Paylaş
Tevbe ve İstiğfar
Question
Tevbe Etmek
Yüce Allah insanı hem iyilik hem de kötülük işlemeye müsait bir kabiliyette yaratmıştır İnsanoğlu bazen aklını ve iradesini kullanarak dinimizin emrettiği ve hoş gördüğü işleri yaparken bazen de nefsinin ve şeytanın etkisinde kalarak Allah’ın emir ve yasaklarını çiğneyip günah işler. Bu durumda yapılması gereken, hemen tevbe ve istiğfar ederek yüce Rabbimizden özür dilemektir Tevbe; kulun günahını ve hatasını anlayıp terk etmesi, bir daha işlememeye azmetmesi, Rabbinden dua ve niyaz ile bağışlanma dilemesidir.
Günahlar insanın manevi dünyasını karartan birer lekedir Tevbe ve istiğfar ise bu lekeleri temizleyen su ve sabun gibidir Bu günah lekeleri temizlenmezse Rabbimizle aramızdaki bağı zayıflatır; O’nun ihsanına ve rahmetine perde olur Manevi kişiliğimizi zedeler, gönül dünyamızı karartır Bu bakımdan tevbe, Allah ile bağlarımızı yeniden tesis eder.
Yüce Allah’ın kuluna tevbe etme fırsatı bahşetmesi O’nun sonsuz rahmetinin bir ifadesidir Çünkü kullarının işledikleri günahlar yüzünden onları hemen cezalandırmamakta, bağışlanma dilemeleri için mühlet vermekte ve rahmet kapısını her an açık tutmaktadır
Tahrim suresinin 8ayetinde şöyle buyruluyor: “Ey iman edenler! Allah’a içtenlikle tevbe edin Umulur ki, Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter, peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde, Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar”
Peygamber efendimiz (sav) de günahkârların en iyisinin tevbekarlar olduğunu ifade etmiş ve Yüce Allah’ın kulunu bağışlamak için daima rahmet ve mağfiret kapılarını açtığını bir hadis-i şerifinde şöyle ifade etmiştir: “Aziz ve Celil olan Allah, gündüz günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için gece, gece günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için de gündüz kulun tevbe etmesini bekler, bu durum kıyamete kadar devam eder.” Ayrıca Sevgili peygamberimiz (sav) kendisinin de Yüce Allah’a günde en az yüz kere tevbe ve istiğfarda bulunduğunu ve bizlerin de tevbe etmemiz gerektiğini şöyle vurgulamıştır: “Ey insanlar! Allah’a tevbe ve istiğfar ediniz, ben günde yüz kere tevbe ediyorum”
Tevbe etmenin bir takım şartları vardır. Kul haklarının dışında Allah’a karşı işlenmiş günahın tevbesi üç şarta bağlıdır 1- Günahtan tamamen vazgeçmek 2- Yaptığına pişman olmak 3- Ve bir daha aynı günahı işlememek. Eğer içinde kul hakkı bulunan bir kötülük işlenmişse onun hakkını ödemek helalleşmek de gerekir Allah (cc), kul haklarına çok büyük önem vermektedir Bu hususta Sevgili Peygamberimiz (sav): “Kimin yanında, kardeşinin yenmiş bir hakkı var ise hakkı yiyenin iyiliklerinden alınıp kardeşine verileceği gün gelmezden evvel daha şimdiden helallik dilesin” buyurmuştur
Müslüman, işlediği günahlardan dolayı kesinlikle ümitsizliğe kapılmamalı ve ilahi rahmetten ümidini kesmemelidir Çünkü Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyruluyor: “De ki; Ey kendilerinin aleyhine aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin Şüphesiz Allah bütün günahları affeder Çünkü O çok bağışlayandır, çok merhamet edendir”
Tevbe ve istiğfar etmede acele edelim. Zira
Tevbe ve istiğfar şerre meylimizi keser.Dua ve tevekkül, hayra meyletmemize kuvvet verir.
Tevbelerimizi bozmadan, salih amellere, iyi, güzel ve hayırlı işlere devam edelim Ölüme, ahirete her zaman hazırlıklı olalım. Çünkü en hayırlı ölüm, tevbe halinde ölmektir.
