Paylaş
Telbiye Nedir? Kısaca
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Telbiye Ne Demek?
Telbiye Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “birine, `buyur, emrine amadeyim’ diye cevap vermek” anlamına gelen telbiye, dinî bir kavram olarak, ihramın iki rüknünden biri olup, ihrama girerken “Lebbeyk, Allahümme lebbeyk, lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk lâ şerîke lek (Allah’ım, davetine isteyerek uydum, emrine amadeyim. Senin eşin ve ortağın yoktur. Sana yöneldim, hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Eşin ve ortağın yoktur)” demektir. İhrama girerken bir defa telbiye söylemek farzdır. Bunun dışında erkeklerin ihramda bulunduğu müddetçe yüksek sesle telbiye okumaları sünnettir. Kadınlar ise telbiyede seslerini fazla yükseltmezler.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Telbiye
“Telbiye” sözlükte, çağrıda bulunana icabet etmek, olumlu karşılık vermek anlamına gelir. Dinî bir terim olarak telbiye şu sözü söylemeyi ifade eder:
“Lebbeyk. Allâhümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek”.
Bu sözün anlamı şudur: (Rabbim!) Davetine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim. Emrine boyun eğdim. (Rabbim!) Senin davetine icabet, boynumun borcudur. Senin eşin ve ortağın yoktur. (Rabbim!) Bütün varlığımla sana yöneldim. Hamd senin, nimet senin, mülk de senindir. Ve senin eşin ve ortağın da yoktur.”
Genelde bu cümleyi söylemenin sünnet olduğu ve sık sık tekrar etmenin müstehap olduğu hususunda görüş birliği içinde bulunan fıkıh bilginleri, hac ve umre ihramı esnasındaki hükmü hakkında farklı görüş belirtmişlerdir.
Hanefî mezhebine göre telbiye, ihrama girmenin bir rüknüdür (parçasıdır). Yani ihram elbisesini giyip hac veya umre yapmaya niyet eden kimsenin sözkonusu niyeti, telbiye getirmedikçe sahih ve muteber olmaz. Çünkü bu ibadetlerden umre yalnızca ihramlı, haccın ise büyük bir bölümü ihramlı yapılmaktadır. Bu durumda, namaza başlarken tekbir getirmek nasıl farz ise, ihrama girerken telbiye getirmek de aynı şekilde farzdır.
Mâlikî mezhebine göre telbiye getirmek vacip olmakla birlikte, ihramla birlikte getirilmesi sünnettir.
Şafiî ve Hanbelî mezhepleri ile Ebû Yusuf’tan nakledilen bir görüşe göre ise, ihram esnasında telbiye getirmek sünnettir. Bu bilginlere göre, telbiyenin de diğer’ zikirler gibi bir zikir olduğu dikkate alınırsa, hacda telbiye getirmenin vacip (farz) değil, sünnet olduğuna hükmetmek gerekir.
İhram namazının hemen ardından söylenmesi daha efdal olan telbiye, hacda zilhicce’nin ıo. (bayramın birinci) günü Büyük Şeytan’a ilk taşın atılmasıyla, umrede ise tavafın başlamasıyla son bulur.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
TELBİYE: Nefse karşı yapılan bu işleme şâhitlik etmek, ibâdet ve tâata devam etmenin lüzumunu idrâk etmektir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Telbiye, hac ve umre ibadetlerinde, Allah’a çığırına cevap veren teslimiyetimizi ve bağlılığımızı ifade eden bir zikirdir. Hac ve umre sırasında sık sık tekrarlanması müstehaptır ve bu zikir, ihramla beraber yapılan niyetin bir parçası olarak kabul edilir.
Hanefî mezhebine telbiye göre, ihramın bir rüknüdür ve niyetin geçerli olmak için telbiye getirilmektedir. Mâlikî mezhebine göre telbiye vacip olsa da ihramla birlikte getirilmesi sünnettir. Şafiî ve Hanbelî mezhepleri ise telbiyeyi ihram sırasında sünnet olarak kabul eder.
Telbiyenin söylenmesi, ihram namazının ardından başlar ve hacda bayramın birinci günü Büyük Şeytan’a taşılmasıyla, umrede ise tavafın başlamasıyla son bulur.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Telbiye kelimesi, sözlükte “çağrıda bulunana icabet etmek, olumlu karşılık vermek” anlamına gelir. Dini bir terim olarak ise, hac veya umre niyetiyle ihrama giren kişinin söylediği şu sözleri ifade eder:
“Lebbeyk. Allâhümme lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnne’l-hamde ve’n-ni’mete leke ve’l-mülk. Lâ şerîke lek”.
Bu sözlerin anlamı ise şöyledir:
“(Rabbim!) Davetine sözüm ve özümle tekrar tekrar icabet ettim. Emirlerine boyun eğdim. (Rabbim!) Senin davetine icabet etmek, boynumun borcudur. Senin eşin ve ortağın yoktur. (Rabbim!) Bütün varlığımla sana yöneldim. Hamd sana mahsustur, nimet senin, mülk de senindir. Ve senin eşin ve ortağın da yoktur.”
Telbiye getirmenin hükmü konusunda fıkıh bilgileri farklı görüşler belirtmişlerdir:
Hanefi mezhebine göre: Telbiye, ihrama girmenin bir rüknüdür (parçasıdır). Yani ihram elbisesini giyip hac veya umre yapmaya niyet eden kişinin, telbiye getirmeden önceki niyeti geçerli olmaz.
Şafii ve Hanbeli mezhepleri ile Ebû Yusuf’tan nakledilen bir görüşe göre ise: İhram sırasında telbiye getirmek sünnettir.
Genel olarak, telbiyenin de diğer zikirler gibi bir zikir olduğu düşünüldüğünde, hacda telbiye getirmenin vacip (farz) değil, sünnet olduğu görüşü daha yaygındır.
Telbiyenin ihram namazının hemen ardından söylenmesi daha faziletlidir. Hacda Zilhicce’nin 10. günü (Kurban Bayramı’nın birinci günü) Akabe Cemresi’ne ilk taş atılmasıyla, umrede ise tavafın başlamasıyla telbiye sona erer.