olarak kullanarak dik­katleri üzerinde toplaması anlamında iki âyette geçmektedir.

Bu âyetlerin birinde (en-Nûr 24/60) “bir nikah ümidi beslemeyen yaşlı kadınlar“ın, genç kadınlardan farklı olarak evlerinden çıkarken bazı elbiselerini üzerlerine almak zorunda olmadıkları belirtildikten sonra, bu yaşlı kadınları da ‘teberruc“ten kaçınmaları (zinetlerini teş­hir etmemeleri) gerektiği, iffetli davranma­larının kendileri için daha hayırlı olduğu belirtilir, İslâm ahlâkına göre kadın, ancak kocası için süslenip güzelliğini teşhir edebi­lir, hatta hadislerde kadının, kocasının ilgi ve sevgisini kazanacak şekilde süslenmesi ve güzelliğini ona teşhir etmesi tavsiye edilmiştir.

Bununla birlikte Kur’ân-ı Kerîm’de Hz. Peygamberin eşlerine hitaben: “… İlk cahiliye kadınları gibi (dışarıda) açılıp sa­çılmayın” buyurulmuştur (el-Ahzâb 33/33) ki, bütün İslâm bilginleri bu yasağın müslüman kadınların tamamını kapsadığını belirtmişlerdir. Dini inanç ve ibadet ans.

BENZER KONULAR:

Kadın- erkek eşitsizliği

Answers ( 2 )

    1
    2020-12-23T13:35:24+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal
    This answer was edited.

    Teberrüc kur’an-ı Kerim kavramlarındandır. Allahu Teala Kuran’ı Kerim’de ahzap suresinde Müslüman kadınlara cahiliye kadınları gibi dışarı çıktıkları zaman açılıp saçılmamalarını yabancılara süslememelerini emrediyor 

    En iyi cevap
  1. Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    TEFSİR KİTAPLARINDA TEBERRUC

    Kadının Ciddiyeti

     

    Ey Peygamber kadınları! Sizler, kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz; Allah’tan korkuyorsanız (yabancı erkeklere karşı) kırıtarak konuşmayın; sonra kal­binde (şehvetten arız) hastalık bulunan kimsede arzu uyanabilir. Güzel, öl­çülü (ağır başlı) söz söyleyin.»

    Kadının ağır başlılığı, ciddiyeti, söz ve davranışlarındaki ölçülülüğü çok önemlidir. Çevresindeki insanlara hürmet telkin etmesinin başlıca se­beplerinden bir kısmının bunlar olduğunu söyleyebiliriz.

    Cenâb-ı Hak yukarıdaki âyetle, önce bütün müslüman hanımlara ör­nek düzeyinde bulunan Peygamber (A.S.) Efendimiz’in zevcelerine, sonra da dolayısıyla bütün mü’mine kadınlara seslenmekte; yabancı erkeklerle günlük işlerinde şüphe uyandıracak her türlü söz ve davranıştan kaçın­malarını emretmektedir. Şüphesiz bu emir vücubu gerektirmekte ve Pey­gamber (A.S.)ın sünnetini yansıtmaktadır.

    cümlesi o bakımdan çok önemli bir uyarıdır. Onu Türkçemize şu sözlerle çevirmemiz mümkündür:

    1. a) Yabancı erkeklere karşı kırıtarak konuşmayın,
    2. b) Yılışıklık ifade eden davranış içinde söz söylemeyin,
    3. c) Gülerek, işvelenerek konuşmayın,
    4. d) Naz ve cilve yaparak hitap etmeyin..

    Zira bir hanımın bu şekilde konuşması, kalplerinde şehvetten arız olan hastalık bulunan erkeklerde arzu ve ilgi uyandırabilir. Böylece kötü niyetin ilk adımı atılmış, kötü düşünmenin tohumuna vasat hazırlanmış olur. O bakımdan kadının kırıtarak, işvelenerek, cilve yaparak konuşması haram kılınıp yasaklanmıştır. [67]

    Câhiliye Devrinde Kadınların Sokağa Çıkış Tarzı

     

    «Evlerinizde vakarla oturun; eski cahiliyet günlerindeki gibi kırıtarak (sokaklarda) süs ve güzellik­lerinizi dışarı atmayın..»

    Eski cahiliyet devri, fetret dönemi olmakla beraber, her asırda cahili-yetin ayrı bir kılıkla ortaya çıktığı unutulmamalıdır. Ardarda gönderilen pey­gamberler hemen her devirde ve her yerde cehaleti gidermeye, kötü ve çirkin âdetleri kaldırmaya ve onların yerine ilâhî düzen ve medeniyeti ge­tirmeye çalışmıştır.

    Cahiliyet devri kadınlarının çoğu birbirine benzerdi; ancak değişik kı­lıkta gezip tozmuşlardır. Hak dinin medeniyet havasını teneffüs etme im­kânına erişenler ise, bu genellemenin her zaman dışında kalmış ve örnek olma düzeyinde bulunmuşlardır.

    Cahiliyet devrinde kadınların ölçü tanımaz davranışlarını müfessirle-rimiz şöyle tesbtt edip özetlemişlerdir:

    1. a) Baş açık, saçlar bazan dağınık, bazan süslenmiş; gerdan ve göğüs­ler yarı açık bir halde sokağa çıkarlardı.
    2. b) Giyindikleri entari iki yandan yırtmaçlı olur; yürüdükleri zaman ba­cak ve baldırları görünürdü.
    3. c) Kırıtarak, cilvelenerek, güzel kokular sürünerek gezip dolaşırlar ve her vesileyle erkeklerin dikkatini kendilerine çekerlerdi.

    Anlaşıldığı gibi, yirminci asrın çahiliyeti de belirtilen konuda o dönem­den geri kalmamakla beraber, daha da ileri bir safhada kendini yer yer, ülke ülke hissettirmektedir.

    İslâm Dini bu şekil sokağa çıkışları yasaklarken, önoe kadının namus ve iffetini korumayı, sonra da onun annelik vakar ve şerefini’güvence altı­na almayı; her türlü kötü nazardan onu uzak tutmayı ve toplum içinde ona saygınlık kazandırmayı amaçlamıştır. Aynı zamanda aile yuvasını kutsal bir düzeyde tutmayı, kem gözlerden sakındırmayi; komşular arasında na­mus ve iffet perdesine güven damgasını vurmayı hedeflemiş ve sağlam karakterli, dürüst ve faziletli, imanlı ve ahlâklı nesillerin ana kucağında, baba ocağında eğitilip yetiştirilmesini plânlayıp bunun için gerekli bütün müfredatı belirlemiştir.

    Şüphesiz kadının cahiliyet devri yaşantısına özenti duyması veya o havaya girmesi bütün bu amaç ve plânları yıkar. Birbirine kardeşçe yak­laşmayan, güvenmeyen şehvet mübtelâlarının çoğalmasını hızlandırır

Cevapla