BENZER KONULAR:
Answers ( 3 )
Tevbe
Hocam selamün aleyküm ben tevbe edip birçok kez tevbemi tutamadim şeytan sanki içime hapsolmuş yap tevbe edersin gibisinden birçok kez tevbe edip tutamadım günahım büyük günahlardan zina eşimi aldatma ama pişmanlık duyuyorum her seferinde kalbim duracakmis gibi ALLAH’A boynu bükük günahkar bir şekilde ölecekmisim gibi korku sarıyor içimi huzuru bulamıyorum nasıl tevbe edeceğimi nasil gunahlarimdan kurtulup içimi rahatlatacagimi bilmiyorum kalbimin böyle korku içine girmesi iyi midir kötü mudur bilmiyorum saygılarımla hocam beni bilgilendirirseniz çok sevinirim teşekkürler
İslam dininde tevbe ve istiğfar, insanların günahlarından arınmak ve Allah’ın rızasını kazanmak için çok önemli kavramlardır. Tevbe, bir insanın yaptığı bir hatayı veya günahı kabul etmesi ve bundan pişmanlık duyması, ardından da bu hatadan vazgeçip Allah’a yönelmesidir. İstiğfar ise, bir insanın günahlarına karşı Allah’tan af dilemesidir.
Tevbe ve istiğfar, insanların Allah’la olan ilişkilerinin düzeltilmesi için çok önemlidir. Günah işleyen bir insan, Allah’ın affına sığınarak pişmanlığını ifade eder ve bu pişmanlıkla birlikte yaptığı hatadan vazgeçerse, Allah’ın rahmetine kavuşabilir. Bu nedenle tevbe ve istiğfar, Allah’ın insanlara olan merhametinin ve affının bir göstergesidir.
Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette tevbe ve istiğfarın önemi vurgulanmaktadır. Örneğin, “Ey iman edenler! Hepiniz Allah’a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz.” (Nur Suresi, 31) ve “Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka ziyan edenlerden oluruz.” (A’raf Suresi, 23) gibi ayetlerde tevbe ve istiğfarın önemi açık bir şekilde ifade edilmiştir.
İslam’da tevbe ve istiğfar, sadece Allah’a yönelmek ve günahlarından arınmak için değil, aynı zamanda insanların karakter gelişimleri için de önemlidir. Bir insan, yaptığı hatalardan dolayı pişmanlık duyarak tevbe ederse, bu onun olgunlaşmasına ve gelişmesine yardımcı olur.
Tevbe ve istiğfarın bir diğer önemli etkisi de, insanların birbirleriyle olan ilişkilerinde olumlu değişimlere yol açmasıdır. Bir insan, yaptığı hataları kabul ederek pişmanlık duyup tevbe ettiğinde, bu onun diğer insanlarla olan ilişkilerinde de dürüst, samimi ve saygılı olmasına yardımcı olabilir.
Sonuç olarak, İslam dininde tevbe ve istiğfar, Allah’la olan ilişkilerimizin düzeltilmesi için çok önemli kavramlardır. Tevbe ve istiğfar, insanların Allah’ın rahmetinden ve affından yararlanmalarını sağlamanın yanı sıra, karakter gelişimleri için ve insanlar arasındaki ilişkilerde olumlu değişiklikler yapmak için de gereklidir.
Tevbeni bozduğunu ve bu durumdan dolayı üzüntü duyduğunu anlıyorum. Şunu bil ki, Allah her zaman affedicidir ve tövbe eden kullarını sever. Tevbeni bozmuş olsan bile, tekrar tövbe etmenin her zaman önü açıktır.
Tövbenin kabul olması için:
Samimi bir şekilde pişmanlık duymak
Günahtan tekrar dönmemeye kesin karar vermek
Günahın varsa telafi etmek
Allah’a dua ve istiğfar etmek
gerekir.
Tövbe etmenin faydaları:
Allah’ın rızasını kazanmak
Günahlardan arınmak
Huzur ve sükûna kavuşmak
Allah’ın rahmetine ve mağfiretine erişmek
Tevbe etmeyi kolaylaştırmak için:
Günahtan uzak duracak bir ortam oluşturmak
Salih insanlarla birlikte olmak
Allah’ı zikretmek ve dua etmek
Günahlarından kurtulmak ve içini rahatlatmak için:
Bir uzmandan yardım almak
Günahlarına kefaret olacak ameller işlemek
Allah’a bol bol dua ve istiğfar etmek
Kalbinin korku içinde olması:
Bu, Allah’tan korkmanın ve günahlarından dolayı pişmanlık duymanın bir göstergesidir.
Bu korkunun seni daha iyi bir insan olmaya teşvik etmesi önemlidir.
Bu korku aşırıya kaçarsa, bir uzmandan yardım almanı tavsiye ederim.
Unutma ki:
Allah her zaman affedicidir ve tövbe eden kullarını sever.
Tevbeni bozmuş olsan bile, tekrar tövbe etmenin her zaman önü açıktır.
Allah’a güven ve dua et.