Paylaş
Teravih namazı ve Ramazan gecelerinin ihyası
Question
TERAVİH VE RAMAZAN
Her şeyi yoktan var eden, bizi insan olarak yaratan ve sayısız nimetlerle donatan Allah’a şükranda bulunmak, teşekkür etmek en başta gelen görevimizdir. Allaha şükretmek; dil, kalp ve bedenle olur. Şükrün bütün bu kısımlarını toplayan bir ibadet şekli vardır ki, O da namazdır.
Namaz, Allah’ü Tealaya ibadet ve kulluğun tayin ve tespit olunmuş en mükemmel şeklidir.
İnsan, zaman zaman dünyanın aldatıcı lezzet ve meşgaleleri ile kulluk bilincinden uzaklaşabilir. Her şeyin hesabını Allah’a vereceğini, ölümü; cennet ve cehennemin varlığını unutabilir.
İşte ruh ve beden bütünlüğü içinde kılınan beş vakit namazla bu gafleti yok ederek Mü’minin bilinç ve iradesini canlı tutar.
Bu itibarla namaz Allah(cc) ile olan bağımızın sürekliliğini sağlar. Namaz, işlediğimiz günahlardan arınmak ve korunmak için kalbimiz, dilimiz ve bütün varlığımızla yaptığımız kulluk görevimizdir. ”…Benden başka hiç bir ilah yoktur.O halde bana ibadet et ve beni anmak için namaz kıl” (1) mealindeki ayet bu sırra ve hikmete işaret etmektedir.
Bu namazlardan biride, haftaya (Cuma günü ramazan, oruç ayı başlamaktadır.) perşembeyi cumaya bağlayan gece başlayacak olan teravih namazıdır. Teravih namazının önemini dikkate alan İmamı-Azam Ebu Hanife de onun Sünnet-i Müekkede olduğuna hükmetmiştir.
Hz Peygamber (sav) birkaç gece kıldırdıktan sonra, cemaatle kılınması farz olur diye bu da Müslümanlara güçlük geleceği endişesiyle evinde kılmıştır. Ashabına da evlerinde kılmalarını tavsiye etmiştir.
Teravih Namazı Hz. Ömer’in Halifeliği zamanında onun emriyle mescitte cemaatle 20 rekat olarak kılınmaya başlanmıştır. İşte o zamandan bu zamana bu uygulama devam etmektedir.
Ramazan–ı Şerifte faziletine inanarak ve Allah’ü Tealanın hoşnutluğunu dileyerek kılınacak teravih namazının bir an önce bitirmek için gereksiz acelecilik göstermek asla doğru değildir. Cemaati yormadan ve bıktırmadan mutedil bir şekilde kılınması doğru olandır.
Bir hadis-i şerif mealiyle bitirelim:”Kim Ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allahtan bekleyerek Teravih Namazını kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.”(2)
KAYNAKLAR :
1) Taha Süresi Ayet : 14
2) Riyazüssalihin Cilt : 5 Sayfa : 428
BENZER KONULAR:
Answer ( 1 )
Ramazan ayında kılınan teravih namazı ne akşam vakti yediğimiz yemeği eritmek için alel acele kılınır ne de spor yapmak amacıyla. Teravih namazının diğer namazlardan hiçbir farkı yoktur. Diğer namazlarda rükünlere nasıl riayet ediyor isek; teravih namazında da azami ölçüde o derece riayet etmeliyiz.
Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor:
”Kim Ramazanın faziletine inanarak ve sevabını Allahtan bekleyerek Teravih Namazını kılarsa geçmiş günahları bağışlanır.” Riyazüssalihin Cilt : 5 Sayfa : 428