Teravih Namazının Hükmü Nedir?

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Teravih Namazı

SORU: Ramazanda kılanan teravih namazının hükmü nedir?

CEVAP: Teravih namazı ramazan gecelerini ihya etmek için kılman bir namazdır. Bu namafc farz olmayan, nafile ve sünnet bir namaz olup yatsı namazından sonra kılınır.

Teravih namazı kadın ve erkek için sünnet-i müekkededir.

Ebu Hüreyre’nin rivayet ettiğine göre Hz. Peygamber emir söz konusu olmaksızın ramazan gecesinde kılınan bu namaza teşvik ederdi. Hz. Peygamber: “Her kim inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek ramazan gecelerinde namaz kılarsa, geçmiş günahları affolunur” buyurmuştur.

Hz. Peygamber döneminde uygulama böyle idi. (Yani bu teşvike uyarak ramazan gecelerinde teravih namazını kendileri kılarlardı.) Hz. Ebubekir’in halifeliği döneminin ilk yıllarında da böyle idi. Daha sonraları Hz. Ömer teravih namazının cemaatle kılınmasını emretti.

Hz. Aişe Rasûlullah zamanında teravih namazının durumunu şöyle anlatıyor:

Ramazan gecelerinden birinde Hz. Peygamber mescide gelip namaz kıldı. Orada bulanlar da ona uyup namaz kıldılar. Sabahleyin insanlar bunu aralarında konuştular. Bu sebeple ikinci gece daha Çok insan toplanarak onunla birlikte namaz kıldılar. Üçüncü gece »undan haberi olanların gelmesiyle daha kalabalık bir şekilde na-naz kıldılar. Dördüncü gece mescid gelen cemaate yetmedi. Tera-namazı için çok insan toplanmıştı. Fakat Hz. Peygamber onların yanına çıkmadı. Sabah namazını kıldıktan sonra onlara şöyle buyurdu: “Sizin dün gece teravih için toplanmanızdan haberim var. Fakat ben farz olurda kılmaya güç yetiremezsiniz korkusuyla sizin yanınıza çıkmadım.” Hz. Peygamber’in vefatına kadar durum böyle devam etti.


Teravih namazı yalnız Ramazan ayında kılınır cemaatle kılınması sünnettir tek başına kılınması da sahihtir.
her 4 rekat başına Biraz istirahat edildiği için teravih ismini almıştır
Ramazan ayının her gecesinde 20 rekat olarak ; iki rekatta bir selam verilerek kılınır vakti ise yatsı namazı kılındıktan sonra başlar ve fecrin doğuşuna kadar devam eder vitir namazından önce kılınır
Meşruiyeti ;
teravih namazının meşruiyeti ile ilgili olarak Hz Ayşe annemiz ra şöyle demiştir efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem Ramazan’da bir gece çıkıp mescide Teravih namazı kıldı Bu sırada bir kaç kişi de ona uyarak namaz kıldılar sonra ertesi gece namaz kılınca cemaat daha da çoğalmaya başladı Üç dört gün cemaat iyice toplanınca Efendimiz Sallallahu vesellem birkaç gün evde kılmak istemiş nedeni ise korkup Rabbimizin bunu bize farz kılacağını düşündüğü için..
BENZER KONULAR:

Answer ( 1 )

  1. Günahkar avatarı
    1
    2021-05-02T00:45:40+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Teravih namazının hükmü hakkında bilgiler

    Teravih Namazının Hükmü kısaca 

    Talik 1

    – Teravih namazı sünnettir.
    – Cemaatle kılınması da sünnettir. Tek başına da kılınabilir.
    – İmam Ebu Hanife ve Hanefi fukahasının görüşü teravih namazının 20 rekâtının da sünnet olmasıdır.
    Dayanakları da Hz. Ömer’in sünnet olmasa 20 rekât kılmakta insanları bir araya getirmeyeceğidir. Ayrıca diğer sahabenin bunu onaylamalarının da sünnet oluşa güçlü bir delil teşkil etmektedir.

