Paylaş
Telkin Nedir? Kısaca
Question
Telkin Ne Demek?
Telkin Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “anlatmak-anlamak, öğretmek-öğrenmek, vermek-almak” gibi anlamlara gelen telkin, tasavvufta, tarîkata yeni giren kimseye şeyhin zikir öğretmesi anlamında kullanılmaktadır. Müridin bunu öğrenmesine telekkün denir.
Son nefesine yaklaşmış, ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhid ve kelime-i şehâdet okunmasına; cenaze defnedildikten sonra, kabirde sorulması muhtemel soruları ve cevapları ölüye hatırlatma konuşmasına da telkin denir.
Ölmek üzere olan kişinin, sağ tarafına çevrilerek yüzünü kıbleye gelecek şekilde yatırmak müstehaptır. Bu durumda olan kişinin yanında, hatırlatmak amacıyla kelime-i tevhid ve kelime-i şehâdet okunur. Hz. Peygamber, “Ölülerinize (ölüme yaklaşanlara) lâ ilâhe illallah demeyi telkin ediniz.” buyurmuştur (Müslim, Cenâiz 1, 2; Tirmizî, Cenâiz 7). Telkin yapılırken, “lâ ilâhe illallah” de, “kelime-i şehadet, kelime-i tevhîd getir” şeklinde bir yaklaşımda bulunulmamalı, yanında bunları söylemekle yetinilmelidir. Bunun yanında ölmek üzere olan kişinin yanında Kur’ân-ı Kerim, özellikle Yâsîn sûresi okunur.
Cenaze kabre konduktan ve başında Kur’ân okuma tamamlandıktan sonra, kalabalık orayı terkedince, orada kalan bir kimsenin kabrin başında yüksek sesle ve ölüye hitaben îmân esaslarını hatırlatmasına da telkin denir. Hanefîlerden bazı âlimler, defnedildikten sonra telkinin meşrû olmadığını söylemişlerdir. Buna mukabil bazı âlimler ise, tavsiye edilmediği gibi yasaklanmadığını, bu nedenle mükellef olduktan sonra vefat eden kimsenin mezarının başında telkin verilebileceğini söylemişlerdir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
CENAZE HAKKINDA TÜM KONULAR:
- Cenazenin Defnedilmesi, Kur’an ve Telkin Okunması
- Telkin duası ve delili nedir
- Ölüye Telkin okumanın dindeki yeri nedir?
- Ölüler neden kıbleye doğru gömülür
Answers ( 4 )
Arapça telkin duasının yollarmısınız
Arapça Telkin duası kısa
اذْكُرْ مَا خَرَجْتَ عَلَيْهِ مِنَ الدُّنْيَا شَهَادَةَ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ، وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ، وَأَنَّكَ رَضِيتَ بِاللهِ رَبًّا، وَبِالْإِسْلَامِ دِينًا، وَبِمُحَمَّدٍ نَبِيًّا، وَبِالْقُرْآنِ إِمَامًا،
Telkin ne demektir kısaca
“Telkin”, Ölünün defnedilmesinden sonra bir kimsenin cenazeye hitaben iman esaslarını hatırlatıcı sözler söylemesini ifade eden bir terimdir
Telkin kelimesinin lügatta bulunan anlamı; anlatmak-anlamak, öğretmek-öğrenmek, vermek-almak demektir. Dini ıstılahtaki anlamı ise telkinin; son nefesine yaklaşmış, ölmek üzere olan kişinin yanında kelime-i tevhid ve kelime-i şehâdet okunmasına; cenaze defnedildikten sonra, kabirde sorulması muhtemel soruları ve cevapları ölüye hatırlatma konuşmasına telkin denir.
Telkin, sözlükte “bir şeyi hatırlatmak, bir inancı, duygu ve düşünceyi aşılamak” anlamına gelir. Fıkıh terimi olarak ise, ölüm döşeğindeki kişiye kelime-i tevhidi veya kelime-i şehâdeti hatırlatmayı ve cenazenin defnedilmesinden sonra bir kişinin kabrin başında yüksek sesle ölüye iman esaslarını hatırlatmasını ifade eder.
Ölüm döşeğindeki kişiye kelime-i tevhidi veya kelime-i şehâdeti hatırlatmak, onun iman esaslarını hatırlamasına yardımcı olmak ve öldükten sonra cennete girmesine vesile olmak için yapılır. Telkin, genellikle yakınları tarafından yapılır.
Cenazenin defnedilmesinden sonra kabrin başında ölüye iman esaslarını hatırlatmak, onun kabirde de imandan ayrılmaması için yapılır. Telkin, genellikle imam veya müezzin tarafından yapılır.
Telkin, İslam’da önemli bir yere sahiptir. Hz. Peygamber (s.a.v.), ölüm döşeğindeki kişiye telkin verilmesini tavsiye etmiştir.
Telkin, şu şekilde yapılır:
Telkin verecek kişi, ölen kişinin kulağına doğru döner ve kelime-i tevhidi veya kelime-i şehâdeti söyler.
Ölen kişi, kelime-i tevhidi veya kelime-i şehâdeti söyleyebilirse, telkin başarılı olmuş olur.
Ölen kişi, kelime-i tevhidi veya kelime-i şehâdeti söyleyemezse, telkin veren kişi, ona tekrar tekrar söyletir.
Telkin, ölen kişinin yakınları için de bir teselli kaynağıdır. Ölen kişinin imandan ayrılmadan hayata gözlerini yumduğunu bilmek, yakınlarına huzur verir.