Teşrik Tekbiri nasıl getirilir

Bildir
Question

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Bildir
İptal

Kurbanda tekbir nasıl getirilir? Arapça ve Türkçe anlamı

Tesrik Tekbiri nasil getirilir

Teşrik tekbirleri ne zaman başlar ne zaman biter

Selamünaleyküm. Teşrik tekbiri getirirken mesela öğle namazının 4 rekat farzından sonra mı ya da 2 rekat son sünneti kıldıktan sonra mı okumak lazım?


Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir.
Teşrik tekbirlerinin hükmü: Hanefi mezhebine göre vacip diğer mezheplere göre sünnet tekbirlerdir.
Teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazından başlar bayramın 4. Günü ikindi namazı ile biter toplam 23 farz namazın arkasında tekbir getirmek gerekir.

Teşrik tekbirleri farz namazlarından hemen sonra yapılır sünnetlerden sonra değil.

Teşrik tekbirinin Arapçası

الله اكبر الله اكبر الله اكبر لا اله الا الله الله اكبر الله اكبر ولله الحمد

“Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd”


Teşrik Tekbirleri

İmam ve cemaatten erkek olanlar sesli, kadınlar ise sessiz olarak teşrik tekbiri getirirler. Arefe günü sabah namazından, bayram günü ikindi namazına veya teşrik günlerinin (bayramın 4, günü) sonuna kadar devam eder­ler. Bu konuda iki görüş vardır.

Tercih edilen görüş bayram günlerinin sonuna kadar teşrik tekbirlerinin getirilmesidir. Bu konuda İbn Ebu’d-Dünya, Cabir b, Abdullah’ın şöyle dediğini rivayet etmiştir: Rasulullah (s.a.v) arefe günü sabah namazını kıldıktan sonra dizlerinin üzerine doğru eğilir ve bayramın son günü ikindi namazı sonuna kadar {her farz namaz sonrasında) (Allah en büyüktür, Allah en büyüktür. Ondan başka ilah yoktur. Allah en büyük­tür. Allah en büyüktür ve Hamd Allah içindir) derdi.

Ubeyd b. Umeyr’in şöyle dediği rivayet edilmiştir; ” Hz. Ömer, Arafa günü sabah namazından bayram günleri öğle ya da ikindi namazına kadar tekbir getirirdi

Umeyr b, Sa’d’dan şöyle rivayet edilmiştir, “İbn Mes’ud yanımıza geldi, Arafa günü sabah namazından bayra­mın son günü ikindi namazına kadar tekbir getiriyordu.

Şakik’in şöyle dediği rivayet edilmiştir; “Ali (r.a) arafa günü sabah namazından sonra tekbir getirmeye baş­lar, bayramın son günü ikindi namazı sonuna kadar hiç ara vermezdi. (Her farz namazın arkasında tekbir getirirdi).

Bu hadislere göre “Hidaye” de, Ebu Hanife’ye da­yandırarak geçen “Cehren tekbir getirmek bid’attir” sözü­nün zayıf bir görüş olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca hü­kümde hafif ve kolay olanı kabul etmek daha uygundur. Bu nedenle bayramın son günlerine kadar cehren tekbir ge­tirmenin meşru olduğuna işaret eden hadisler mevcut iken bunun bid’at olduğu söylenemez.

Müfessirler “Sayılı günlerde Allah’ı anın (tekbir geti­rin) ayetini teşrik tekbirleri olarak yorumlamaktadırlar.

İbadet konusunda şüphesiz ihtiyat için az olanla de­ğil, tabiki çok olanı kabul etmek daha uygundur.

Yine Kurban bayramı namazına giderken yolda sesli tekbir getirmek bu konuda rivayet edilen hadislere göre ittifakla sabittir.

Muharremin onuncu günü sokakta sesli tekbir getirme meselesine gelince; bazı alimlarimiz önemli değil derken diğer bazıları da, hakkında Abdullah b. Ömer (r.a)’den riva­yet edilen hadisler bulunduğu için güzeldir demişlerdir.

Camiu’t-Tefarik’de; “Ebu Hanife’ye: “Küfe ehlinin so­kakta ve mescidde teşrik günlerinde tekbir getirmeleri gerekir mi? diye sorulunca evet cevabını verdiği” nakledilmiştir.

Fakih Ebu’l-Leys; “İbrahim b. Yusuf muharremin o-nuncu günü sokakta tekbir getirilebileceği fetvasını vermiştir” demektedir.

