Paylaş
Tesettür ne demektir
BildirQuestion
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Tesettür hakkında bilgi
Tesettür Arapça “setere” kökünden “tefe’ul”vezninde biri mastar olup sözlükte; örtünmek gizlenmek bir şeyin içinde veya arkasında saklanmak anlamına gelir.
Bir fıkıh terimi olarak tesettür, erkek veya kadının şer’an örtülmesi gereken yerleri ne örtmesi demektir. Bir kimsenin örtünmesi gereken de başkasının bakması haram olan yerlerine avret yeri denir.evlenmeleri caiz olan karşı cinslerin biri diğerinin yanında olunca avret yerlerine örtmesi gerektiğine dair görüş Birliği vardır.
tesettür kelimesi doğal sosyal kültürel ve ahlaki boyutlarını da içinde barındırmaktadır. Tesettür kelimesine ayrıca şu anlamda verilmiştir: kendini örterek kapanmak “tesettürü nisvan” yani kadınların erkeklere karşı kendilerini örtmesi kadının örtünmesi anlamında eski devirde ve özellikle fakihlerin tabirinde “sert”yani tesettür kelimesi kullanılmıştır.
Kur’an-ı Kerim insanların nefislerini düzelterek fitneden kaçınmaları için birtakım ölçüler ve yaptırımlar belirlemiştir.
İnsanın örtünmeye duyduğu ihtiyacın serüveni ilk insan ve Allah’in (Celle celalühü) ilk elçisi olan Hz Adem (Aleyhisselam) ile başlar. Hz Adem ve eşi Hz Havva (Aleyhisselam) yaratıldıktan sonra cennette ikamet etmeye başlarlar.
Yaratılış aşaması ve ardından iblisin Allah teâlâ’ya karşı isyanı malumdur.iblis kendisini insan düşmanı ilan ettikten sonra Hz Adem de eşini rablerinin emirlerine muhalif davranmalarına ikna etmek için çalışmalara başlar.
İblis İlk insanların imtihanı gereği kendilerine yasak olan ağaçla ilgili gerçeği bilmesine rağmen doğruları çarpıtarak Hz Adem ve eşine (Aleyhisselam) Melek olmayı ölümsüzlügü vaat ederek suça teşvik etmiştir.
“nihayet şeytan ona vesvese verip söyle dedi ey Adem !sana ebedilik ağacını ve yok olmayan saltanatı göstereyim mi?)
Yasak ağaçtan yediklerinde Hz Adem ve eşi çıplak kalmışlardır. Bu konu ile ilgili ayetlere bakıldığımizda İlk insanların çıplak kalmaları birlikte duydukları rahatsızlıktan örtünmeninn fıtri bir olay olduğu anlaşılmaktadır.
Bu suretle onları kandırarak yasağı sürükledi. Ağaçtan tatlılarında kendilerinine avret yerleri göründü.derhal üzerlerini Cennet yapraklarıyla örtmeye başladılar. Rableri onlara “ben size bu acıya saklamadım mı şeytan size apaçık bir düşmandır demedim mi ” diye seslendi.
Çıplakçıplak kalır kalmaz gayri iradi olarak üstlerini yapraklarla örtmeye çalışmaları fıtratın bir tezahürüdür.
bu yüzden örtünme kadın ve erkek her iki insan türü için fıtri bir ihtiyaçtır.aynı zamanda insan tabii etkilerden korunmak ve şekil ve güzellik kazanmak için de giyinir. Aynı zamanda elbise bir işarettir ve insanın hangi gruba ait olduğunun işaretini verir.kadınların kapalı giyinmesi hemen hemen tüm kültürlerde rastlanan bir olgudur ve bu insanlığın ortak tecrübelerinin bir ürünüdür.günümüzde bütün dünyaya hakim olan batı kültüründe ise giyim modası kadınları giydirmek yerine soymak teşhir etmektedir. İslamiyet örtünme hükmüyle kadının erkek için taşıdığı cazibesinin toplum içinde onun insanı kişiliği ile var olmasın da engel teşkil etmemelerini hedeflemektedir.
İslami değerler çerçevesinde insan bedenini sergilemek için değil bedenini örtmek için giyinir. Onun giyme Arzu uyandırmak için değil tersine onu silmek ve azaltmak içindir. İslam’da kadının örtünmesi kendisi ile evlenmeleri helal olan erkeklere karşıdır Kur’an’da kadının nasıl ve kimlere karşı örtüneceği , erkeklerle olan ilişkilerinin şekli ve sınırı açıklanmıştır.
BENZER KONULAR:
- Ailem evlenmeme karşı çıkıyor
- Aile bütçesi ne demek
- Eşimin ailesi dinden uzak ne yapmalıyım?
- Gençlik Sorunları Ve Aile
- Aile İçi Huzuru
- Tümünü görüntüle.
Answers ( 1 )
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Tesettür; örtünmek demektir. İslam’da tesettür farzdır. Kadın ve erkeğin avret yerlerini örtmeleri farzdır. Aynı zamanda tesettür; fıtri bir ihtiyaçtır. İslami değerler çerçevesinde insan bedenini sergilemek için değil bedenini örtmek için giyinir.
Please briefly explain why you feel this answer should be reported.
Başörtüsü olarak bilinen başörtüsü, öncelikle bazı Müslüman kadınların yüzlerini görünür bırakırken saçlarını ve boyunlarını kapatmayı tercih ederek giydikleri dini ve kültürel bir semboldür. Arapça’da “örtü” veya “engel” anlamına gelen “tesettür” terimi, “örtmek” veya “gizlemek” anlamına gelen “hajaba” kökünden türemiştir.
Başörtüsü, bireysel inançlara, kültürel geleneklere ve kişisel tercihlere bağlı olarak farklı anlamlar ve yorumlar içermektedir. Genellikle tevazu, dindarlık ve İslami öğretilere bağlılık ile ilişkilendirilir. Pek çok Müslüman kadın için başörtüsü takmak, onların İslam’a olan bağlılıklarını ve tevazu kurallarına uyma arzularını yansıtan kişisel ve manevi bir seçimdir.
Tesettür, kişinin mahremiyetini korumanın ve özel ve kamusal alanlar arasındaki sınırı korumanın bir aracı olarak görülüyor. Haysiyetin, saygının ve kendine saygının bir sembolü olduğu kadar kişinin içsel niteliklerine ve karakterine fiziksel görünümünden daha fazla öncelik vermesinin bir yolu olarak kabul edilir.
Başörtüsü takma kararının kişisel olduğunu ve tüm Müslüman kadınların başörtüsü takmayı seçmediğini not etmek önemlidir. Başörtüsü takma uygulaması bireyler ve topluluklar arasında farklılık göstermekle birlikte, kültürel ve bölgesel uygulamalara bağlı olarak farklı şekil ve tarzlar alabilmektedir.
Nihayetinde başörtüsü, birçok Müslüman kadın için inancın, kimliğin ve kültürel mirasın görünür bir ifadesini temsil eder ve dini inançları ve değerleriyle bağlantı kurmanın bir yolu olarak hizmet eder.