Teşrik Günleri Hangi Günlerdir?

Question

Teşrik Günleri

Tesrik gunleri

SORU: Teşrik günleri hangi günlerdir? Niçin böyle isimlendirilmiştir?

CEVAP: Teşrik günleri zilhiccenin 10. gününü (yani Kurban bayramının ilk gününü) izleyen üç gündür. Bir başka deyişle hac mevsiminde Kurban bayramının ilk gününden sonraki üç gündür. Demek oluyor ki zilhiccenin 11. 12. ve 13. günleri teşrik günleridir.

Bu isim şu sebeple verilmiştir: Teşrik kelimesinin bir anlamı et kurutmak demektir. Bu günlerde eskiden beri kurbanda kesilen etler güneş altında kurutulurdu. Bu sebeple bu günlere teşrik günleri denmiştir.

Bir başka rivayete göre kurban kesme zamanı güneşin işrak zamanı olduğu için bu günlere Teşrik günleri denmiştir.

Bir diğer rivayete göre eskiden beri Arablar “Sebir dağı (güneşle) parladı. Biz de kurban kesmeye koyulduk” derlermiş. Bu sebeple kurban kesilen bu günlere Teşrik günleri denmiştir. Bunu İbn’ul Esîr Niha-ye isimli kitabında söylemiştir.

Teşrik günleri aynı zamanda Minâ’da şeytan taşlama günleridir. Gene bu günlerde farz namazların arkasından tekbir getirilir.

Kur’an’da bu günlere şu ayet ile işaret edilmiştir:

Sayılı günlerde (teşrik günlerinde) Allah’ı anın. (Yani telbiye ve tekbir getirin.) Kim iki gün içinde acele edip (Mina’dan Mekke’ye) dönmek isterse üzerine günah yoktur. Kim geri kalırsa, kötülükten korunması şartıyla ona da günah yoktur. Allah’tan korkun ve bilin ki hepiniz O’nun huzuruna toplanacaksınız. (Bakara/203)

Bu günler Allah’ın verdiği muvaffakiyet sebebiyle sevinç ve memnuniyet günleridir. Bu günler Allah’ın güzel nimetlerinden faydalanma günleridir.

Medişlerde anlatıldığına göre bu günlerdeki şeytan taşlamalarda; Rivayet olunduğuna göre Hz. Peygamber ilk taşlamayı Mina’daki din yanından başlayarak yapar, yedi taş attıktan sonra her bir taşla Allahû ekber der sol tarafa Batn’ul Vâdî denilen yere doğru aklirdi. Burada kıbleye yönelerek durur ellerini kaldırarak dua eder, uzun süre beklerdi.

Sonra her bir taş atışta tekbir getirerek yedi taş ile ikinci taşlama-vı yapar, gene sol tarafa Batn’ul Vâdî denilen yere çekilirdi. Burada da durup ellerini kaldırarak dua ederdi. Sonra Akabe’deki taşlamayı da aynı şekilde yapar, fakat bu taşlamadan sonra durmaz giderdi.

Benzeri konular:

Dini Soru Cevap

Her soru cevap verilmeye değerdir, yeter ki aynı konu bize sorulmuş olmasın ve kurallara uygun sorulsun. Lütfen soru yollamadan önce aynı konu var mı diye \\\\"ARAMA\" yapınız. Konu altına yazılan sorulara öncelik tanıyoruz.. Bilginize

Takip Et

Answers ( 2 )

    1
    2022-05-15T21:32:07+03:00

    Teşrik günleri zilhiccenin 10. gününü (yani Kurban bayramının ilk gününü) izleyen üç gündür. Bir başka deyişle hac mevsiminde Kurban bayramının ilk gününden sonraki üç gündür.

    Bu isim şu sebeple verilmiştir: Teşrik kelimesinin bir anlamı et kurutmak demektir. Bu günlerde eskiden beri kurbanda kesilen etler güneş altında kurutulurdu. Bu sebeple bu günlere teşrik günleri denmiştir.

     

    En iyi cevap
  1. Teşrik günleri, Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleridir. Yani Kurban Bayramı’nın ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir. Bu günler, hac ibadetini yerine getirenlerin Mina’da bulunmasını gerektiren günlerdir. Aynı zamanda tüm Müslümanlar için nafile ibadetlerin artırıldığı, tekbirlerin getirildiği ve bayram sevincinin yaşandığı önemli günlerdir. Teşrik günlerinde nafile namazlar kılınabilir, tekbirler getirilebilir ve bayramın sevinci paylaşılabilir.

Cevapla