Paylaş
Tebliğ etmek adına harama girmek caiz mi
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Kadın erkeğe tebliğ yapabilir mi? erkek kadina teblig yapabilir mi ?
namahreme islamiyetle alakalı birşey anlatmak caizmi (oda müslüman) kendiside öğrenebilir?
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tebliğ konusunda mümkün mertebe erkek erkeğe kadın kadına tebliğ yapmalı fakat bazı durumlarda tebliğ imkanı kısıtlı ise erkek kadınlara ders verebilir veya kadın erkeklere ders verebilir.
İmkan olduğu halde karşı cinse ders vermek ise fitne sebebidir uzak kalmak gerekir.
———————————
Allah Teala, rahmet ve inayetiyle İnsanlara peygamber ve kitaplar göndererek onlara doğru yolu göstermiştir. Rasulüllah (s.a.v) hayatı buyunca, tebliğ görevini bizzat kendisi yaptığı gibi, yeni Müslüman olan kabilelere Mus’ab bin Umeyr ve Muaz Bin Cebel (RA) gibi güzide sahabelerini de görevlendirmiştir.
Allah’ın emirlerini ve yasaklarını insanlara tebliğ ederek onların hidayetine yardımcı olmak en hayırlı işlerden biridir. Çünkü bu görev öncelikle Peygamberlerin ve onların yolunda gidenlerin yerine getirdikleri şerefli bir görevdir. Nitekim Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde Allah yoluna çağırandan daha hayırlı kimsenin olamayacağını şu şekilde bildirmiştir: ‘‘İnsanları Allaha çağıran, iyi iş yapan ve Ben Müslümanlardanım” diyenden daha güzel sözlü kim vardır.’’
Rasulüllah (sav) de tebliğ görevini yapanların elde edecekleri ecri şöyle müjdelemiştir: ‘‘Kim hidayete davet ederse, kendisine uyanların sevabı kadar ona sevap vardır ve bu, onların sevaplarından hiçbir şey eksiltmez. Her kim bir sapıklığa davet ederse ona kendisine uyanların günahları kadar günah vardır ve bu onların günahlarından hiçbir şey eksilmez.’’
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
İslam’da, tebliğ etme veya dinin yayılması amacıyla yapılan faaliyetlerde harama girmek veya haram eylemlerde bulunmak kabul edilemez. Tebliğ etmek, insanlara İslam’ı doğru bir şekilde aktarmak, güzel ahlakı sergilemek ve doğru örnek olmakla ilgilidir.
İslam’ın öğretileri, insanlara hakkı ve doğruyu anlatmayı teşvik eder. Ancak bu, haram olan veya İslam’ın prensiplerine aykırı olan yolları kullanmayı gerektirmez. Tebliğ etmek için dürüstlük, sabır, anlayış ve adalet gibi İslami değerlerin temel alınması gerekir.
Örneğin, bir kişi İslam’ı tebliğ etmek amacıyla yalan söylemek, iftira atmak, şiddete başvurmak veya başka bir kişinin haklarını ihlal etmek gibi haram eylemlerde bulunamaz. İslam, doğruluk, adalet, hoşgörü ve insanların özgür iradelerine saygı duyulmasını öğütler.
Tebliğ etmek, sevgi, anlayış, örnek olma ve doğru bilgileri paylaşma üzerine kurulmalıdır. İslam’ı doğru bir şekilde tebliğ etmek, insanların kalplerine etki etmek ve Allah’ın rızasını kazanmak için doğru yolları seçmeyi gerektirir.