Paylaş
Teknoloji Ahlak Yapısını Etkiler mi ?
Question
Teknoloji Ve Ahlak
Yüce Rabbimiz, kâinatta yarattığı her şeyi biz insanlığın hizmetine sunmuş; (1) bizlere sınırsız ni’metler vermiş (2) ve bu ni’metler karşısında bizlerden kendisine kulluk etmemizi istemiştir. Biz hem bu nimetlerden istifade edip dünya hayatını kolaylaştırır hem de bunları Yüce Kudret sahibine yakınlaşma aracı kılıp ahiretimize azık hazırlarız. Teknolojiyi hayatımızı kolaylaştıran yenilikler dolayısıyla da bir nimet olarak düşünürsek onun ne için kullanıldığı ve hangi neticelere ulaşıldığı önem kazanmaktadır. Bu modern vasıtalar Allah Teala ve onların kullarıyla olan münasebetimizi müspet yönde etkiliyorsa hayırdır. Kulu Rabbinden uzaklaştıran, toplumsal uyumu ve ahlakı bozan bir hale bürünmüşse artık hayır olmaktan çıkmış demektir. Yoksa bir şey bizatihi kötü ve iyi olmaz; eşyanın iyi ve kötü olması ne maksatla kullanıldığıyla birebir alakalıdır.
Bilim ve Teknolojinin çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydettiği ancak bu ilerleme karşılığında da ciddi bir ahlaki erozyonun yaşandığı bir dünyada yaşıyoruz. Gelişen bilim ve teknolojiye ayak uyduramamanın acı neticeleri her geçen gün farklı boyutlarıyla karşımıza çıkarken bir taraftan da açlıktan ölen insanlar, maddi ve manevi çöküntü sebebiyle her geçen gün artan intihar vakaları, aile içi iletişimsizlik sebebiyle çoğalan boşanma olayları, ilerleyen teknoloji karşısında zedelenen ahlaki yapımızın ne ölçüde tehlikede olduğunu ortaya koymaktadır.
Bu teknolojik gelişmelerin başında bilgisayar ve internet gelmektedir. Bizim burada üzerinde durmamız gereken husus, internetin kendisi değil ;onun içerik dünyası ve onun yol açtığı olumsuzlardır.Çünkü bu içerikler yayınlandığı şekilde yerinde durmamakta, bir anda milyarlarca internet kullanıcısına isteyerek veya istemsiz bir şekilde ulaşmaktadır. İçerikler, bizlerin maddi ve manevi dünyamızı etkilemekte, mevcut tüm kavramlarımızda ve değerlerimizde fark edilir biçimde değişikliğe neden olmakta, bununla birlikte ahlaki yozlaşmayı da beraberinde getirmektedir. Özellikle interneti, kötü niyetli insanların amacı dışında kullanarak zararlı içerikler üretmesi; dünyanın huzur ortamını bozmakta, birçok sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu içerikler kullanılarak cinsel istismar, kumar, başkalarının işlerini engelleme, gizli ve kişisel bilgilerini ele geçirip kötüye kullanma, her türlü sahtekarlık, dolandırıcılık ve bir çok mağduriyetler yaşanabilmektedir.
Sanal dünyaya taşınacak bilgiler konusunda bilinçli, dikkatli ve özenli olmak gerektiği gibi, burada bilinçsiz ve dikkatsizce yapılan yayınlardan da kendimizi ve özellikle çocuklarımızı korumak zorundayız.
Yanlış, kontrolsüz her türlü bilgi insan hayatını etkilemekte, telafi edilmeyecek sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özellikle şiddet, terör ve kumar içeren oyunlar, ”kaba, yoz, müstehcen” yayınların aile kurumunu etkilediği, kişilerde bağımlılık yaparak iş verimliliğini düşürdüğünü her gün fark etmekteyiz. En önemlisi de çocuklarımızın ve gençlerimizin ahlaki ve manevi değerlerden uzak, kültür seviyeleri düşük, ruhen çöküntü içerisinde yetişmesine ve suç örgütlerinin ağına düşmesine sebep olmaktadır.
Şunu unutmamalıyız ki, gelişen bilim ve teknoloji karşısında kalplerini Allah sevgisi ve iman nuruyla doldurmayanlara, dünyevi ve uhrevi kar ve zararını hesap edemeyenlere nefisleri ve şeytan mutlaka galip gelecektir. Ancak Allah’ın dinine sıkı sıkıya sarılan akıllı insanlar her türlü olumsuzluk ve ahlaki yozlaşma karşısında sağlam duracak ve maddi ve manevi değerlerine sahip çıkacaktır.
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Evet, teknolojinin bireylerin ve toplumun ahlaki yapısı üzerinde etkisi olabilir. İşte teknolojinin ahlakı etkileyebileceği birkaç yol:
Nihayetinde, teknolojinin ahlaki yapılar üzerindeki etkisi, bireylerin ve toplumun onu nasıl kullanmayı ve düzenlemeyi seçtiğine bağlıdır. Teknolojik gelişmelerle birlikte ortaya çıkan zorlukları ve fırsatları ele almak için etik çerçeveleri eleştirel bir şekilde değerlendirmek ve uyarlamak esastır.