Paylaş
Teravih namazı kaç rekattır? Hadislerle teravih
Question
Terâvih Namazı Kaç Rekattır? Nasıl kılınır hakkında hadisler
Hz. Peygamber (s.a.s.)’in kıldırmış olduğu Terâvih namazlarının kaç rekatolduğu konusunda bir rivayet bulunmamaktadır. Bu konuda Hz. Ömer’in Terâvihicemaatle kılınmasını başlatmasıyla ilgili haberlerden ve Hz. Aişe’nin, Hz. Peygamber(s.a.s.)’in Ramazan ayındaki gece namazlarıyla ilgili hadisinden hareketle bir sonucaulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu konudaki haberler şöyle değerlendirilebilir:
Rasulullah’ın (s.a.s.) Ramazandaki gece namazları sorulduğunda, Hz. Aişe,“Rasulullah, Ramazan ve Ramazan dışındaki gecelerde on bir rekattan fazla (nafilenamaz) kılmamıştır.” (Buharî, Teheccüd, 16) karşılığını vermiştir. Başka bir rivayette bu sayıon üç olarak zikredilmektedir (Müslim, Salâtü’l-Müsâfirîn, 17).
Öncelikle bu hadisin Terâvihnamazı hakkında olduğu konusunda bir açıklık bulunmamaktadır. Diğer taraftan Hz.Aişe’nin, Allah’ın elçisinin Ramazan ayında ve Ramazan dışındaki gecelerde on birveya on üç rekat namaz kıldığını belirtmesi, onun devamlı olarak kıldığı bir gecenamazının bulunduğunu göstermektedir. Zaten Kur’an-ı Kerim’de de, “Gecenin birkısmında uyanarak, sana mahsus bir nafile olmak üzere namaz kıl. Umulur ki Rabbin,seni övgüye değer bir makama gönderir.” (İsra, 17/79) buyurulmaktadır.
Bundan da anlaşılmaktadır ki, bu soru, Ramazan ayında Hz. Peygamber(s.a.s.)’in diğer ibadetlerinde olduğu gibi, gece namazlarında da bir artış olupolmadığını öğrenmek amacıyla sorulmuştur; terâvih namazı ile ilişkisi yoktur. Hz.Âişe’den rivayet edilen, “Rasulullah (s.a.s.) Ramazan ayında, diğer aylardagörülmeyen bir gayrete girerdi. Ramazanın son on gününde ise çok daha şiddetli birgayret gösterirdi. Son on günde, geceyi ihya eder, ailesini de uyandırırdı.” (Buhârî, FazluLeyleti’l-Kadr, 5; Müslim, İtikâf, 8) hadisi bu görüşü desteklemektedir. Diğer yandan, bu hadisinterâvihin meşru kılınmasından önce mi, yoksa sonra mı olduğu da belli değildir.
Hz. Ömer zamanındaki cemaatle kılınan Terâvih namazlarının rekatlarıkonusunda iki rivayet vardır; yirmi rekat, on bir rekat (İbn Ebî Şeybe, Mûsânnef, II, 391, 393). Hz.Ömer’in dönemiyle ilgili farklı rivayetler; Nevevî ve Aynî tarafından, on bir rekatlailgili rivayetin Hz. Ömer’in halifeliğinin ilk döneminde kılınan Terâvih namazlarıylailgili olduğu, sonra Terâvihin yirmi rekat olarak yerleştiği ve günümüze kadar daböyle devam ettiği şeklinde açıklanmıştır (İbnü’l-Hümâm, Fethu’l-Kadîr, I, 334; Aynî, Umdetü’l-Kârî, V, 357;Şevkânî, Neylü’l-evtâr, III, 61).
Terâvih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarakgünümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Sahabeden kimse buna itirazetmemiş ve âlimler tarafından da bu şekilde kabul edilmiştir. Günümüzde de, baştaülkemiz olmak üzere pek çok İslâm ülkesinde Terâvih namazı cemaatle 20 rekatolarak kılınmaktadır.
Bununla birlikte şunu da ifade etmek gerekir ki, Terâvih namazı nafile biribadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi de doğru değildir. Bu nedenle,yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, Terâvih namazının evde 8, 10, 12, 14,16 veya 18 rekat kılınması halinde de sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaateiştirak etmeye çalışmak daha iyidir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 2 )
Rasulullah (sav)’in hem kılmış hem de kıldırmış olduğu teravih namazının kaç rekat olduğuna dair herhangi bir rivayet bulunmamaktadır. Bu konuda Ayşe (ranhe) Rasulullah (sav)’in kılmış olduğu gece namazı hakkında; rekat sayısı olarak 11 rekatı geçmediği rivayet edilmektedir. Fakat bu rivayet, teravih namazını açıklığa kavuşturmamaktadır. İkinci rivayet Hz. Ömer (ra)’in rivayetidir. Hz. Ömer (ra) bir rivayette 20 rekat diğer rivayette ise 11 rekat olduğunu bildirmiştir teravih namazının. Ve Hz. Ömer (ra) döneminden sonra teravih namazı 20 rekat olarak kılınmıştır.
Teravih namazı nafile bir namazdır. Elbette kılınması güzeldir teravih namazını. Fakat farz bir namaz gibi görüp illa da 20 rekat kılınmasına gerek yoktur. İnsan yorgun olur veya meşgul olduğu zamanlarda teravih namazını 8,10 veya 12 rekat olarak da kılabilir.
Teravih namazı Ramazan ayında farz olan yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Teravih namazı için rekat (namaz birimleri) sayısı, farklı İslami düşünce okulları ve bireysel uygulamalar arasında değişir.
Alimlerin çoğu, Hz.Muhammed’in (sav) ashabının uygulamasını takiben, teravih namazını 20 rek’atlık setler halinde kılmayı tavsiye eder. Bu, namazın her dört rekatta bir kısa bir mola veya dinlenme ile 20 rek’ata bölündüğü anlamına gelir. Dört rekatlık her bir seti tamamladıktan sonra, imam dinlenmek için kısa bir süre oturabilir veya Kuran’dan kısa bir hatırlatma veya okuma yapabilir.
Bununla birlikte, 20 rek’atlık setler halinde teravih kılma uygulamasının, alimlerin çoğunluğunun fikir birliğine ve birçok Müslüman toplulukta yerleşik geleneğe dayandığına dikkat etmek önemlidir.
Alimler arasında teravih namazı için 8 veya 12 rek’at gibi daha az rek’at öneren bazı azınlık görüşler de vardır. Bu görüşler, Hz. Muhammed (s.a.v.) ve ashabının eylem ve beyanlarının farklı yorumlarına dayanmaktadır.
Nihayetinde, teravih namazı için belirli rekat sayısı yerel geleneklere, kültürel uygulamalara ve kişisel tercihlere göre değişebilir. Bilgili bilim adamlarının rehberliğini veya topluluğunuzda yerleşmiş uygulamaları takip etmek önemlidir.
Hadisler (Hz.Muhammed’in öğretileri ve uygulamaları, barış onun üzerine olsun) teravih namazı için belirli bir rekat sayısından bahsetmez, ancak Ramazan ayı boyunca gece namazının ve nafile ibadetin önemini vurgular.
Allah, ibadetlerimizi kabul etsin ve mübarek Ramazan ayında bize hayır ve bereket ihsan eylesin.