Taşımak, götürmek, ulaştırmak, bildirmek ve eriştirmek anlamına gelen tebliğ, ıstılahta, peygamberlerde bulunması gereken vacip sıfatlardan biri olup, peygamberlerin, vahiy yoluyla Allah’tan gelen ilâhî hükümlerin hiçbirini gizlemeden, eksiltmeden ve her hangi bir ilavede bulunmadan aynen insanlara bildirmesine denir.
Peygamberler, Allah’ın vahyettikleri hakkında, susma, gizleme, nakletmeme veya başka bir tercih kullanma hakkına sahip değillerdir. Hiçbir şeyi eksiltmeden ve gizlemeden usulüne uygun olarak bildirmek zorundadırlar. Herhangi bir peygamberin Allah’tan aldığı ilâhî mesajı insanlara tebliğ etmemesi söz konusu değildir. Konuyla ilgili Kur’ân’da şöyle denilmektedir: “Ey Rasûl! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan, O’nun elçiliğini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan koruyacaktır?” (Mâide, 5/67)
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 2 )
Tebliğ; kısa ve net bir şekilde yani basit bir tarif ile anlatacak olur isek; peygamberlerin görevlerinden bir görevdir. Peygamberlik ile görevlendirilmiş Nebi ve Rasullerin Allah’tan aldığı emir ve yasakları o topluma eksiksiz bir şekilde anlatması anlatılan emir ve yasakları tatbik etmesidir.
Tebliğ bir şeyi veya haberi başkalarına ulaştırmak manasında kullanılırken, peygamberlerin Allah’tan (c.c) aldıkları haberi, risaleti eksiksiz bir şekilde başkalarına ulaştırmak manasında kavramlaşmıştır. Kur’an’da bu manada fiil ve emir halinde kullanıldığı örnekler bulunmaktadır.
Bir tanesi “Ey peygamber! Rabbinden sana ndirileni tebliğ et! Eğer bunu yapmazsan O’nun mesajını iletmemiş olursun.” el-Maide, 5/67 âyetidir. Ayrıca tebliğ kavramı ile “belağ” kelimelerinin de aynı anlamda kullanıldıkları Kur’an’da pek çok ayette görülmektedir.