Paylaş
Teravih Nedir? Kısaca
Question
Teravih Ne Demek?
Teravih Hakkında Kısa bilgi
Sözlükte “rahatlatmak, dinlendirmek” anlamlarına gelen tervîha kelimesinin çoğulu olan terâvih, dinî bir kavram olarak, Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan nafile namaza verilen isimdir. Namazın her dört rekatinin sonunda bir miktar oturulup dinlenmek müstehap olup buna tervîha denilmiştir. Sonra bu kelimenin çoğulu olan terâvih kılınan bu namaza isim olmuştur.
Terâvih namazı yirmi rekat olup, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamber, “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek Ramazan namazını (terâvih namazını) kılarsa, onun geçmiş günahları bağışlanır.” buyurmuştur (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 174). Nafile namazların münferid olarak kılınması daha faziletli olduğu halde, terâvih namazının cemaatle kılınması sünnettir. Hz. Peygamber terâvih namazını iki defa cemaatle ashaba kıldırmış, ancak daha sonra farz olur düşüncesiyle cemaatle kıldırmamıştır (Buhârî, Salâtü’t-Terâvih, 1; Müslim, Müsâfirîn, 177). Terâvih namazını iki rekatte bir selam vererek ve dört rekatin sonunda biraz dinlenerek kılınması müstehabdır. Bu dinlenmelerde tehlîl (lâ ilâhe illallâh demek) ve salavât ile meşgul olunur.
Terâvih namazını kıldıran imamın, okuyuşu uzatarak cemaati bıktırıp dağıtmamalı; çabuk kıldırarak namaza noksanlık getirmemelidir. Namazda kıraatin gereği gibi yapılmasına ve ta’dil-i erkana riâyet edilmesine özen gösterilmelidir.
Diyanet dini kavramlar sözlüğü
Answers ( 5 )
Teravih: Aynı kökten gelen “erâha” kelimesi, dinlenmek, istirahat etmek, vücudundaki yorgunlukları atmak, bir şeyi güzelleştirmek manalarına gelir. “Ravvaha” kelimesi “Be” harf-i cerri ile kullanıldığında, teravih namazı kıldırmak demektir. “et-Tervîhatü” ise, bir defa dinlenmek demektir. Teravih namazının da bu kelimeyle ifade edilmesi, bu namazı kılan kişinin her iki selamdan sonra bir miktan dinlenmesinden dolayıdır.
Teravih ise, Ramazan ayında yatsı namazının farzından sonra kılınan nafile bir namazdır
Teravih Namazı Nedir?
Teravih Namazı İle ilgili kısa bilgiler
Teravih namazı, Ramazan ayına özel nafile bir namazdır. Yatsı namazından sonra vitir namazından önce kılınır. Teravih namazı tek başına kılınabileceği gibi cemaatle de kılınabilir. Teravih namazının 20 rekât olduğu çoğunluk tarafından kabul edilmektedir. Konu ile ilgili rivayetlere bakıldığında ilk 8 rekâtının sünnet, geri kalan 12 rekâtın müstehab hükmünde olduğu görülmektedir.51 Teravih namazı ikişer rekât olarak kılınabileceği gibi dörder rekât olarak da kılınabilir. Dört rekât olarak kılındığında yatsı namazının ilk dört rekât sünneti gibi kılınır
Teravih Ramazan ayında yatsı namazından sonra ve vitir namazından önce kılınan namaz. (Dini Kavramlar Sözlüğü, s. 651.)
Ramazan ayında teravih namazı kılmak
Ramazan ayında yapılması teşvik edilen ibadetlerden birisi de teravih namazıdır. Sözlükte rahatlamak, dinlendirmek anlmına gelen terviha kelimesinin çoğulu olan teravih; ramazan ayına mahsus bir ibadettir. 20 rekattır, hem erkek hem de kadınlar için müekked sünnettir. Cemaatle kılınması da sünnettir. Yatsı namazının son sünnetinden sonra, vitir namazından önce kılınır. Cemaate gelemeyenler, tek başına kılabilirler.
Hz. Aişe (Ra.) Validemiz Peygamber Efendimizin bir gece mescide çıkıp namaz kıldığını, orada bulunanların O’na uyduğunu, sabahleyin bunu başkalarına anlattıklarını, ikinci gece daha çok insan toplandığını, onlarla birlikte yine namaz kıldığını, başkalarının bunu duyup daha kalabalık olarak toplandıklarını, üçüncü gece de kalabalığın arttığını görünce, dördüncü gece Peygamberimizin mescide çıkmadıklarını ve; “Sizin üzerinize teravih namazı farz olur da yapamazsınız diye korktum” buyurduklarını haber vermişlerdir. Teravih namazı, ilk defa Hz. Ömer’in halifeliği zamanında cemaat halinde kılınmaya başlanmıştır.
Teravin namazı nedir ancak bu kadar kısa ve özet anlatılabilir
Teravih, İslami kutsal Ramazan ayı boyunca kılınan özel gece namazlarını ifade eder. Müslümanlar için çokça tavsiye edilen ve önemi büyük olan bir nafile namazdır.
İşte teravih hakkında bazı önemli noktalar:
Vakit: Teravih namazı, zorunlu yatsı namazından sonra, genellikle akşam geç saatlerde veya gece erken saatlerde kılınır. Yatsı namazından hemen sonra veya kısa bir aradan sonra kılınabilir.
Uzunluk ve Yapı: Teravih namazları cemaatle kılınan bir dizi rekattan (rak’ah) oluşur. Genel uygulama, her rekatta Kuran’dan bir bölüm okumaktır. Rekatların uzunluğu ve sayısı farklı Müslüman topluluklar arasında değişir ve 8 ila 20 rekat arasında değişebilir.
Okuma: Teravih sırasında Kuran’ın okunması genellikle Tartil olarak bilinen yavaş ve melodik bir okuma tarzıyla yapılır. İbadet edenlerin ayetler üzerinde düşünmelerine ve okunanlardan manevi fayda elde etmelerine olanak tanır.
Sünnet Uygulaması: Teravih namazı, farz bir namaz olarak olmasa da, Ramazan ayında Hz. Muhammed (sav) tarafından başlatılmış ve uygulanmıştır. Peygamber Efendimiz birkaç gece cemaatle teravih kılmaya devam etti, ancak sonunda farz olabileceğinden korkarak teravihi bıraktı.
Manevi Faydalar: Teravih namazları, mübarek Ramazan ayında artan ibadet, bağlılık ve tefekkür için bir fırsat sunar. Kuran ile bağlantı kurma, af dileme ve ruhsal gelişimi artırma şansı sağlarlar. Pek çok Müslüman, teravih namazlarının dingin atmosferini ve toplumsal yönünü canlandırıcı ve ilham verici bulmaktadır.
Süre: Teravih namazları tüm Ramazan ayı boyunca kılınır ve her gece teravih ay sonuna kadar kademeli olarak tüm Kuran’ı kaplar.
Teravih şiddetle tavsiye edilse de zorunlu olmadığına dikkat etmek önemlidir. Müslümanlar, kişisel kapasitelerine ve koşullarına göre teravih namazlarına katılma seçeneğine sahiptir. Teravih namazlarının uygulaması ve organizasyonu, farklı topluluklar ve camiler arasında farklılık gösterebilir, ancak temel amaç aynı kalır – mübarek Ramazan ayında gönüllü ibadet eylemlerine katılmak ve manevi zenginleşme aramak.