Ebu Cafer el-Hinduvânî; “Bana göre insanların hayra yönelmelerinin azlığı sebebiyle, insanları bundan menetmek, yasaklamak gerekmez. Biz bu hükmü benimseriz. “Binaye” de de böyle .geçmektedir.

Şimdi, Ramazan bayramında yolda sesli tekbir getiri­lir mi, getirilmez mi? Buna bir göz atalım.

İmarn Muhammed ve Ebu Yusuf’a göre tekbir getiri­lir, Ebu Hanife’ye göre-cehren tekbir getirilmez, çünkü zikirde aslolan gizli olmasıdır. Ancak hakkında şer’i’bir delil bulunursa bunun dışındadır. [209]

Tahtavî, Merakı’l-Felah’ın Haşiyesinde şu bilgilere yer verir; “Halebî; ihtilaf cehrin müstehap olup olmadığı yolundadır. Yoksa mekruhluğu konusunda değildir. Çünkü İbn Münzir’in de “El-İşraf” da belirttiği gibi İbn Ömer, Ali, Ümame, Nehaî, Ömer b. Abdulaziz, İbn Ebî Leyla, Hakem, Hammad, Mâlik, Şafiî, Ahmed (b. Hanbel) ve Ebu Sevr gibi selefden pek çoğu cehr konusunda nakillerde bulunmuş­lardır.” demektedir.

Hülasa’da “Ramazan bayramı günü tekbir getirilmez. İmam Muhammed ve Ebu Yusuf’a göre sessiz tekbir getirilir. Bu ise Ebu Hanife’den rivayet edilen iki görüşten biri­dir. Ancak sahih olan bizim de belirttiğimiz gibi tekbir getirilmemesidir” denilmektedir.

Burada ihtilaf konusu tekbirin kendisidir. Yoksa tek­birin nasıl getirileceğinde ihtilaf yoktur. Çünkü cehren tekbir getirilmemesi konusunda ittifak vardır.

İbn Hümam; “Cehren tekbir getirme de herhangi bir sakınca yoktur. Çünkü hiçbir zaman Allah’ı zikirden kimse alıkonulamaz. Üstelik bid’at olarak kabul etmek de uygun değildir” diyerek itirazda bulunur.

İbn Emir Hac’da “Halbetü’l~Mücellî”de “Ramazan bay­ramında (tekbir konusunda) ihtilaf vardır. Aslolan, İmam Mu-hammed ve Ebu Yusuf’un görüşü olan Tahavî’nin de tercih ettiği cehren tekbir getirir hükmüdür. İmamı Azarn’a göre sırren tekbir getirir.” diyerek İbn’i Hümam’a tabi olmuştur.

“Nisab”da iki bayramda da sırren tekbir getirilir de­mekle haddi aşmışlardır. Yine Ebu Hanife’ye atfederek Ramazan bayramında asla tekbir getirilmez diyenler ve bunun sahih, doğru bir görüş olduğunu kabul edenler de bu konuda haddi aşmışlardır.

BENZER KONULAR:

Answers ( 2 )

    2
    2022-02-08T23:20:21+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Teşrik tekbirleri Kurban Bayramı arefe günü sabah namazından itibaren başlayıp Kurban Bayramı dördüncü günü ikindi namazı da dahil olmak üzere toplam yirmi üç vakitte her farz namazından sonra söylenir.

    Teşrik tekbirlerini söylemenin hükmü, Hanefi mezhebine göre vacip olup diğer üç mezhebe göre sünnettir.

    Teşrik tekbirleri şu şekilde söylenir;

    “Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd”

    En iyi cevap
    0
    2023-06-26T09:58:16+03:00

    Please briefly explain why you feel this answer should be reported.

    Bildir
    İptal

    Teşrik tekbiri, Zilhicce ayının 10, 11 ve 12. günlerinde bayram namazının ardından kılınan ekstra tekbirlerdir. Teşrik tekbiri, aşağıdaki şekilde getirilir:

    “Allahu Ekber, Allahu Ekber, La ilahe illallah, Allahu Ekber, Allahu Ekber, ve lillahi’l-hamd”

    Bu tekbiri her bir tekbirde yedi defa tekrar edersiniz. Yani toplamda üç tekbir için 21 defa tekbir getirirsiniz.

    Teşrik tekbiri, bayram namazının ardından veya bayramın üç günü boyunca namazlarda ayrıca okunur. Eğer bayram namazını kaçırırsanız, teşrik tekbirini bayramın üç günü boyunca farz namazlardan sonra veya nafile namazlarda getirebilirsiniz.

    Unutmayın ki teşrik tekbiri sadece Zilhicce ayında kılınan bir ibadettir ve diğer aylarda kullanılmaz.

Cevapla