Teheccüd namazı Peygamberimize farz mıydı?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Gece namazı Resûlullah’a farz mıydı?

Teheccud namazi Peygamberimize farz miydi

Geceleyin -birazı dışında- namaza kalk! ” âyetinin zâhiri, Resûlullah’a (s.a.v.) gece (teheccüd) namazının farz olduğuna ve bu farzi yetin yalnız ona mahsus olduğuna delâlet eder. “Gecenin bir kısmında uyanıp sırf sana mahsus fazla (bir ibâdet) olmak üzere onunla (Kur’ân ile) gece namazı kıl.” (İsra: 79) âyeti de gece namazının Resûlullah’a (s.a.v.) farz olduğuna delâlet eder. Çünkü âyette “gece namazı” emrinden son ra “sana” kelimesinin kullanılması da bu farzın sadece Resûlullah’a (s.a.v.) mahsus olduğuna delâlet eder.

Âyetteki “fazla” kelimesinden maksat da bildiğimiz gibi, yapılma si veya terki câiz olan nafile demek değildir. Eğer bu mânâda olursa Resûlullah’a (s.a.v.) has bir ibâdet olmaktan çıkar. Buradaki mânâsı, ümmetine farz kılınmış namazlardan “fazla” olarak farz kılınan demektir.
Resûlullah (sav) gece namazlarına devam edince mü’minler de Resûlullah (s.a.v.) gibi ayakları şişinceye kadar namaz kılmaya başladılar. Bunun üzerine Allah Teâlâ gece namazının farziyetini, “Şüphe yok ki Rabbin, senin gecenin üçte ikisinden biraz eksik, yarısı, üçte biri kadar ayakta durmakta olduğunu ve senin mâiyetinde bulunanlardan bir zümrenin de (böyle yaptığını) biliyor. Geceyi, gündüzü Allah say maktadır. O, bunu sizin sayamayacağınızı bildiği için size karşı (ruhsat canibine) döndü. Artık Kur’ân’dan kolay geleni (ne ise onu) okuyun. Allah muhakkak bilmiştir ki içinizden hasta(lanan)lar olacak, diğer bir kısım Allah’ın fazlından (nasib) aramak üzere yer(yüzün)de yol tepecekler, başka bir takımı da Allah yolunda çarpışacaklardır. O halde ondan (Kur’ân’dan size) kolay geleni okuyun. Namazı dosdoğru kılın. Zekâtı verin.” (Müzzemmil: 20) âyetiyle nesh etmiştir.

İbn Abbâs (r.a) şöyle der: “Gece namazının Resûlullah’a (s.a.v.) farz edilişi ile nesh edilişi arasında bir sene vardır.”² Müfessirlerden bir cemâat, “Bu sûreden başka sonunun başını nesh ettiği bir sûre yoktur.” demişlerdir. Ahkam tefsiri C.Yıldırım

BENZER KONULAR:

Cevapla