Teberrüken Mushaf Bulundurmak

Question

TEBERRÜK (Kur’an ile Teberrük etmek)

SORU: Teberrük (bereket veya hayır ummak) veya korunmak maksadıyla otomobillerde, bürolarda ya da uyurken yastık altlarında Kur’an-ı Kerim bulundurmanın İslâm’daki hükmü nedir?

CEVAP: Allah Teâlâ yüce kitabını, insanları doğru yola ileten apaçık bir nur olsun diye indirmiştir. İsra sûresi 9. âyette şöyle buyurmaktadır:

Şüphesiz ki bu Kur’an en doğru yola iletir, iyi davranışlarda bulunan mü’minlere, kendileri için büyük bir mükafaat olduğunu müjdeler. (İsra/9)

Kehf sûresinin başında da şöyle buyurmaktadır:

Hamd olsun Allah’a ki, (insanları) kendi tarafından çetin bir azap ile ikaz etmek, iyi iş ve davranışlarda bulunan müminlere, kendileri için, içinde ebedi kalacakları (cennette) güzel bir ecir bulunduğunu müjdelemek… için kuluna (Muhammed’e) kendisinde hiçbir (tezat ve) eğrilik bulunmayan dosdoğru Kitab’ı indirdi. (Kehf/1-3)

Kur’an’ın indirilişindeki maksat, insanların ondaki şeylerle amel etmeksizin, emirlerine uymaksızın ve yasaklarından sakınmaksızm onu sadece muska ve nazarlık olarak kullanmaları değildir. Kur’an’ın temel mesajı, onu sadece evlerine ve bürolarına asacakları levhalar, boyunlarına ve göğüslerine takacakları, şeytanı kovmak ve gönül huzuru bulmak için yastıkların altına koyacakları ya da kazadan ve beladan korunmak için arabalarında bulunduracakları muska ve nazarlıklar haline getirilmeleri değildir.

Fakat Kur’an’ın temel mesajı, onun bir akide ve şeriat olmasıdır, hayatı yönlendirmesi ve dirilere rehberlik etmesidir ve bütün müminleri hayatın çeşitli alanlarında doğru bir yöne ve yola iletecek prensib-leri içermesidir. Allah Teâlâ’nın şu âyetinde Kur’an’ın bu temel mesajının bir kısmını görebiliyoruz:

Biz Kur’an’dan öyle şeyler indiriyoruz ki o, müminler için şifa ve rahmettir. (İsra/82)

Bu söylediklerimiz, sahih hadis kitaplarındaki “Kur’an okunarak rukye yapmanın (üflemenin)” meşru olduğuna dair rivayetlerle çelişmez. Bazı bilginler bunu bir nevi dua olarak tefsir etmişlerdir. Allah Teâlâ, içerisinde Kur’an tilaveti bulunan ihlaslı bir duayı lütuf ve ihsa-nıyla kabul eder.

Maksat, bir insanın Kur’an âyetlerini hatırlayıp ibret almak ve okumak olduğu zaman Kur’an’ı veya Kur’an’dan bir parçayı yanında taşımasında veya önünde asılı tutmasında ya da Arabasında ve bürosunda bulundurmasında bir mahzur olmadığı gibi bu aynı zamanda Allah’ın rızasını kazanmanın da bir yoludur.

Bu konuda zikretmemiz gereken şeylerden birisi de Kur’an’ın pis ve kötü yerlerden korunmasının lüzumudur. Onun, şeref ve saygınlığına uygun olmayan yerlerde bulundurulması caiz değildir.

Kur’an tek başına yeterli değil midir? Hadislere gerek varmı?

Kur’an hakkında sorular

 

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Cevapla