Teğabun suresi hakkında bilgi

Question

Kuran-ı kerimin 64. Tegabun suresi suresi olan suresi ile ilgili kısaca bilgiler

Teğabun suresi suresi ile ilgili bilgi

Teğabun suresi 18 ayetten meydana gelmiştir. Peygamber efendimize ise Medine şehrinde iken nazil olmuştur. İsmini ise 9. Ayette geçen “ et-teğabun “ kelimesinden almıştır. Burada teğabun, aldatan manasına gelmektedir. Yerde ve gökteki her şey Allah’ı tespih ediyor, o’nun gücü her şeye yeter, Allah her insanın yaptıklarından haberdardır, kalplerindeki derin yerlerde nelerin olduğunu da görür ve bilir, iman etmeyenlere azabın olduğu haber edilmiş, öldükten sonra dirilme, herşey Allah’tandır gibi konu başlıkları içermektedir.

Tegabun suresi

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answer ( 1 )

    0
    2020-10-06T07:04:52+03:00

    Teğabün Sûresi

    Kur’ân-ı Kerîm’in 64.. sûresi Adını, 9. âyetinde geçen ve “aldanma, aldanış” manasına gelen kelimeden almış­tır. Medine devrinde indirilmiştir. 18 âyet­tir. Âyet sonlarına ahenk veren fasılaları dal, râ, mim ve nun harfleridir.

    Bu sûrede, Allah’ın yüceliği, O’na ve Elçi­sine itaatin lüzumu, mümin ve kâfirlerin âhiretteki durumları, mal ve çocukların imtihan sebebi oldukları ve Allah yolundan ayrılmamak gerektiği anlatılmaktadır.

    Sûrede bahsedilen konular ve bazı so­nuçlar Özetle şunlardır:

    * Göklerde ve yerde bulunanların hepsi Allah’ı teşbih eder. Her şeyin yaratıcısı ve sahibi O’dur. Gönüllerden geçeni, gizli açık her şeyi bilmektedir (âyet: 1-4).

    * Geçmiş inkarcı toplumların başlarına gelenden ibret alınmalıdır. Onlar, peygam­berlerini inkâr edip yüz çevirmişler, Allah da onları hem dünya hem de âhiret azabı­na çarptırmıştır (s-6).

    * Allah’a, Elçisine ve öldükten sonra di­rilmeğe inanılmalıdır. Yüce Allah, inanıp iyi işler yapanların günahlarını bağışlar ve ebedî cennetlere koyar. İnkarcılar ise sü­rekli cehennemde kalacaklardır (7-10).

    * Başa gelen her musibet, Allah’tandır (O’nun hükmüne boyun eğmek gerekir) di).

    * Allah’a güvenmek, O’na ve Elçisine ita­at etmek lâzımdır (12-13).

    * Eşlerden ve çocuklardan bazıları (Allah yolundan alıkoydukları için) insanın (mane-

    vî açıdan) düşmanıdır, buna dikkat etmeli­dir; ancak hoşgörüyü de elden bırakmama­lıdır. Aynı şekilde mallar ve çocuklar, birer imtihan sebebidir; bunların da insanı Allah yolundan alıkoymasına izin verilmemeli; aksine imkânlar bu uğurda harcanmalı, çocuklar da Allah’a yöneltilmelidir (14-15).

    * Allah’tan korkmalı, buyruklarını dinle­meli, itaat etmeli ve Allah yolunda harca­mada bulunup, cimrilikten sakınmalıdır. Gizli açık her şeyi bilen Allah Teâlâ, bunla­rın karşılığını kat kat verecektir (16-18).

    En iyi cevap

Cevapla