Paylaş
Temizlik İmanın Yarısıdır
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Temizlik İmanın Gereğidir
En güzel hayat nizamını ortaya koyan dinimizin, temel prensiplerinden biri de temizliktir. Temizlik, kişinin maddi ve manevi kirlerden arınması, iç ve dış dünyasının temiz olması demektir. Temizlik, dinimizde bir kısım ibadetlerin şartı olduğu gibi, sağlıklı yaşamanın da bir gereğidir. İslâm’ın temeli, dinin direği ve mü’minin miracı olan namazın temel şartlarından biri de temizliktir. Kur’an-ı Kerim’de, konumuzla ilgili olarak, “Şüphesiz Allah, çok tövbe edenleri ve çok temizlenenleri sever”[1] buyrulmuş; Hadis-i Şerifte de, temizliğin imanın yarısı olduğu ifade edilerek, İslam dininin temizliğe verdiği önem belirtilmiştir.
Dinimizin emrettiği temizlik, maddi ve manevi olmak üzere iki kısma ayrılır. Maddi temizlik; insanın vücudu, elbisesi, yemesi-içmesi gibi dünyanın maddi hayatı ile ilgili hususlarla ilgili her türlü kirden, pislikten arınması demektir. Bu hususta Kur’an-ı Kerimde; “Elbiseni tertemiz tut.”[2] buyrulması kibir vesilesi olmamak kaydıyla temiz ve düzgün giyinerek kılık kıyafet temizliğine verilen önemi, “Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yiyin.”[3] buyrulması da gıda temizliğine verilen ehemmiyeti ifade etmektedir.
Yine Resulullah’ın (SAV): “Laneti gerektiren iki şeyden sakının bunlar; İnsanların gelip geçtiği yolları ve gölgelendikleri yerleri kirletmektir“[4] buyurması, çevrenin ve halka açık olan yerlerin temiz tutulmasının önemini göstermektedir.
Temizliğin ikinci kısmı olan manevi temizlik ise, dinimizin yasakladığı bütün kötülüklerden, kötü ahlaktan ve kötülüğe sebep olan şeylerden uzak kalmak, kalbimizi iyi ve faziletli olan şeylerle meşgul etmektir. Emredilen ibadetleri yerine getirmek, riya ve gösterişten uzak durmak, haramdan ve yasaklardan kaçınmak temizliğin bir diğer manasıdır. Kalbi temiz olmayan insanlar, sevgi, saygı, adalet, ihlâs, fedakârlık, doğruluk, dürüstlük ve cömertlik gibi ahlâkî faziletlerden yoksun kalırlar. Böyle insanlardan her türlü kötülük beklenebilir.
Maddî ve manevî her türlü temizliğe gereken önemi verelim. Ülkemizi, şehrimizi, kasabamızı, köyümüzü, mahallemizi, cadde ve sokaklarımızı, evlerimizi, camilerimizi temiz tutalım. Kalbimizi, gönlümüzü kötü düşüncelerden uzak tutalım. Ahlakımızı güzelleştirelim. Unutmayalım ki bedenimizin, giysilerimizin, ahlakımızın, kalbimizin ve gönlümüzün tertemiz olması, Müslüman oluşumuzun göstergesidir.
[1] Bakara sûresi 222
[2] Müddessir 74/4.
[3] Bakara sûresi 168
[4] Taç, 93
[5] Tirmizi,Edeb 41
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
“Temizlik imanın yarısıdır” sözü İslam geleneğinde Hz. Muhammed’e (sav) atfedilen meşhur bir hadistir. Temizlik ve hijyenin mümin hayatındaki önemini vurgular. İşte İslam’da temizliğin öneminin bir açıklaması:
“Temizlik imanın yarısıdır” sözü, Müslümanlara temizlik ve hijyenin imanlarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ve günlük hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olarak benimsemeleri gerektiğini hatırlatır. İslam, temizliği vurgulayarak fiziksel refahı, manevi saflığı ve çevre bilincini teşvik eder, inanç ve kişisel gelişime bütüncül bir yaklaşımı teşvik eder.