    Talik 2:
    8 rekâtı sünnet gerisi müstehaptır görüşünde bir gariplik vardır.
    İbn Abidin’in ifadesine göre hidayenin metnindeki müstehaplık ifadesinin manası bu değildir. Ömer (ra) zamanına kadar insanlar teravihi dağınık cemaatler halinde kılıyorlardı. Ömer (ra) imam görevlendirdi ve tek bir imamın arkasında teravih kılınmaya başlandı. Yani müstehap görülen budur. Yoksa teravih namazının 20 rekât kılınması müstehap değil sünnettir. [1]

    Yukarıdaki Mustafa Yıldır beyin yazdığı metinde Aişe (ra) ın efendimizin ramazanda geceleyin kıldığı nafile namaz 11 rekâtı geçmezdi sözü esas alınmış olsa gerektir. Buna göre 8 teravih üç vitir 11 rekât kılıyor olmalıdır.
    Ama teravih ramazan ayında kılınan bir namazdır ve ramazan işin sıkı tutulup yüksek ecirlerin kazanılmaya çalışıldığı bir aydır. Bu Hanefi fukahasının fetvası değildir ama belki İbnul Humam’ın tercihidir. [2]

    ”Hanefilerin uygulama ve tercihleri 20 rekât bunun sekizi sünnet gerisi mustehaptır” genellemesi ve sözü acaba nereden alınmıştır?

    Ek 1; Teravih Namazının İslam Fıkhındaki Hükmü:
    Teravih namazının 20 rekât olduğunda ittifak vardır. Hanefi fıkhında 20 rekât kılınması sünnettir.[3]
    Hanbeli fıkhındaki hükmü: 20 rekât kılınması sünnettir. Bu konuda neredeyse icma vardır. [4]
    Şafii fıkhındaki hüküm: Teravih 20 rekâttır ve sünnettir. [5]
    Maliki mezhebinde hüküm: 36 rekât olmasıdır.

    Ek 2; Hz Ömer (Ra)ın Nimet El Bida Hazihi Sözünün Manası:
    Hz. Ömer mescidde dağınık ve küçük gruplar halinde namaz kılan cemaatleri tek bir imamın arkasında birleştirince buna nimet el bid a hazihi demiştir. Yani böyle yapmam ne güzel bir bidat oldu…
    Yoksa teravih namazını 8 iken 20 rekâte çıkarıp bu sözü bu sebeple söylememiştir.

    Teravihin 20 Rekât Sünnet Oluş Vecihleri:

    Sahabenin tamamı Hz. Ömer’in insanları 20 rekâtta birleştirmesine rıza göstermişlerdir. ”Ramazan daki namazı 8 rekâtti” rivayetini yapan Hz. Aişe, Hz. Ömer’e karşı çıkmamıştır.

    Ek 3; Müstehap Nedir, Sünnet Nedir:
    Hanefi fukahasına göre mustehab: Peygamberimizin sürekli devam etmediği amellerdir. Sünnet ise peygamberimizin sürekli devam ettiği amellerdir. [6]

    Yukarda ki tanım ise sanki el Bahrul Muhitten alınmış krş el Bahrul Muhit (Munye) I.378

    [1] Haşiyet ibn Abidin I.472,473 (ekteki fotoğrafa bkz.) ayrıca bkz. el Merğinani, el Hidaye I.75-76
    [2] Bk. İbn Humam Fethulkadir I.321 ve 333-334 s.
    [3] Bk. Kasani, Bedaius Sanai I.288; İbn Abidin Haşiye ala Reddil Muhtar I.472; el Ayni, Umdetul Gari XI.179 (darul kutub el ilmiyye 2001); el Binaye fi Şerhil Hidaye II.659-660
    [4] İbn Kudame el Muğni II.138
    [5] en Nevevi, Şerhul Muhezzeb III.527
    [6] Bk. el Kasani, Bedaius Sanai, I.24; Haşiye İbn Abidin II.375

     

     

    En iyi cevap

Cevapla