Cenazeye karşı yapılan görevlerden biri olan tekfîn, ölünün kefenlenmesi anlamına gelmektedir.
Savaşta düşman tarafından şehit edilen müminler yıkanmaz, kanlı elbiseleri ile defnedilirler.
Bunun dışında ölen erkek veya kadınların bedenleri örtülecek şekilde kefenlenmesi farz-ı kifâyedir.
Kefen cenazenin yıkanıp kurulanmasından sonra sarıldığı bez demektir.
Sünnet olan kefen, erkek için üç, kadın için beş parça bezden meydana gelir. (bk. Kefen)
Cenaze kefenlenmeden önce, kefen birkaç defa güzel kokularla tütsülenir.
Tabut içine veya cenazenin kefenleneceği hasır, kilim gibi bir şey üzerine önce lifâfe yayılır, onun üzerine izâr serilir, ölü kamîs denilen parçanın içerisinde buraya konur.
Şayet ölü erkek ise, izâr önce soluna, sonra sağına getirilerek sarılır, sonra lifâfe de aynı şekilde sarılır. Kefenin açılmaması için kefen bir kuşak ile ve iki ucundan bağlanır.
Bu bağlar kabre konulduğunda çıkarılır. Cenaze kadın ise, saçları ikiye ayrılarak kamîs üzerinden göğsü üzerine konur, bunun üzerine başını yüzüyle beraber örten başörtüsü konur, daha sonra da izâr sarılır. İzârın üzerinden göğüs örtüsü bağlanır, daha sonra da lifâfe sarılır. Göğüs örtüsü lifâfeden sonra da bağlanabilir.Diyanet dini kavramlar sözlüğü
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tekfin; bir Müslüman vefat ettiğinde diğer Müslümanların bu cenazeye karşı görevlerinden bir tanesidir. Tekfin; ölünün kefenlenmesi anlamına gelmektedir.
Vefat eden erkek veya kadınların bedenleri örtülecek şekilde kefenlenmesi farz-ı kifâyedir. Kefen cenazenin yıkanıp kurulanmasından sonra sarıldığı bez demektir. Sünnet olan kefen, erkek için üç, kadın için beş parça bezden meydana gelir.