Tesettür Ne Demek? Kısaca

Question

Tesettür Nedir? Tesettür Hakkında Kısa bilgiler

Tesettur Ne DemekTesettur Hakkinda bilgiler

Sözlükte “bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek” anlamına gelen tesettür, dinî bir kavram olarak, kişinin bir zarûret olmaksızın açılması ve bakılması helâl olmayan uzuvlarını örtmesi demektir. Bu kavramdan daha çok kadınların, yabancı erkeklere karşı, eli ve yüzü dışındaki uzuvlarının örtünmesi anlaşılmaktadır.İslâm bilginleri âyet ve hadislere dayanarak avret mahallini (örtülmesi zorunlu yerlerini) erkekler için diz kapağı ile göbek arasının; kadın için; Müslüman kadınlara karşı göbek ile diz kapağı arasının; mahremlere yani dinen evlenemeyeceği erkeklere karşı; yüzü, başı, saçı, göğsü (sadrı), ayakları, bacakları, elleri ve kolları hariç diğer uzuvlarının; namahremlere yani dinen nikâhlanması helâl olan erkeklere karşı; yüzü, elleri ve ayakları hariç bütün uzuvlarının avret yeri olduğunu söylemişlerdir.

Kur’ân-ı Kerim’de kadınların örtünmeleri ile ilgili olarak Ahzâb sûresinde, “Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mümin kadınlara (dışarı çıktıkları zaman) örtülerini üstlerine salmalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.” buyurulmuştur (Ahzâb, 33/59). Bu âyetten sonra inen Nûr sûresinin 31. âyetinde ise; “Mümin kadınlara da söyle, gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar; ırzlarını korusunlar. Kendiliğinden görünen kısmı hariç, zinetlerini açmasınlar. Baş örtülerini, yakalarının üzerine salsınlar. Süslerini; kocaları, babaları, kayınpederleri, oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, mümin kadınlar, ellerinin altında bulunan köleleri, erkekliği kalmamış hizmetçiler yahut henüz kadınların mahrem yerlerini anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hep birden Allah’a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.” buyurulmuştur. Kur’ân’daki bu hükümlerin yanında Hz. Peygamber de, vücut hatlarını belli edecek tarzda giyinmeyi, karşı cinsi tahrik edecek şekilde, dar ve şeffaf giyinmeyi yasaklamıştır. Bu âyetler ve Hz. Peygamberin hadislerinden, avret mahallinin namazda olduğu gibi namaz dışında da örtülmesinin gerektiği anlaşılmaktadır. Bu âyetlere bakıldığında, başka bir delile gerek olmaksızın, tesettürün emredildiği anlaşılır. Çünkü, açılması yasaklanan uzuvların örtülmesi emredilmeyip sadece tavsiye edilmiş olsaydı, daha sonra kimlerin yanında ziynetlerin açılabileceğinin sayılması anlamsız olurdu. Bu da, örtünme ile ilgili bu âyetlerin emir ifade ettiğini göstermektedir.

Ayrıca “Evlenme ümidi kalmamış yaşlı kadınların zinetlerini (bütünüyle) açmaksızın (dış) elbiselerini bırakmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama iffetli olmaları onlar için daha hayırlıdır…” (Nûr, 24/60) âyeti, evlenme ümidi olan kadınların avret mahallerini açmalarının günah olduğuna işaret etmektedir. Peygamberimiz, sahâbe, tâbiîn ve daha sonraki nesillerde asırlardır, örtünme ve başörtüsü uygulana gelmiştir.

İslâm dini tesettüre böyle önem vermekle birlikte, örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmemiş, bunu örf ve adete bırakmıştır. Böylece her çağda ve her bölgede bu emrin yerine getirilmesine imkân verilmiştir. Sonuç olarak tesettür evrensel, sürekli bir hüküm; örtünmenin şekli ise yereldir.

Diyanet dini kavramlar sözlüğü

BENZER KONULAR:

Saçımı açmak

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2021-08-10T16:22:16+03:00

    TESETTÜR

    İslamda bir kadın kapanmasa olmaz mı (kendine olan günensizliginden ve korkularından yani sudan sebeplerden degil ) çok iyi bir insan olsa falan

      1
      2021-08-19T15:17:34+03:00

      Olur. Hatta daha da güzel olur

      0
      2021-08-28T17:50:19+03:00

      İslam’da bir kadın kapanmadkğı zaman olmaz. Tesettür ile ilgili emirleri veren Rabbimiz’dir. Hem kadının hem de erkeğin nasıl kapanması gerektiğini bildiren, belirten Rabbimiz’dir. Ve Müslüman’da bu şekilde kapanması gerekmektedir.

    0
    2021-08-28T17:34:57+03:00

    hocam tesettürden tövbe etmemis birisi allah korusun ölse mesela direk cehennememi gider obur iyilikleri varsa ibadetleri onu kurtaramazmi benim bildigim kadariyla allah sirk kufur ve inkar disinda oburlerini dilerse affeder bu kadini affedebilme ihtimali varmi

      0
      2021-12-25T22:55:09+03:00

      Cehennemde ebedi olarak kalacaklar Allah’ı inkar eden kâfirler ve müşriklerdir. Onun dışında Allah’a iman eden Müslümanlar cehennemde ebedi olarak kalmayacaklardır. Buna delil olarak Rasulullah (sav)’in şu hadisi şerifidir;

      Kalbinde iman bulunan ve bu imanla ölen herkesin cehenneme girse bile sonunda cennete gireceğini bildiren hadisler vardır. (Buhari, Tevhid 19, 31, 36, 37; Müslim, İman 322, 334; Muvatta, 1/212

    0
    2021-12-25T21:00:32+03:00

    Tesettürsüz bayanın dışarı çıkmasına sebep olmak günah olur mu?

    Hocam ben bayanım ailemdeki tesettürsüz bayanlarla gezmeye gitmek istiyorum onları götürmek istiyorum ama bana günah olur mu?

      0
      2021-12-25T22:56:42+03:00

      Onların tesettürsüz olmalarını siz istememiş iseniz ve bu kimseler tesettürün Allah’ın emri olduğunu bildikleri halde bu şekilde dışarı çıkmışlar ise bunun günahı size neden olsun ki?

    2
    2021-12-26T07:51:03+03:00

    Tesettür; örtünmek anlamına gelmektedir. Müslüman olan her erkek ve kadına örtünmek farzdır. Müslüman; avret yerlerini örtmelidir. Namaz gibi dinin direği olan bir ibadeti tesettüre riayet etmeden yerine getirmek mümkün değildir. Çünkü setri avret; avret yerlerini örtmek namazın farzlarından birisidir. İslam alimleri âyet ve hadislere dayanarak avret mahallini (örtülmesi zorunlu yerlerini) erkekler için diz kapağı ile göbek arasının; kadın için; Müslüman kadınlara karşı göbek ile diz kapağı arasının; mahremlere yani dinen evlenemeyeceği erkeklere karşı; yüzü, başı, saçı, göğsü (sadrı), ayakları, bacakları, elleri ve kolları hariç diğer uzuvlarının; namahremlere yani dinen nikâhlanması helâl olan erkeklere karşı; yüzü, elleri ve ayakları hariç bütün uzuvlarının avret yeri olduğunu söylemişlerdir.

    En iyi cevap

Cevapla